KUHAM SLASNO

PIŠE MONIKA ČULIG

Uskrs nam je pred vratima: Sredele u marinadi pravi su specijalitet, pogledajte desert koji svi vole

Uskrs nam je pred vratima: Sredele u marinadi pravi su specijalitet, pogledajte desert koji svi vole

Eto, Uskrs nam je na vratima. Neće biti onako kako smo planirali, kako smo navikli, mnogi od nas neće biti sa svojim obiteljima. Međutim, opet želimo da sa djecom radimo pisanice, kuhamo šunku, radimo francusku, želimo dobru pincu, gibanicu, kolače...

To je tradicija i mnogi od vas su već danas u pripremama. Ja sam se odlučila za recepte koji se brzo pripreme, jednostavni su i povoljni. Za danas, na post isprobajte jelo sa srdelama.

SRDELE U MARINADI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potrebne namirnice za 4 osobe

0,9 kg srdela
3-4 režnja češnjaka
1 dcl bijelog vina
svježi sjeckani peršin
sol, papar, maslinovo ulje
brašno

Očišćene srdele uvaljajte u brašno i na zagrijanom ulju ih naglo ispržite. Izvadite ih na papirnati ubrus da upiju suvišnu masnoću. Srdele posolite.

U tavi na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani češnjak, ali pazite da ne zagori. Podlijte sa bijelim vinom te neka alkohol ispari, dodajte 2,5 dcl vode, sjeckani peršin, sol i papar. Ako imate možete dodati i ružmarina.

Srdele složite u tepsiju, zalijte marinadom i kratko zapecite u pećnici (posipajte sa parmezanom da se gratinira odozgo). Srdele ne moraju nužno u pećnicu, može ih se staviti u tavu sa marinadom, ostaviti 2-3 minute da prokrčka i uz to vam treba samo kruh za točanje i malo limuna.

Ako bi u marinadu dodali sjeckani pelat, ukuhali i u to dodali pečene srdele isto bi dobili jedno fino jelo. Eto, s omiljenom sitnom ribom malo drugačiji način pripreme. Želim Vam dobar tek.

ČOKOLADNI MOUSSE

Fantastično lagana, pjenasto prozračna krema od čokolade gotova za čas. Kad želite nešto ukusno, povoljno, brzo gotovo.

Potrebne namirnice

300 g čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag
5 komada jaja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer

Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom kuhati na parnoj kupelji.
Pazite da Vam voda ne vrije, neka bude na srednje jakoj vatri. Stalno mješajte da se šećer otopi, da se jaja ne zgrušaju, odnosno prekuhaju. Na pari također otopiti čokoladu za kuhanje. Čvrsto umutiti snijeg od bjelanjaka. Umutiti vrhnje za šlag. U vrhnje dodati otopljenu čokoladu, žutanjke, na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Lagano sve vežite sa špatulom, nikako mikserom.

Zdjelu sa kremom prekrijte prozirnom folijom, stavite u hladnjak. Vrlo brzo je spremno za konzumiranje.

Ponekad u kremu dodam kokos ili sjeckane bademe. Ovaj desert možete poslužiti s voćem, sa šlagom ili u čaši sa piškotama ili recimo keksićima sa bademima. Tu se možete poigrati s kombinacijama koje volite.

Želim svima sve najbolje za Uskrs, ustrajmo svi zajedno u samodisciplini da čim prije ovo završi, da možemo zagrliti svoje roditelje, prijatelje, šetati, igrati nogomet, ići na igrališta, posao. Budimo dobri jedni prema drugima, čuvajmo sebe i druge oko nas. Monika

#ostanidoma
#svakodobro 

Izdvojeno


Reci što misliš!