KUHAM SLASNO

PIŠE MONIKA ČULIG

Bliži se Uskrs: Ima li što bolje od domaće purice s mlincima - isprobajte i ovaj način

Bliži se Uskrs: Ima li što bolje od domaće purice s mlincima - isprobajte i ovaj način

Pošto se bliži Uskrs, recept je jelo s mlincima (oni su prva asocijacija na blagdanski stol, zar ne?). To je jelo moja verzija pečenja s mlincima, ili kako ja volim reći purica s mlincima.

PUREĆA ROLADA S MLINCIMA
 

Za 4 osobe, sastojci: pureći file - 4 komada po otprilike 200g (puretinu naravno možete zamjeniti i s piletinom, koja je povoljnija); mlinci (recept u nastavku); dimljeni hamburger, sol, papar, ulje. 

Priprema

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pureće ili pileće odreske lagano potući, posoliti i popapriti. Na njih po sredini staviti prethodno kuhane mlince, zarolati. Oko rolade omotati tanko narezani hamburger (za jedan odrezak će biti dovoljno 2-3 komada), te tako pripremljene odreske zarolati u prozirnu foliju. Rolajte na ravnoj podlozi, dobro učvrstite krajeve - tako će roladice dobiti lijepi oblik.

U širok lonac ili dublju tavu stavite ih kuhati kad voda zavrije na 15 minuta. Izvadite iz vode, odstranite foliju. U tavi zagrijte ulje, te stavite roladice da se sa svih strana zapeku i dobiju  lijepu boju (lagano ih zalijevajte).

Rolade režite na krugove, zalijte masnoćom iz tave i poslužite uz salatu.

Ovo jelo iziskuje malo više vremena, ali sada ga imamo nešto više nego inače, tako da isprobajte. Zaista može biti i za svečane prigode, lijepo izgleda, tako da vam posluži i za blagdan koji je pred nama. Naravno, poigrajte se s vlastitom maštom, ideje za punjenje su mnogobrojne.

MLINCI

Vjerujem da za mlince svatko ima svoj recept, neki su generacijama u obitelji. Ima li išta bolje od bakinih mlinaca pečenih na tabli špareta?!

Naravno da radite po svom već dobro isprobanom receptu, svatko ima neki način pečenja, netko dodaje jaje, netko ne, netko radi s jednom vrstom brašna, netko kombinira. U biti, postoji malo mjesta za pogreške kod izrade mlinaca.

Ovo je način kako ih ja radim - kad ih radim, napravim ih nešto više jer mogu neko vrijeme stajati, dobro osušeni na suhom mjestu - držim ih u platnenim vrećicama.

600 g brašna - oštro (na tu količinu dodam 4 žlice glatkog brašna)

300 ml tople vode

sol

Pomiješam brašno i sol i dodaje vodu po potrebi, tijesto mora biti ujednačeno, ne ljepljivo pod prstima, (ako je premeko dodati još brašna). Tijesto podijelim na jednake loptice, veličine teniske. Ostavim pola sata pod krpom, te ih nakon toga valjam i pečem na preokrenutoj tepsiji u pećnici. Tko ima šparet na drva, zavidim! Ja mlince samo iskidam i zalijem kipućom slanom vodom, ocijedim i dalje stavljam na umak od pečenja.

Napravite više mlinaca, uključite djecu neka valjaju, s njima se može napraviti nekoliko finih jela. Jeftinija su inačica lazanja, složenaca (biti će recept i za to).

Eto, kuhajte slasno, dajte mašti na volju, pazite na sebe i druge i ostanite doma. Monika

#ostanidoma

Izdvojeno


Reci što misliš!