
Sada, kada je pri samom kraju, već dobrano ušminkan, shvatim da sam neke svoje hobije, interese i želje stavila u drugi plan
Kad ti cijelu zimu i proljeće zaokupi projekt kojem se neopisivo veseliš i u kojem si cijelim bićem, vjerojatno ni ne primjetiš kako vrijeme leti. Ne okreneš se dobro, ode mjesec, dva. To vam se sigurno desilo? Tako mi je i samoj.
Sada, kada je pri samom kraju, već dobrano ušminkan, shvatim da sam neke svoje hobije, interese i želje stavila u drugi plan. Što zbog nedostatka vremena, privatnih obaveza, kao i ovih poslovnih, no malo- pomalo lagano im se vraćam. Sad sam opet na tri do četiri knjige mjesečno, ponovno pišem, fotografiram i bar malo uzmem predah od svakodnevnice.
Brzo, pristupačno i jako ukusno
U ovom periodu kada nisam pisala recepte, puno sam učila o kulinarstvu, novim trendovima, istraživala povijest nekog jela, i u glavi slagala neka nova jela. Kuhala sam manje, rjeđe i čak bi rekla običnije i brzinski.
Tako mi je diktirao tempo. I ovaj današnji recept je takav: brz, pristupačan, rekla bih običan, ali nadasve ukusan. Tako da kad nemate vremena, trk u jedan od supermarketa i imate odličan obrok za pola sata.
FILE ORADE NA KREMASTOJ PALENTI SA PRŽENOM RIKOLOM
POTREBNE NAMIRNICE ZA DVIJE OSOBE:
200 g očišćenog filea orade, svježi (Cromaris)
50 g rikole
nekoliko cherry rajčica ( 8-10 komada)
sol, papar
maslinovo ulje
limunov sok
malo šećera ( jedna žličica)
kockica maslaca
1 dcl bijelog vina
2 češnja češnjaka
nekoliko crnih maslina
1 dcl mlijeka
50 g parmezana
60 g palente
2-3 šnite kruha (od dana prije)
PRIPREMA:
Na zagrijanom maslinovom ulju u tavi popržiti rikolu. Mora biti suha, ulje neka bude malo dublje, miješati. Rikola će u početku uvenuti i više se kao smežurati, ali uz miješanje ona postaje hrskavija, odvaja se. Treba paziti, lako pregori u svega nekoliko sekundi. Sa rešetkastom lopaticom izvaditi je na kuhinjske ubruse.
Maslinovo ulje od prženja rikole možemo iskoristiti dalje: uzeti tri žlice maslinovog ulja, na njemu popržiti cherry rajčice i češnjak te masline. Kada počnu lagano omekšavati, dodati bijelo vino, začine, šećer. Kada je vino isparilo, a umak se na pola reducirao, staviti tavu sa strane.
Dok kuha mlijeko i voda ( za kuhanje palente koristim mlijeko i vodu u jednakim omjerima), naribati parmezan. Polovicu parmezana sačuvati za palentu, a drugi dio ide kao dodatak hrskavoj korici ribe. Naime, kruh izrezati na jako sitne kockice, dodati parmezan, sol, papar, maslinovo ulje i dobro izmješati. Tom smjesom prekriti kožu orade.
Staviti tri žlice maslinovog ulja u tavu te peći file ribe koji je prethodno posoljen, sa kožom prema dolje.
Ukuhati palentu, kratko miješati,dodati ribani parmezan i kockicu maslaca. Još sve izmiješati da bude lijepo povezano i kremasto. Ribu okrenuti samo jednom.
Na tanjur stavljati kremastu palentu (sredina tanjura, lagano razvući žlicom, na to file ribe. Oko svega dodati reduciranog umaka od vina i rajčice, te na sam vrh pržene listove rikole.
Odlično jelo, odlično!
Sve sam pokapala sa nekoliko kapi limunovog soka i još mrvu maslinovog ulja. A imali smo i nešto vina, jel’. Ukusno, brzo, a opet tako fino, i to je dokaz da kad i nemamo previše vremena možemo napraviti nešto ipak drugačije.
Veselim se daljnjem kuhanju, isprobavanju i prezentiranju kompleksnijih jela, rado ću ih podijeliti sa Vama. Veselim se novim izazovima u novom projektu, svojim idejama i željama, pisanju, čitanju, putovanjima, ljetu.
Do sljedećeg puta budite mi dobro. Dobar tek! Monika
ukuhinjikaonapozornici #kuhanjekaostrast #ljubavihrana #hranaivino #kuhamslasno #brzirucak #riba #orada #nestoizmora #litoidemala #volimipostojim #kuhamipisem #goodfood #foodie #visitcroatia #visitkarlovac #jatotako @Monika Čulig @i zrno ljubavi