Nadam se da ćete isprobati neka od ovih jela, bilo da ostanete na vrućem asfaltu, ili putujete prema moru! Ukusno je, zdravo, brzo i jednostavno za pripremu, te najbitnije sezonski....mislim da ćete biti vrlo zadovoljni.
Pozdrav dragi moji.
Dok nas ove nemilosrdne vrućine udaljavaju od kuhinja, ja i ovaj put donosim lagane, brze i zanimljive recepte sa mnogima omiljenom sezonskom namirnicom – tikvicom.
Tikvica potječe iz Amerike, ima ih mnogo vrsta i oblika, ali se
kod nas koriste male tamnozelene tikvice. Smatra se da je
današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.
Tikvice imaju malo kalorija, pune su vitamina B i V, kalija,
mangana, dok su žute tikve bogate beta karotenom. Snižavaju
kolesterol, potiču probavu, čuvaju zdravlje krvožilnog
sustava. Također su dobre za čišćenje kože lica te se
nerijetko koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska ili piling.
Tikvica je povrće koje relativno lako uspijeva, voli sunce, sadi
se u proljeće.
Svoje mjesto su pronašle u gotovo svim svim kuhinjama diljem
svijeta.
Od pripreme umaka, juha, složenaca, kruha, pita, štrudli,
pohane, punjene, namazi, pa čak i slastice.
NAMAZ OD TIKVICA I SVJEŽEG SIRA
Pomiješati 300 g svježeg sira sa ribanim tikvicama. Tikvice
naribati na najsitnijoj strani ribeža, staviti u cjedilo,
posoliti i ostaviti da se ocijedi. U sir i tikvice dodati
sol i papar, maslinovo ulje, svježe kosani peršin, te ako volite,
dodati i malo usitnjenog češnjaka.
Prepeći komadiće kruha na tavi ( ako je kruh od dan prije, tim
bolje), te na prepečeni kruščić dodati ohlađeni
namaz. Idealno za početak dana kao doručak, međujelo u toku
dana, ponijeti na piknik…..
ZALOGAJ SA TIKVICOM I PRŠUTOM
Tikvicu po dužini tanko narezati ( najbolje gulilicom za povrće
ili ribežom za kupus).
Vrlo kratko ih prepeći sa obje strane na grill tavi ili tavi za
palačinke sa neprijanjajućim slojem uz minimalnu količinu
masnoće. (Ako se spremate na pečenje roštilja, još bolje,
ispeći na roštilju). Tikvice neka ostanu blago hrskave,
posoliti ih te samo malo pokapati maslinovim uljem. Pršut
također narezati na tanke fete, a mini kuglice mozzarelle
ocijediti od vode. Na čačkalicu ili manji štapić za ražnjić
nizati fetu grillane tikvice, pršut, mozzarellu, te opet
tikvicu. Može se poslužiti sa dresingom od vrhnja, ali i ne
mora. Lagano ljetno predjelo…..
PITA SA SIROM I TIKVICAMA
POTREBNE NAMIRNICE
TIJESTO:
160-180 g glatkog brašna
2 žlice maslinova ulja
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
100 g maslaca
malo soli
NADJEV:
1 veća tikvica ili dvije manje
100 g svježeg sira
2 žlice kiselog mlijeka
sol, papar
2 žlice maslinovog ulja
30 g sira ribanca (parmezan)
sjeckani peršin, češnjak po želji
1 žutanjak
PRIPREMA
Od namirnica izraditi glatko, kompaktno tijesto, umotati ga u prozirnu foliju, te ostaviti bar jedan sat u hladnjaku. Dio tikvice naribati (strana na kojoj ribamo jabuke), te pomiješati sa sirom i ostalim sastojcima.
Od tijesta razvaljati krug te ga preseliti u pripremljeni kalup za pitu, lagano probosti, te na tijesto rasporediti nadjev. Ostatak tikvice izrezati na krugove, te ih slagati jedan do drugoga počevši od sredine prema krajevima. Žutanjak umutiti te premazati rub pite.
Peći 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na cca. 200 stupnjeva.
ŠPAGETI SA TIKVICAMA I PRŠUTOM
POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE
500 g tjestenine špageti
150 g pršuta
250 g tikvice
50 g maslaca
sol, papar, svježi peršin
sir ribanca
PRIPREMA
Pršut narezati na tanke rezance te prepržiti na maslacu. Dodati tikvice koje su izrezane na štapiće ( ne presitno jer u obradi gube puno vode, a ne želimo postići da “nestanu”). Ovaj postupak traje vrlo kratko jer želimo da nam tikvice ostanu hrskave i lijepe zelene boje. Popapriti, vrlo malo posoliti zbog pršuta koji je u jelu. Špagete kuhati po uputi na paketu te ih umiješati sa tikvicama i pršutom uz udio vode u kojoj su se kuhale. To će jelu dati kremoznost te povezati sastojke. Po želji dodati sir ribanac, posuti svježim peršinom. Nije li ovo najbrža ljetna verzija tjestenine ikad?! A kako li je samo ukusna!
ČOKO KOLAČ SA TIKVICAMA
Ovo je prava poslastica, kolač je toliko sočan, kompaktan, tikvice se ne osjete, odnosno ne preuzimaju okus. Ako i Vaše dijete poput mog Ivana nije preveliki ljubitelj ovog povrća, ovaj kolač može biti dobra kamuflaža ili zgodna podvala…i onda onaj osjećaj kada pojede dva komada pa ga pitam jel zna šta je sve u kolaču…..���
POTREBNE NAMIRNICE
250 g brašna
3 jaja
3 komada tikvice srednje veličine
100 ml mineralne vode
100 ml ulja
200 g šećera
pola praška za pecivo
vanilin šećer
malo ruma
60 g kakaa u prahu
100 g kiselog vrhnja
100 g čokolade
Još : 250 ml vrhnja za šlag te 200 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Izmiješati suhe
sastojke. Mikserom umutiti jaja sa šećerom dok se ne sjedine
i dobije kremastu teksturu. Dodati ulje, kiselo vrhnje,
mineralnu vodu, rum. Tikvice sitno izribati, a čokoladu ili
ribati ili sitnije nasjeckani.
Dodati u smjesu sa jajima, te na kraju lagano špatulicom
umiješati suhe sastojke.
Kalup za pečenje premazati maslacem, malo pobrašniti te dodati
smjesu.
Poravnati i peći otprilike pola sata. Zagrijati vrhnje ali
da ne zavrije, te u to umiješati izlomljenu
čokoladu. Sastojci se moraju povezati, ohladiti u hladnjaku
te mikserom tući u pjenastu kremu. Premazati preko kolača.
Nadam se da ćete isprobati neka od ovih jela, bilo da ostanete na vrućem asfaltu, ili putujete prema moru! Ukusno je, zdravo, brzo i jednostavno za pripremu, te najbitnije sezonski….mislim da ćete biti vrlo zadovoljni.
Neka od ovih jela imate priliku probati i u našoj konobi Črni kos. Do sljedećeg puta, a prije mog godišnjeg lijepo Vas pozdravljam.
Monika
#kuhamslasno
#konobomoja #konobačrnikos
#kadsesasrcemkuha
#hranailjubav
#jatotako