Ima li netko da ne voli juneći gulaš i palentu?!
I mislila sam tako! Ovo je recept za upravo to, savrlo malo izmjena, ali sasvim sigurno drugačijim pristupom i serviranjem istog.
PUNJENE KOŠARICE OD PALENTE S JUNETINOM I GLJIVAMA
POTREBNE
NAMIRNICE
(za 4 osobe)
600 g juneće plećke bez kosti
1 veća glavica luka
3-4 češnja češnjaka
100 g celera
100 g mrkve
200 g gljiva ( ovisi od sezone, ali mogu poslužiti i bukovače,
šampinjoni).
1 dcl crnog vina
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl suncokretovog ulja
sol, papar, svježe kosani peršin
200 g palente
50 g maslaca
50 g parmezana
1-2 žlice (čajne) senfa
1-2 žlice (čajne) pekmeza od šljiva ili višanja
PRIPREMA
Luk i celer sitno narezati te pirjati na ulju. Kada omekša dodati junetinu izrezanu na kockice. Na jakoj vatri dobro popržiti, začiniti solju i paprom, podliti temeljem ili vodom te pirjati na smanjenoj vatri dok ne omekša. Dodati mrkvu izrezanu na kockice, te gljive koje su izrezane na krupnije komade. Pirjati, dodati crno vino, senf, pekmez, češnjak.
Po želji može se dodati i ljuti feferon, usitnjeni. Kada je meso omekšalo, dodati vrhnje za kuhanje i još kratko prokrčkati. Nakon toga maknuti sa strane i pustiti da se malo ohladi.
U lonac staviti vodu sa soli, te skuhati palentu. Istresti je u
pouljenu tepsiju, visine bar 10- ak centimetara. Kada se palenta
ohladi, izrezati jednake oblike (okrugle, kockaste, pravokutne)
te ih izvaditi van kako bi lakše izdubili sredinu. Preporučam
maleni nož ili žlicu. Ako koji “poklopac” ostane cijeli, ostaviti
ga sa strane. Ovako pripremljene košarice od palente
posložiti na lim za pečenje, te ih napuniti raguom od mesa
i gljiva.
Posuti parmezanom, staviti “poklopac” te peći u prethodno
zagrijanoj pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva.
Dragi moji ostajte mi dobro, čuvajte se i pazite jedni na druge. Sve će ovo proći.
Veliki pozdrav od Monika.
#konobačrnikos #konobomoja # jatotako