
Nakon obilja kiše koja se izmjenjivala sa sunčanim razdobljima, napokon su počele rasti gljive. Ima ih već na tržnici, a ako ste dobar znalac iskoristite lijepo vrijeme, prošetajte i uberite bar nekoliko od kojih ćete spremiti ovaj slasni obrok.
Mi imamo sreće što u našim šumama zaista možemo pronaći nekoliko
vrsta i što tlo nije škrto (vrganji, prosenjaci, lisičice,
korenjače, trube, smrčci, sunčanice….).
Svaka od navedenih je pogodna za nešto (kiseljenje, pohanje,
sušenje….).
Ja osobno volim i brati gljive, ali isto tako i kuhati sa njima, tako da će recepata sa gljivama biti i više, ovisi kako će nam “dolaziti” sezonski.
Sada jedan recept sa vrganjima kao glavnom namirnicom.

GULAŠ S VRGANJIMA I KOBASICAMA
Potrebne namirnice za 4 osobe
300 g svježih vrganja(očišćenih i narezanih na komade)
150- 200 g kobasice za kuhanje ili pečenje
4 komada srednje velikih krumpira
1 glavica luka
1 mrkva
150 ml pelata
1 ljuti feferon ili tucana ljuta paprika
malo senfa, crvene mljevene paprike, sol, papar, kosani peršin i
češnjak
svinjska mast ili ulje (ja uvijek biram ovo prvo u ovakvim
receptima).
PRIPREMA
Na ugrijanu svinjsku mast dodamo sitno sjeckani luk, popržimo te dodamo kobasicu izrezanu na komade i čajnu žlicu senfa. Tako pirjamo desetak minuta, te dodamo vrganje, krumpir i mrkvu, sve rezano na kocke.
Smanjimo jačinu vatre i ostavimo da krčka 20 minuta (dok se ne
skuha krumpir i mrkva). Može se dodati i kuhani krumpir, ali
osobno volim kad se sve pirja zajedno te tako gustoća škroba
ostane u samom gulašu, te mu ne treba nikakvo zgušnjavanje.
Podlijevamo vodom ili temeljcem. Pred kraj kuhanja dodamo začine,
pelate.
Feferon ili tucana ljuta paprika ovisi o osobnom ukusu.
Uz gulaš možete poslužiti i kiselo vrhnje, fina je kombinacija. I nikako bez nekoliko šnita toplog kruha. Želim Vam dobar tek do sljedećeg puta.

P.S. Ovo jelo (te još nekoliko sa gljivama), možete pronaći u stalnoj ponudi naše konobe Črni kos.