KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno: Ljeto je završilo ali ostavilo nam je divne plodove - pogledajte fenomenalne recepte sa smokvama

Kuham slasno: Ljeto je završilo ali ostavilo nam je divne plodove - pogledajte fenomenalne recepte sa smokvama

Iskoristite sezonu ovog rajskog voća i upustite se u avanturu kuhanja, a kasnije u uživanje za stolom. Ova jela i pića bit će dostupna u konobi Črni kos, naravno dok traje sezona.

Kada smo govorili o dugoooom toplom ljetu, nismo ni pomislili da će tako brzo proći. Bilo je toplo, pretoplo, vruće.. puno turista, srećom malih brojki novozaraženih ;)

Ovo ljeto nam je dalo divnih plodova s kojima smo već kuhali, a sada ćemo s kraljicom ljeta -  njezino veličanstvo smokva!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Često nazivana i rajskim voćem Mediterana jedna je od najzdravijih voćki. Podrijetlom iz Male Azije iz porodice dudova, rasprostranila se diljem Amerike i Europe. Iako voli tople krajeve, sve više uspjeva i na kontinentalnom tlu, zbog sve blažih zima. Smokva raste na drvetu, većinom nepravilnog debla, rasprostranjenih grana, koje su upotpunjene velikim listovima. Može doživjeti i stotinjak godina.

Nije joj potrebno plodno tlo, uspjeva i na škrtim, pjeskovitim čak i kamenitom tlu.
Sadrži mnogo vitamina i minerala (vitamini A, B, C i K, minerali kalcij, magnezij, fosfor).
Smanjuje razinu kolesterola u krvi, dobro utječe na miran san, rad mozga, probavnog sustava.

Smokva mora biti potpuno zrela za branje, kao i ako se misli sušiti. Plod smokve je mesnat i sladak, kruškolikog oblika, zelene do ljubičaste boje. Nakon branja ne može dugo stajati, poželjno je da se konzumira unutar 24 sata.

U kulinarstvu ima sve više primjena, što je super. Nekad se je koristila za kuhanje marmelada, u desertima i likerima, a sada sve više primjena ima i u slanim kombinacijama.
 
Ja vam, dragi moji predstavljam od svega ponešto. Većinom su to brzi recepti za ove ljetne vrućine koje Vas neće previše zadržati uz štednjak, ali će užitak trajati mnogo, mnogo duže.

Dobar tek!

SALATA SA SVJEŽIM SMOKVAMA

Oprati listove rikole salate, osušiti, staviti na tanjur za posluživanje. Pršut izrezati na tanke fete pa ga izrezati  na manje komade i posložiti po salati. Dodati mrvljenju ricottu, sjeckane orahe i smokve koje su prerezane na četvrtine. Napraviti dresing od maslinovog ulja, vrlo malo soli, soka pola limuna i pola naranče, te vrlo malo balsamičnog octa. Preliti preko salate.

TJESTENINA SA SVJEŽIM SMOKVAMA

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE

400 g špageta ili širokih rezanaca
2 češnja češnjaka
60 g sjeckanih badema
180 g svježih smokvi
125 g gorgonzole
0,1l vrhnja za kuhanje
0,1l bijelog vina
maslac
sol i papar

PRIPREMA

Na maslacu prepržiti sitno kosani češnjak dok ne porumeni. Dodati vino, posoliti i popapriti te dodati sjeckane bademe i gorgonzolu. Miješati da se otopi. Dodati vrhnje za kuhanje te kuhanu tjesteninu. Svježe smokve izrezati na četvrtine, dodati u umak i tjesteninu te kratko izmiješati. Po potrebi dodati vode u kojoj se kuhala tjestenina. Odmah servirati i uživati u okusima uz čašu bijelog vina.

SMOKVE SA SLANINOM I MLADIM KOZJIM SIROM

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE

8 komada svježih smokvi, 8 feta tanko narezane slanine, 8 čajnih žlica mladog kozjeg sira, 8 komada cijelih badema, malo meda, narančin sok.

PRIPREMA

 Svježe smokve zarezati na četvrtine, ali ne do kraja, da ostane cijelo dno. U smokvu staviti cijeli badem, na to mladi kozji sir pa omotati slaninom. Tako pripremljene smokve staviti na tepsiju u kojoj je papir za pečenje. Izmiješati med i sok od naranče, te time preliti preko smokvi. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva nekoliko minuta.

PEČENA PATKA SA SMOKVAMA

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE

4 komada pačjih bataka sa zabatkom
6-7 komada svježih smokvi
1 dcl bijelog vina
2 žlice meda
sol, papar
ružmarin
maslinovo ulje
limunov sok, malo đumbira

PRIPREMA

Od navedenih sastojaka napraviti marinadu pa preliti preko mesa, utrljati, i ostaviti tako pola sata. U pekač posložiti meso, dodati smokve izrezane na četvrtine i podliti sa 2 dcl vode. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata pod poklopcem ili folijom, te još pola sata bez poklopca. Po želji poslužiti uz pire krumpir, kremastu palentu....

LIKER OD SMOKVI

POTREBNE NAMIRNICE ZA OTPRILIKE 1,5 L LIKERA

0,7 l vode, 0,6 l rakije, 700g šećera, 30 komada smokvi, pola limuna, malo lavande.

PRIPREMA

Staviti kuhati šećer, vodu, limun i smokve na laganu vatru. Tekućina treba postati lagano sirupasta, onda dodati par cvjetova lavande. Ohladiti i procijediti. Dodati rakiju u sirup te preliti u čiste boce i dobro zatvoriti. Ostaviti dan dva da odstoji.

LJETNI NAPITAK SA SMOKVAMA

POTREBNE NAMIRNICE

10 smokvi
0,4 l ruma
8 žlica meda
svježa menta
1,2 l vode
2 cijeđene limete

PRIPREMA

U zdjelu staviti narezane smokve i preliti ih rumom i medom. Ostaviti u hladnjaku na tri- četiri sata pa tek onda dodati ostale sastojke i dobro izmiješati. Poslužiti u velikoj čaši sa ledom. 

TART SA SVJEŽIM SMOKVAMA

POTREBNE NAMIRNICE

ZA TIJESTO

160-180 g brašna
100 g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
malo soli i po potrebi malo vode

Sastojke za tijesto izmiješati te staviti u hladnjak na jedan sat.

ZA NADJEV

120 g mljevenih badema, 200 g šećera, 100 g maslaca, 2 jaja, malo ruma, svježe smokve 10-12 komada. Omekšali maslac miksati sa šećerom pa dodati jaja, rum  i bademe.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka, razvaljati između dva papira za pečenje, te prebaciti u kalup za pite koji je prethodno namazan maslacem i posipan brašnom. Na tijesto rasporediti nadjev od badema i maslaca te po tome lijepo posložiti smokve koje su izrezane na četvrtine. Peći 40 minuta na 180-200 stupnjeva.

Iskoristite sezonu ovog rajskog voća i upustite se u avanturu kuhanja, a kasnije u uživanje za stolom. Ova jela i pića bit će dostupna u konobi Črni kos, naravno dok traje sezona.

#konobačrnikos
#konobomoja
#kuhamslasno
#jatotako
#kadsesasrcemkuha

Do sljedećeg druženja kroz recepte i fina jela, pozdravljam Vas! Monika.

Izdvojeno


Reci što misliš!