KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Cikla je “super namirnica”, Monika vam donosi tri recepta koji će vas oduševiti

Ciklu možemo peći, kuhati, grilati, raditi kreme, pire, spajati sa tjesteninama, kreirati razne maštovite salate i deserte.

Zdrava namirnica, koja osvaja lijepom bojom na tanjuru, te postaje “glavna” od predjela do deserta!

Cikla je povrće crvene boje zadebljanog, okruglastog korijena. Vrlo je bogata hranjivim tvarima (vitamin B, željezo, jod, fosfor, magnezij, kalij). Niskokalorična je i lako probavljiva, odličan izvor energije. Ima i svoja ljekovita djelovanja te se preporučuje trudnicama, djeci (bar u obliku napitka), korisna protiv anemije, čisti organizam od toksina, pojačava krv. Može smanjiti kolesterol u krvi, potiče rad jetre, normalizira krvni tlak. I dok je nekad baka pripremala samo ciklu na salatu, a mama je kiselila i spremala zimnicu, danas cikla u našim kuhinjama ima sve veću primjenu. Jedan od najzdravijih napitaka upravo je od cikle, ili je ona kao takva dio zdravih napitaka. Kao svježa, odličan je i zdrav dodatak salatama.

Od cikle se koriste i tek mladi listovi, koji su odlični u salatama, ili su sastavni dio nekih priloga. Ciklu možemo peći, kuhati, grilati, raditi kreme, pire, spajati sa tjesteninama, kreirati razne maštovite salate i deserte. Da, cikla može i u desert, te ćete baš danas dobiti recept!

Iako cikla zahtjeva nešto vremena za kuhanje, sigurno već znate da je u mnogim trgovačkim centrima ima već kuhane, vakumirane. Moram reći da je dobra, a samim time neusporedivo brže ćemo spremiti ručak. Danas sa ciklom radimo salatu, rižoto i desert.

SALATA S CIKLOM I GORGONZOLOM POTREBNE NAMIRNICE ZA 2 OSOBE

250-300 g kuhane cikle
125 g gorgonzole ( to je jedan trokut, u toj gramaži se prodaje, pa nemate bojazan da će Vam ostati u frižideru nakon otvaranja)
50 g orašastih plodova ( po želji…orasi, bademi, lješnjaci, može mix…)
lisnata salata (po želji, rikola, matovilac, kristal salata, endivija…što se nađe u frižideru, bitno je iskoristiti i gledati da se čim manje namirnica mora baciti)
začini sol i papar
malo maslinovog ulja i balzamičnog octa.

PRIPREMA

Kuhanu ciklu izrezati na ploške, začiniti sa soli i paprom. Staviti je na podlogu lisnate salate, na nju dodati izrezanu gorgonzolu. Orašaste plodove usitniti batom za meso i posuti po salati. U zdjelici, od maslinovog ulja, balzamičnog octa te začina, izmiješati emulziju te time preliti salatu. Uživajte, dobar tek!

*Ako ćete salatu jesti za večeru preporučam da ne konzumirate kruh, dok za ručak uzmite neki od integralnih. Također, ciklu, da ne kuhate možete koristiti ukiseljenu, ali tada oprezno sa začinima. Mislim da će Vam se ova salata svidjeti, zdrava, puna vitamina, željeza, lagana. Probajte, javite dojmove.

RIŽOTO S CIKLOM I SLANINOM

POTREBNE NAMIRNICE ZA 2 OSOBE

180-200 g riže arborio
150-180 g kuhane cikle
60 g slanine
manja glavica luka
dva češnja češnjaka
sol, papar,
limunova korica, ribana
maslac
povrtni temeljac
malo bijelog vina
jogurt

PRIPREMA

Na otopljeni, ugrijani maslac dodati sitno sjeckani luk, miješati dok se poprži, dodati rižu. Nastaviti miješanje dok riža ne postane staklasta te dodati bijelo vino ( oko 7-8 ml), kada vino ispari, dodaje se povrtni temeljac koji mora biti topao, i to pomalo, onoliko koliko će riža uz miješanje upiti. Da bi rižoto bio kremast, potrebno je stalno miješanje, dodavanje toplog temeljca ili vode. Nemojte odustati, rezultat je božanstven!
Nakon nekih 10 minuta u rižu dodati začine, sitno sjeckani češnjak, te kuhanu ciklu koju je najbolje štapnim mikserom pretvoriti u kremu.

Nastaviti miješati, dodavati temeljac, probati okuse, dodati limunovu koricu, te pred sam kraj ( zadnja minuta spremanja rižota), brzo umiješati kockice hladnog maslaca.
Osobno volim da mi je riža ali dente, te mi onda sama priprema i traje oko 16 minuta.
Rižoto poslužiti odmah. Napraviti čips od slanine ( na tavi bez masnoće sa neprijanjajućim dnom popržiti komadiće slanine dok ne puste svoju masnoću i ostanu hrskave. Izvaditi na papirnati ubrus te posložiti po rižotu, dodati malo jogurta zbog same svježine.  Ostalo mi je malo kuhane cikle, te sam par kockica dodala na rižoto.

BROWNIE S CIKLOM I TAMNOM ČOKOLADOM 

POTREBNE NAMIRNICE

225 g kuhane ili pečene cikle. Nakon hlađenja, ribati na najsitniju stranu ribeža.
180 g tamne čokolade ( koristila sam onu od 72% kakaa, sa okusom karamela).
Željela sam naglasiti tu jaku zemljanu notu koju cikla ima, zato tako jaka čokolada. Ako niste ljubitelji, posegnite za onim sa nešto manje postotka kakaa.
115 g maslaca
80 g šećera
pola praška za pecivo
2 cijela jaja
70 g brašna

PRIPREMA

U posudi sa debljim dnom na laganoj vatri otopiti čokoladu i maslac uz miješanje.
Kada se malo prohladi, dodati šećer, ribanu ciklu te izmiješati. Dodati jedno po jedno jaje, umiješati te na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo. Kad se smjesa poveže, prebaciti je u kalup za pečenje ( može i u obliku torte, muffine..). Obložila sam posudu papirom za pečenje, te pekla u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Poslužiti toplo, svakako preporučujem! Dakako, ukusni su i hladni.

Nadam se da ćete isprobati neke od recepata! Javite dojmove, zapratite stranicu @izrnoljubavi te pratite rubriku #kuhamslasno na @kaportal.

Do sljedećeg tjedna i nove avanture kuhanja, lijepo Vas pozdravljam. Monika Čulig.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest