KUHAM SLASNO!

Monika priprema novi gastro projekt i dalje kuha slasno! Njezin file orade na kremastoj palenti s rikolom možete napraviti i sami

Sada, kada je pri samom kraju, već dobrano ušminkan, shvatim da sam neke svoje hobije, interese i želje stavila u drugi plan

Kad ti cijelu zimu i proljeće zaokupi projekt kojem se neopisivo veseliš i u kojem si cijelim bićem, vjerojatno ni ne primjetiš kako vrijeme leti. Ne okreneš se dobro, ode mjesec, dva. To vam se sigurno desilo? Tako mi je i samoj.

Sada, kada je pri samom kraju, već dobrano ušminkan, shvatim da sam neke svoje hobije, interese i želje stavila u drugi plan. Što zbog nedostatka vremena, privatnih obaveza, kao i ovih poslovnih, no malo- pomalo lagano im se vraćam. Sad sam opet na tri do četiri knjige mjesečno, ponovno pišem, fotografiram i bar malo uzmem predah od svakodnevnice.

Brzo, pristupačno i jako ukusno

U ovom periodu kada nisam pisala recepte, puno sam učila o kulinarstvu, novim trendovima, istraživala povijest nekog jela, i u glavi slagala neka nova jela. Kuhala sam manje, rjeđe i čak bi rekla običnije i brzinski.

Tako mi je diktirao tempo. I ovaj današnji recept je takav: brz, pristupačan, rekla bih običan, ali nadasve ukusan. Tako da kad nemate vremena, trk u jedan od supermarketa i imate odličan obrok za pola sata.

FILE ORADE NA KREMASTOJ PALENTI SA PRŽENOM RIKOLOM

POTREBNE NAMIRNICE ZA DVIJE OSOBE:

200 g očišćenog filea orade, svježi (Cromaris)

50 g rikole

nekoliko cherry rajčica ( 8-10 komada)

sol, papar

maslinovo ulje

limunov sok

malo šećera ( jedna žličica)

kockica maslaca

1 dcl bijelog vina

2 češnja češnjaka

nekoliko crnih maslina

1 dcl mlijeka

50 g parmezana

60 g palente

2-3 šnite kruha (od dana prije)

PRIPREMA:

Na zagrijanom maslinovom ulju u tavi popržiti rikolu. Mora biti suha, ulje neka bude malo dublje, miješati. Rikola će u početku uvenuti i više se kao smežurati, ali uz miješanje ona postaje hrskavija, odvaja se. Treba paziti, lako pregori u svega nekoliko sekundi. Sa rešetkastom lopaticom izvaditi je na kuhinjske ubruse.

Maslinovo ulje od prženja rikole možemo iskoristiti dalje: uzeti tri žlice maslinovog ulja, na njemu popržiti cherry rajčice i češnjak te masline. Kada počnu lagano omekšavati, dodati bijelo vino, začine, šećer. Kada je vino isparilo, a umak se na pola reducirao, staviti tavu sa strane.

Dok kuha mlijeko i voda ( za kuhanje palente koristim mlijeko i vodu u jednakim omjerima), naribati parmezan. Polovicu parmezana sačuvati za palentu, a drugi dio ide kao dodatak hrskavoj korici ribe. Naime, kruh izrezati na jako sitne kockice, dodati parmezan, sol, papar, maslinovo ulje i dobro izmješati. Tom smjesom prekriti kožu orade.

Staviti tri žlice maslinovog ulja u tavu te peći file ribe koji je prethodno posoljen, sa kožom prema dolje.

Ukuhati palentu, kratko miješati,dodati ribani parmezan i kockicu maslaca. Još sve izmiješati da bude lijepo povezano i kremasto. Ribu okrenuti samo jednom.

Na tanjur stavljati kremastu palentu (sredina tanjura, lagano razvući žlicom, na to file ribe. Oko svega dodati reduciranog umaka od vina i rajčice, te na sam vrh pržene listove rikole.

Odlično jelo, odlično!

Sve sam pokapala sa nekoliko kapi limunovog soka i još mrvu maslinovog ulja. A imali smo i nešto vina, jel’. Ukusno, brzo, a opet tako fino, i to je dokaz da kad i nemamo previše vremena možemo napraviti nešto ipak drugačije.

Veselim se daljnjem kuhanju, isprobavanju i prezentiranju kompleksnijih jela, rado ću ih podijeliti sa Vama. Veselim se novim izazovima u novom projektu, svojim idejama i željama, pisanju, čitanju, putovanjima, ljetu.

Do sljedećeg puta budite mi dobro. Dobar tek! Monika

ukuhinjikaonapozornici #kuhanjekaostrast #ljubavihrana #hranaivino #kuhamslasno #brzirucak #riba #orada #nestoizmora #litoidemala #volimipostojim #kuhamipisem #goodfood #foodie #visitcroatia #visitkarlovac #jatotako @Monika Čulig @i zrno ljubavi

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest