KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno: Palenta - pogledajte moje recepte s ovom zdravom i niskokaloričnom namirnicom

Kuham slasno: Palenta - pogledajte moje recepte s ovom zdravom i niskokaloričnom namirnicom

Donosim vam nekoliko jela sa jednom zdravom, niskokaloričnom namirnicom, koja može biti u glavnoj ulozi od doručka do večere, uključujući i desert.

Dragi moji, nadam se da ste dobro. U ovo #novonenormalno vrijeme još uvijek sve više vremena provodimo u svojim kuhinjama nego obilascima naših restorana.

Kuhanje postaje vrlo važan čimbenik u našim životima, trend, druženje, istraživanje, pomno biranje namirnica za naše zdravlje, zdrav način prehrane. To mi je izuzetno drago, iako se veselim ponovnom druženju u konobi, nekim drugim lokalima, putovanjima, istraživanju drugih kultura, načinu kuhanja, namirnicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je jedno blagdansko vrijeme iza nas, a pred nama sve toplije vrijeme, sigurno velika većina vodi računa o tome što će i koliko jesti.

Zato Vam donosim nekoliko jela sa jednom zdravom, niskokaloričnom namirnicom, koja može biti u glavnoj ulozi od doručka do večere, uključujući i desert.

PALENTA

Naziv palenta (polenta) potječe iz talijanskog jezika koji je pak preuzeo ime iz istoimene latinske riječi. Palenta je namirnica koja se dobiva od kukuruznog brašna, koja je nastala tek u 17-om stoljeću kad je kukuruz došao u Italiju. Obično je bijele ili žute boje. Žutu boju joj daju lutein koji održava zdravlje očiju, te beta karoten koji štiti kožu.

Spada u niskokalorična jela jer kukuruz u najvećem postotku sadrži ugljikohidrate, nešto malo bjelančevina te zanemarivo malo masti. Pozitivne značajke palente su i njena vlakna. Pomažu u radu crijeva, detoksikaciju organizma te smanjuju rizik od bolesti srca, krvnih žila te rak crijeva. Palenta ne sadrži gluten te je od iznimne važnosti u prehrani osobama koje boluju od celijakije.

Prednost ove namirnice je i u brzom načinu pripreme. Prije mnogo godina, da ne kažem stoljeća, to je bilo poznato jelo siromašnih, koje se jelo nekoliko puta kroz dan. Kasnije, uz samo nekoliko dodataka, palenta kao takva je postala obrok - bilo da je u pitanju vrhnje, mlijeko, mast, komadić slanine. Danas pak palenta zauzima važno mjesto i u našim životima te u gastronomiji. Nezaobilazna kao dodatak brudetu, paprikašu, gulašu, ali i mnogim slatkim i slanim jelima gdje preuzima glavnu ulogu.

Donosim samo neke... Uživajte u kuhanju!

PRŽENE KUGLICE OD PALENTE I GORGONZOLE

POTREBNE NAMIRNICE

300 ml mlijeka
130 g palente
100 g gorgonzole
30 g maslaca
sol i papar
1 jaje
1 čajna žličica praška za pecivo 
krušne mrvice
brašno
ulje za prženje

PRIPREMA

U mlijeko dodati kockicu maslaca, sol i papar te kad zavrije ukuhati palentu. Neka bude malo čvršća. Kuhanu palentu uz povremeno miješanje hladiti do cca.60 stupnjeva.
U palentu dodati gorgonzolu rezanu na kockice te jedno jaje i čajnu žličicu praška za pecivo.
Sve izmiješati, prebaciti na radnu površinu koja je posipana oštrim brašnom, te kroz to malo provaljati.

Raditi kuglice te ih uvaljati u krušne mrvice. Kuglice pržiti u dubokoj masnoći prethodno zagrijanoj. Gotove su kad isplivaju na površinu. Kao prilog odgovaraju uz mesne umake, divljač, ali i kao samostalno jelo, odnosno predjelo.Tako pripremljene kuglice pogodne su i za zamrzavanje ( postupak pripreme je kao kod kroketa, primjerice.)

RAGU OD GLJIVA U PALENTI

POTREBNE NAMIRNICE

300 ml mlijeka
30 g maslaca
100-130 g palente
250 g šampinjona (ili nekih drugih gljiva po izboru; u sezoni poželjno svježe)
1 glavica luka
50 ml maslinovog ulja
100 ml vrhnja za kuhanje
80 g parmezana
sol i papar
svježe kosani peršin

PRIPREMA

U mlijeku uz dodatak maslaca i soli skuhati palentu. Tako pripremljenu istresti u tepsiju izdignutih rubova radi lakšeg oblikovanja i rezanja nakon hlađenja. Poravnati površinu, prekriti prozirnom folijom.

Na maslinovom ulju pirjati sitno kosani luk, dodati narezane gljive, posoliti i popapriti te sve povezati vrhnjem za kuhanje. Od palente rezati okrugle ili pravokutne oblike, iz kojih smo izvadili sredinu, te tu napunimo raguom od gljiva.

Vratimo poklopac od palente, pospemo parmezanom te zapečemo u prethodno zagrijanoj pećnici. ( Bilo bi super da gratiniramo- samo odozgo, ako ima tu mogućnost, inače zapeći na visokoj temperaturi > 220 stupnjeva). Poslužiti vruće, uz sezonsku salatu.

Jelo je pogodno za vegetarijance.

KEKSIĆI OD PALENTE

POTREBNE NAMIRNICE

130 g brašna
50 g palente
soli među prstima
50 g sjeckanih badema
5 žlica maslaca
70 g šećera
naribana korica pola naranče
2 jušne žlice soka od naranče
1 žlica maslinovog ulja
1 jaje

PRIPREMA

Izmiješati brašno, palentu, sol i bademe. Maslac i šećer pjenasto izraditi, dodati narančinu koricu, sok od naranče i jaje. Ponovno umutiti te onda dodavati suhe sastojke, malo po malo uz miješanje sa kuhačom. Žlicom vaditi smjesu na lim za pečenje obložen papirom.
Posuti šećerom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 12-15 minuta.

ZLEVANKA

Tradicionalni recept sjeverne Hrvatske, odnosno Zagorja i Međimurja.

POTREBNE NAMIRNICE

3 jaja
2 šalice palente
2 šalice brašna
1,5 šalica mlijeka
1 ribana jabuka
250 ml kiselog vrhnja
sol, vanilin šećer, naribana korica naranče
1 šalica šećera
grožđice

Za preljev: marmelada, listići badema

Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Izmiješati suhe sastojke, pa dodati mokre. Ne miksati, već miješati kuhačom ili pjenjačom. Dobivenu smjesu "izliti" u tepsiju premazanu maslacem i posipanu brašnom. Peći oko 20-25 min. Još vruću zlevanku premazati marmeladom po izboru i posuti bademima.

FILE PASTRVE NA KREMI OD PALENTE

POTREBNE NAMIRNICE

800 g fileta pastrve sa kožom ( ne morate se mučiti sa filetiranjem pastrve, u ribarnici je gotovo uvijek u ponudi)
300 ml mlijeka
60 g palente
80 g parmezana
30 g maslaca 
malo soli, papra
100 g suhih šljiva
100 ml crnog vina
1 jušna žlica šećera
listići badema
suncokretovo ulje

PRIPREMA

U široki lonac ili dublju tavu uliti vodu, posoliti te staviti na štednjak da zavrije.
U međuvremenu posoliti i popapriti filete pastrve, te po želji posuti listićima badema sa unutarnje strane ribe, ali nije obavezno. Osobno volim takve zanimljive dodatke u jelima, krckave, hrskave...

Prozirnu foliju razvući preko radne površine, na nju položiti filete pastrve sa kožom prema dolje, te svaki filet posebno zarolati, a potom umotati u foliju, zavrnuti i učvrstiti krajeve te kuhati u prethodno pripremljenoj vodi oko 20- ak minuta. U crno vino dodati šećer, suhe šljive te 100 ml vode te kuhati na laganoj vatri dok se umak ne reducira, odnosno postane kao sirup.

U mlijeku, uz dodatak maslaca, parmezana i soli ukuhati palentu. Mora biti poput kreme, odnosno rijeđa, mekša. Kad su fileti kuhani, odmotati iz folije te samo kratko na ugrijanom ulju u tavi zapeći kožu. Na tanjur najprije servirati kremu od palente, dodati narezane filete pastrve te žlicu umaka od vina i suhih šljiva.

Nadam se da ćete isprobati neke od ovih brzih i finih prijedloga. Do sljedećeg puta puno Vas pozdravljam. Čuvajte se, pazite na sebe i svoje bližnje i ostanimo svi zajedno odgovorni da nam se čim prije vrati ono naše staro normalno.
 
Monika. #kadsesasrcemkuha #kuhamslasno 

Izdvojeno


Reci što misliš!