Ima veliku hranjivu vrijednost, izvor bogat vitaminima, mineralima, bjelančevinama. Kao hrana pogodna je za dijabetičare, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, čisti jetru, olakšava žgaravicu, snizuje kolesterol.
Dragi moji, kako su božićni i novogodišnji blagdani iza nas kad je sasvim sigurno svatko pretjerao s hranom, donosim recepte koji su ipak nešto lakši, jednostavne i brze pripreme, te sa namirnicom koja je gotovo zaboravljena i nepravedno ignorirana na našim stolovima.
Riječ je o heljdinoj kaši (hajdinska kaša, hajda, ajda). Sjeme biljke Fagopyrum esculentum, pogreškom se svrstava u žitarice, iako zapravo spada u zeljaste biljke, podrijetlom iz Azije. Obično uspijeva u planinskom predjelu, pjeskovitom tlu, ne treba puno njege, dosta je otporna na vremenske utjecaje, nametnike, te kao takva ne podliježe uporabi pesticida. Medonosna je biljka, te na 1 ha, može se dobiti između 80-100 l meda.
Ima veliku hranjivu vrijednost, izvor bogat vitaminima, mineralima, bjelančevinama. Kao hrana pogodna je za dijabetičare, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, čisti jetru, olakšava žgaravicu, snizuje kolesterol. Ne sadrži gluten, te je kao takva odličan izbor za osobe oboljele od celijakije.
Koristi se i kao stočna hrana, a da bi se koristila u ljudskoj prehrani, mora se ukloniti vanjska ljuska. Heljdina kaša često je zamjena za rižu, pa se tako može i pripremati, kao prilog raznim jelima, punjenja, prerađena u brašno za kruh, palentu. Sve su popularniji deserti s heljdom, sa svježim voće za početak dana, nabujci, biskviti, kolači, torte.
Iako je pomalo zaboravljena namirnica (osim u Međimurju, Zagorju, Podravini, gdje je se može naći u domaćim tradicionalnim kuhinjama), svakako zaslužuje mjesto u svakoj kuhinji.
SALATA S HELJDINOM KAŠOM I PILETINOM
Potrebne namirnice za 4 osobe
200 g heljdine kaše
400 g pilećeg filea
100 g ananasa iz kompota
limunov sok
sol, papar
maslinovo ulje
svježi peršin sjeckani
Priprema
Heljdinu kašu kuhati u omjeru 1:2, u blago posoljenoj vodi 12-15 minuta. Popržiti na maslinovom ulju kockice piletine sa svježim peršinom, posoliti i popapriti. Dodati ananas također rezan na kockice. Maknuti sa vatre, pomješati sa heljdinom kašom, prethodno kuhanom. Začiniti limunovim sokom, po potrebi još maslinovim uljem i paprom te poslužiti.
Savjet više…
U heljdu umješajte još tople namirnice, neposredno nakon skidanja sa vatre, da se upiju masnoće i tekućine. Tako će jelo biti punije, sočnije.
VARIVO S HELJDINOM KAŠOM I GLJIVAMA
Potrebne namirnice za 4 osobe
100 g heljdine kaše
30 g suhih gljiva
150 g svježih gljiva
150 g krumpira
1 manja glavica luka
2 dcl vrhnja za kuhanja
sol, papar, svježi peršin, lovorov list
suncokretovo ulje
Suhe gljive namočite u toplu vodu, poklopite i ostavite sat vremena da omekšaju. Za to vrijeme sitno isjeckajte luk, pirjajte na ulju. Svježe gljive isjecite na listiće (ako imate vrganje, ili neke druge šumske, odlično; ali mogu poslužiti i šampinjoni). Na dobro pirjani luk dodajte svježe gljive i krumpir koji ste izrezali na sitne kockice. Posolite, popaprite te dodajte lovorov list. Ako imate povrtni temeljac podlijevajte njime, ako ne onda vodom. Sad dodajte heljdinu kašu, ocijeđene suhe gljive (koje malo usitnite nožem), te dodajte dio tekućine u kojoj su se gljive namakale. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne skuha heljda. Pred kraj dodajte vrhnje i kosani peršin.
Jelo je prigodno i za vegetarijance.
ŠTRUKLI OD HELJDINE KAŠE
Potrebne namirnice za 4 osobe
200 g heljdine kaše
80 g luka
200 g kiselog vrhnja
sol, papar
bučino ulje
maslac
Priprema
Najprije od brašna, malo soli, ulja i vode zamijesite tijesto za štrukle. (Za cca. 8 komada štrukli potrebno je 250 g glatkog brašna, sol, 4 žlice ulja, voda po potrebi). Tijesto mora biti malo čvršće, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite bar jedan sat da odmori.
Na maslacu pirjati sitno kosani luk. Za to vrijeme kuhati heljdinu kašu u omjeru 1:2. Nakon što je kuhana, još je kratko propirjati na luku, dodati začine. Razvući tijesto za štrukle, premazati kiselim vrhnjem, na to dodati heljdu, pokapati bučinim uljem te zarolati. Ako nemate bučino ulje, može i suncokretovo ili rastopljeni maslac. Štrukle izrezati te ih peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta. Tepsiju u kojoj se peku premazati uljem. Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja.
Ovo jelo je također pogodno za vegetarijance, no ako želite malo oplemeniti okuse, na luk prilikom pirjanja možete dodati sitno kosanu pancetu ili pršut.
KOLAČ OD HELJDE I ČOKOLADE
Potrebne namirnice
150 g čokolade za kuhanje (koristila sam bijelu, ali može i
tamna)
100 g maslaca
4 jaja
80 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
100 ml jogurta
130 g heljdinog brašna
2 kruške
Priprema
Na laganoj vatri otopiti čokoladu i maslac. Umutiti žutanjke sa
šećerom, vanilin šećerom, te kad se već dobije gusta krema,
dodati jogurt. Posebno umutiti bjelanjke. Kruške oguliti i
narezati na kockice.
Sada spajati smjese, otopljenu čokoladu sa smjesom od žutanjaka,
dodati kruške, heljdino brašno i prašak za pecivo te na kraju
bjelanjke. Tepsiju premazati maslacem te pobrašniti. Smjesu
poravnati, te u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva peći
oko pola sata. Ovo je jedan zaista jednostavan kolač, sočan, može
biti bazni kao biskvit te ga nadograđivati za torte. Isprobajte.
Dragi moji, ispred svog malog tima velikih ljudi i u svoje osobno
želim Vam sve najbolje u ovoj godini.
Izađimo iz ovih borbi, neizvjesnosti i čudnog stanja kao jači
ljudi, bolji ljudi, sretniji i zahvalniji ljudi za sve ono što
imamo. Do skorašnje objave novih recepata ostajte mi zdravo i
dobro, te se nadamo da se uskoro vidimo u našoj konobi.
Monika #konobačrnikos #konobomoja #jatotako