KUHAM SLASNO

Kuham slasno! Prijedlog za savršeni brunch u danima ljetnih vrućina – slane palačinke sa šunkom i osvježavajućim dresingom

Toliko je širok izbor namirnica i kombinacija koje se mogu pripremiti da ih nema smisla ni nabrajati. Bitno je da se radi sa sezonskim i svježim namirnicama.

Kako nam se dolaskom sve toplijih, sparnih, vrućih ljetnih dana ne da provoditi puno vremena za štednjakom, pravo je vrijeme za lagane i brze obroke. Mnogi od vas su već na godišnjem odmoru, djeci je prestala nastava, spava se duže, planira se odlazak na kupanje na jednu od naših predivnih rijeka…

Samim time, i obroci ponekad budu “s nogu”, na brzinu, više nisu u nekom ustaljenom ritmu. To je ljeto, i to je tako… I to je ok.

U zadnje vrijeme, barem kod nas, a vani još i prije, postali su popularni obroci koji su negdje na polovici između doručka i ručka, takozvani brunch.

Sve veći broj ljudi počinje raditi kasnije, (od 9), ili pak ujutro ima obaveze s djecom, možda treniranje, ili pak koristimo ljetno vrijeme i odmor od škole i posla za malo duže spavanje,  pa se doručak kao takav obično preskoči, eventualno uz šalicu kave ili čaja, možda neku energetsku pločicu ili tek koji griz peciva. I tada, bez obzira radi li se o poslovnim ili privatnim obavezama, ovakvi obroci postaju poželjni, popularni. Sama riječ brunch je pojam za kombinaciju doručka i ručka; odnosno netko ga definira kao kasni doručak, a netko kao rani ručak.

Krajem 19. stoljeća pojavio se prvi puta u Engleskoj u višim klasama britanskih redova.
Jedno se vrijeme brunch više vezao uz vikend ( gore spomenuti britanski bogataši, svojim su slugama vikende obično davali slobodno, međutim ovi su pak trebali spremiti veće količine hrane unaprijed kako bi se gospoda družila za stolom uz fine zalogaje i pića).

Danas je uobičajen svakog dana u tjednu, na njemu se obavljaju ležerni poslovni sastanci, druženje sa prijateljima na pauzi za ručak, ležerna obiteljska okupljanja.
Za brunch se obično konzumiraju manji obroci koji su maštovito osmišljeni, ili su to zalogaji od nekoliko vrsta koji se dijele za stolom. Opuštajuća atmosfera, ležeran pristup, interesantna hrana, ugodno društvo za stolom, pokoja čaša vina ili nezaobilazan prosecco. To je to!

Toliko je širok izbor namirnica i kombinacija koje se mogu pripremiti da ih nema smisla ni nabrajati. Bitno je da se radi sa sezonskim i svježim namirnicama. Eto jednog prijedloga kojeg svakako možete pripremiti kod kuće, bilo da želite pojesti nešto ukusno, a opet drugačije, pripremiti djeci prije nego odu na kupanje, ili pak dočekati prijatelje na druženju.

SLANE PALAČINKE S KUHANOM ŠUNKOM I OSVJEŽAVAJUĆIM DRESINGOM
POTREBNE NAMIRNICE (za 2 osobe)

1 jaje
125 ml mlijeka
100-110 g brašna
2 žlice otopljenog maslaca
pola praška za pecivo
sol
ulje
150 g kuhane šunke
4 jušne žlice kiselog vrhnja 
1 dcl jogurta 
1 čajna žličica hrena
pola svježe crvene paprike 
rikola
sol, papar

PRIPREMA

Pomiješajte suhe sastojke, u zdjeli pomiješajte jaje, mlijeko te otopljeni maslac. Dodajte suhe sastojke, miješajući pjenjačom (ne predugo, da ne budu žilave). Smjesa će biti gušća od one koju radimo kad su slatke palačinke u pitanju.

Ako imate malu tavu za američke palačinke, odlično, ispecite 6-8 komada. Ako ne, pecite u običnoj tavi, ali tako da dobijemo manje palačinke. Svakako kod pečenja, obratite pažnju na to, da palačinke budu deblje nego kad radimo klasične, slatke.
Od vrhnja, hrena te soli i papra izmješajte dresing. Crvenu papriku izrežite na kockice.
Na tanjur stavite palačinku, preko toga dresing od vrhnja i hrena, red rikole, kuhanu šunku, pa opet palačinku i tako redom. Na vrh stavite kuhanu šunku, dodajte papriku ( odlično će odgovarati malo hrskavosti), te ostatak dresinga.

Brzo gotovo, fino, odličnog izgleda, zasitno, a opet ne teško. Meni je bilo izvrsno, probajte i vi! Dobar tek. Monika.

#ukuhinjikaonapozornici #kuhamslasno #kuhanjekaostrast #hranailjubav #hranaistrast #dobrahrana #hranaivino #foodporn #goodfood #kuhamipisem #gastroblog #brunch #volimipostojim #izrnoljubavi #kuhamistvaram #jatotako @monikaculig 
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest