KUHA MONIKA ČULIG
Gljive su uvijek dobra opcija za kvalitetan obrok! Danas kuham gulaš s vrganjima i kobasicama
Nakon obilja kiše koja se izmjenjivala sa sunčanim razdobljima, napokon su počele rasti gljive. Ima ih već na tržnici, a ako ste dobar znalac iskoristite lijepo vrijeme, prošetajte i uberite bar nekoliko od kojih ćete spremiti ovaj slasni obrok.
Mi imamo sreće što u našim šumama zaista možemo pronaći nekoliko
vrsta i što tlo nije škrto (vrganji, prosenjaci, lisičice,
korenjače, trube, smrčci, sunčanice....).
Svaka od navedenih je pogodna za nešto (kiseljenje, pohanje,
sušenje....).
Ja osobno volim i brati gljive, ali isto tako i kuhati sa njima, tako da će recepata sa gljivama biti i više, ovisi kako će nam "dolaziti" sezonski.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Tom prilikom istaknuli su transparente s porukama: 'seks nije grijeh', 'Zagreb=sigurno mjesto za žene', 'u crkvi molitva, na trgu politika '.
-
Kako smo daleko najčitaniji i najposjećeniji portal (i medij) u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, svakako imamo i najveću odgovornost prema vama koji nas svakodnevno pratite.
-
Temperature su vani tolike da je smrtonosno šetati napolju. Samovozeći leteći taxiji Mate Rimca dominiraju nebom, ali još uvijek nije gotovo suđenje Todoriću. Državno odvjetništvo je poduzelo sve da ga održi na životu, njegovo tijelo je spojeno na neku vanzemaljsku tehnologiju koja mu omogućava rad vitalnih funkcija.
Sada jedan recept sa vrganjima kao glavnom namirnicom.
GULAŠ S VRGANJIMA I KOBASICAMA
Potrebne namirnice za 4 osobe
300 g svježih vrganja(očišćenih i narezanih na komade)
150- 200 g kobasice za kuhanje ili pečenje
4 komada srednje velikih krumpira
1 glavica luka
1 mrkva
150 ml pelata
1 ljuti feferon ili tucana ljuta paprika
malo senfa, crvene mljevene paprike, sol, papar, kosani peršin i
češnjak
svinjska mast ili ulje (ja uvijek biram ovo prvo u ovakvim
receptima).
PRIPREMA
Na ugrijanu svinjsku mast dodamo sitno sjeckani luk, popržimo te dodamo kobasicu izrezanu na komade i čajnu žlicu senfa. Tako pirjamo desetak minuta, te dodamo vrganje, krumpir i mrkvu, sve rezano na kocke.
Smanjimo jačinu vatre i ostavimo da krčka 20 minuta (dok se ne
skuha krumpir i mrkva). Može se dodati i kuhani krumpir, ali
osobno volim kad se sve pirja zajedno te tako gustoća škroba
ostane u samom gulašu, te mu ne treba nikakvo zgušnjavanje.
Podlijevamo vodom ili temeljcem. Pred kraj kuhanja dodamo začine,
pelate.
Feferon ili tucana ljuta paprika ovisi o osobnom ukusu.
Uz gulaš možete poslužiti i kiselo vrhnje, fina je kombinacija. I nikako bez nekoliko šnita toplog kruha. Želim Vam dobar tek do sljedećeg puta.
P.S.
Ovo jelo (te još nekoliko sa gljivama), možete pronaći u stalnoj
ponudi naše konobe Črni kos.
Izdvojeno
-
Ivan Vuković (SDP) se prisjetio kako je za vrijeme HDZ-ove gradske vlasti u Ogulinu SDP također predložio Stipetića za počasnog građanina pa to nije prošlo. Postao je počasni građanin tek kad ga je za to predložio HDZ.
-
Tom prilikom istaknuli su transparente s porukama: 'seks nije grijeh', 'Zagreb=sigurno mjesto za žene', 'u crkvi molitva, na trgu politika '.
-
Kako smo daleko najčitaniji i najposjećeniji portal (i medij) u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, svakako imamo i najveću odgovornost prema vama koji nas svakodnevno pratite.
-
Temperature su vani tolike da je smrtonosno šetati napolju. Samovozeći leteći taxiji Mate Rimca dominiraju nebom, ali još uvijek nije gotovo suđenje Todoriću. Državno odvjetništvo je poduzelo sve da ga održi na životu, njegovo tijelo je spojeno na neku vanzemaljsku tehnologiju koja mu omogućava rad vitalnih funkcija.
Reci što misliš!