Probajte, ispecite, uživajte, pošaljite kako vam je ispao....(ali ne iz ruku)!
Jutros, uz prvu kavu, razmišljam o čemu da pišem za
rubriku… Kiša je, tmuran dan, vikend na vratima….
Osobno, već sam navikla u ovim prethodnim tjednima na lijepo
vrijeme, sunce, ispijanje kave na otvorenom, šetnje, laganiju
odjeću… Pa pomislih, što će nas dignuti iz ovog sivila
osim pojačana količina šećera u nekom finom kolaču! Danas,
desert!
Za ovaj desert mogu sigurno potvrditi da će Vam se svidjeti na
prvu. Jednostavan za pripremu, rekli bi neki da je
preobičan, no toliko slastan, podsjeća na djetinjstvo, mamine ili
bakine ruke, toplinu, ljubav. U ovim tmurnim i kišnim
danima zamiriši cijelu kuću.
Ima li išta bolje nego sad kad su dani ovakvi, ušuškati se
ispod tople deke uz šalicu kave ili čaja, komad mirisnog kolača
uz koji stranicu omiljene knjige ili nekog filma dok vani lagano
pada kiša? Ili uz čašu vina, neki rose ili mirisni
muškat? I mislila sam si tako! Eto dragi moji, rado ću sa
vama podijeliti ovaj recept pun mirisnih jabuka, cimeta,
ruma, grožđica, oraha….
Probajte, ispecite, uživajte, pošaljite kako vam je ispao….(ali
ne iz ruku)!
MIRISNI KOLAČ SA JABUKAMA I ORASIMA TE BIJELOM ČOKOLADOM
POTREBNI SASTOJCI
5 – 6 komada jabuka srednje veličine
200 g bijele čokolade
300 g oraha
300 g brašna
200 g šećera
300 ml ulja
100 g grožđica
4 jaja
2-3 žlice ruma
2-3 žlice limunovog soka
vanilin šećer
prašak za pecivo
cimet
PRIPREMA
Jabuke oguliti. Mogu se naribati ili narezati na sitnije
kockice, ovisi koliko ste u žurbi.
Rezultat je isti. Ja sam rezala na kockice. Bijelu čokoladu
ribati na strani ribeža za jabuke. Polovicu oraha samljeti,
a polovicu samo natuckati…. (bat za meso, valjak za
tijesto…skoro i rima štima…! ). Jabukama dodati
cimet, vanilin šećer, rum i limunov sok te nekoliko žlica šećera.
Izmješati. Jaja miksati uz dodatak šećera i ulja.
U brašno dodati prašak za pecivo te izmješati. Sada se
sastojci spajaju – jabuke umiješati u smjesu od jaja, šećera i
ulja, dodati orahe, bijelu čokoladu, izmješati te na kraju
postepeno dodavati brašno. Ivaj dio radim s kuhačom, a
ne s mikserom.
Smjesu uliti u tepsiju. Volim staviti papir za pečenje, a Vi
kako ste navikli. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180
stupnjeva, otprilike 40 minuta. Na kraju je dovoljan
samo šećer u prahu, a može i bez toga. Kolač je vrlo
sočan i kao takav ostaje danima.
Ovaj recept je dobra podloga za varijacije…. Jabuke mogu
zamjeniti višnje, u božićno vrijeme mogu se dodati mirisni začini
za medenjake, preliti glazurom od čokolade….
Uživajte!
Do sljedeće avanture kuhanja sve Vas pozdravljam. Monika
#kuhamslasno #ukuhinjikaonapozornici #hranaivino #hranailjubav
#kuhanjekaostrast #pisemikuham #goodfood #deserti #nestoslatko
#volimipostojim #foodie #jatotako #izrnoljubavi
@izrnoljubavi