KUHAM SLASNO

U godini na izmaku Monika nam donosi jedan blagdanski recept! Patka u lisnatom tijestu sa salatom od mariniranih šampinjona i mrkve

Dragi moji, evo nam još jedne godine na izmaku. Sve više čujem ljude (a tako i sama), kako ne mogu vjerovati kud to vrijeme leti. Mjesec prođe za čas, o tjednu da ne pričamo, dan je prekratak za sve obaveze i gušte koje bi voljeli i trebali ispuniti. Nadam se da ćemo svi mi oko blagdana biti nešto više slobodni, manje opterećeni, više opušteniji da možemo vrijeme koje nam tako nemilice juri posvetiti kvalitetno sebi i svojim najbližima.
To Vam svima od srca želim.

U mojoj obitelji tradicionalno odlazimo kod mame na božićni ručak koja je odlična kuharica i uživamo u njenim specijalitetima od prave domaće goveđe juhe, sarme, pečenja i francuske salate, domaći kruh, orehnjača, sitni kolačići. Na Štefanju smo cijela proširena obitelj a ima nas), kod strica Štefa na još jednom nizu ukusne gozbe.
I tako nam eto dolazi i stara godina, te bez obzira dali slavili kod kuće ili pak negdje drugdje, novogodišnji stol je sigurno opet prepun delicija.

No, sigurno vas ima koji želite neke nove recepte isprobati, te time zadiviti bližnje i upotpuniti blagdanski stol.
Kako ja volim istraživati i učiti o svojoj struci, te stalno isprobavati nešto novo, tako je nastao i ovaj recept koji ću podijeliti sa vama. Za njega je potrebno nešto više vremena, financijski je također nešto zahtjevniji (nažalost, vremena su takva da je sve postalo preskupo), ali je zaista jedan poseban gurmanski doživljaj, i kao takvom je mjesto na blagdanskom stolu, može biti odličan prijedlog za Novogodišnju večeru ili ručak.

PATKA U LISNATOM TIJESTU SA SALATOM OD MARINIRANIH ŠAMPINJONA I MRKVE, UMAK OD SIRA

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:

500 g mesa od patke (prsa ili batak sa zabatkom) – ja sam koristila batak i zabatak sa kostima, bilo je 590g i sasvim je dovoljno, a nešto je ipak povoljniji cijenom nego prsa. Ovu namirnicu ima za kupiti u trgovačkim centrima, pogotovo u ovo doba godine, na asortimanu svježeg mesa.

275 g lisnatog tijesta ( jedan paket u roli, svježe, također ima za kupiti u gotovo svim centrima)
1 glavica luka
2 komada mrkve
50 g suhih šljiva
30 g suhih smokvi
30 g grožđica
2 dcl crnog vina
2 češnja češnjaka
svježi peršin
sol i papar
100 g šampinjona
100 g mrkve
1 naranča ( polovica ide u umak, druga polovica u marinadu za salatu)
1 limun ( kora i sok)
100 ml maslinovog ulja
lisnati mix zelenih salata
100 g sira ( brie ili gorgonzola bez kore. Ja sam koristila brie sir).
50 ml vrhnja za kuhanje
50 ml bijelog vina

PRIPREMA:

U tavi bez masnoće popržiti posoljeno meso patke u komadu na strani kože. Kad se zarumeni okrenuti te popržiti i tu stranu. Meso izvaditi sa strane. Patka će pustiti masnoću, te iz iskustva Vam preporučam dio masnoće izvaditi, jer bi na kraju bilo premasno. Na ostatku masnoće popržiti sitno sjeckani luk i ribanu mrkvu. Dodati grožđice te sjeckane suhe šljive i smokve. Dodati sok od pola naranče, začine, svježi kosani peršin, vratiti meso unutra te zaliti crnim vinom. Smanjiti vatru da lagano krčka. Nakon što vino ispari, dodati oko 200 ml vode ili još bolje temeljca te i dalje lagano krčkati uz povremeno miješanje oko sat i pol.
Meso se već treba odvajati od kostiju. (Ako se koriste prsa, proces kuhanja se smanjuje za dobrih pola sata do četrdeset minuta, ali u konačnici trebamo dobiti meso koje se da odvojiti vilicom odnosno ” natrgati”.
Nakon što je meso omekšalo, ostaviti da se malo prohladi te ga odvojiti od kostiju i kože, a samo meso natrgati na sitne komade te ga vratiti u umak.

To mora biti jako gusto, ragu. Ako Vam se čini da još ima viška tekućine, slobodno vratite na vatru i kuhajte do potrebne gustoće, odnosno dok tekućina ne ispari. Takav gotov ragu ohladiti.

Dok se ragu hladi, pripremamo marinadu. Svježe šampinjone narezati na tanke listiće. U 100 ml maslinovog ulja dodati sol i papar, sok od pola naranče, sok i koricu od pola limuna. Izmiješati i preliti preko rezanih šampinjona, prekriti prozirnom folijom i do upotrebe držati u hladnjaku. Mrkvu skuhati u slanoj vodi, ocijediti i ohladiti.
Od svježeg lisnatog tijesta čašom ili kalupom izrezati krugove promjera 10-12 cm. ( Svakako treba dobiti 8 krugova, toliko je potrebno za 4 obroka).

Na plitku tepsiju staviti papir za pečenje, na to staviti 4 izrezana kruga te u sredinu svakoga u hrpici staviti dvije tri žlice ohlađenog ragua. Rub premazati vodom te prekriti drugim izrezanim krugovima, zalijepiti rubove te se još dodatno mogu malo zavinuti da su bolje povezani. Ako Vam je ostalo komadića lisnatog tijesta izradite ukrasne trakice. Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva. Tortice vrlo blago zarezati na dva tri mjesta nožem ( ne duboko).

Peći dok se ne zarumene, otprilike 20-ak minuta.

Za to vrijeme na laganoj vatri topiti sir bez kore uz dodatak soli, papra te vrhnja za kuhanje. Kada lagano zavrije dodati bijelo vino i ukuhavati dok vino ne ispari. Miješati često.

Pošto je ovo zaista raskošno blagdansko jelo, još uložite trud u završnoj fazi kod serviranja.
Na jednu stranu tanjura stavite listove zelenih salata, na različita mjesta naizmjence posložite kuhanu mrkvu i marinirane šampinjone. Sa marinadom od šampinjona blago začinite salatu.
Druga strana tanjura je rezervirana za vruću torticu od patke i lisnatog tijesta, a u sredinu ulijte umak.
Uživajte u ovom divnom jelu! U slast!

Iako iziskuje trud, vrijeme i nešto više financija, vjerujte isplati se.

Dragi moji čitatelji, sugrađani i prijatelji… U ovo nadolazeće blagdansko vrijeme želim Vam svako dobro. Obilje zdravlja, sreće, osobnog i poslovnog zadovoljstva, mira, osmijeha, nade, uživanja u malim stvarima koji nas čine velikim ljudima. Uživajte sa Vašim najdražima, darujte im najbolju verziju sebe, jer dobro se dobrim vraća.

S velikim poštovanjem Vas pozdravljam, zahvaljujem na još jednoj godini sa Vama, te se čitamo i kuhamo u Novoj 2025 godini! Monika Čulig

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest