KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Kesteni su jesenska poslastica, a kuhanje s njima nudi puno mogućnosti - donosim tri recepta

Kuham slasno! Kesteni su jesenska poslastica, a kuhanje s njima nudi puno mogućnosti - donosim tri recepta

Dok nam naša priroda omogućava uživanje u blagodatima svojih proizvoda, iskoristimo to i uživajmo u ovoj pravoj jesenskoj namirnici. Donosim tri recepta.

Kako je jesen već dobrano pokucala na naša vrata, a vrući mirisni kesteni vratili se u grad, eto i nekoliko mojih recepata sa ovom jesenskom delicijom.

Vjerojatno nema ljepšeg ugođaja nego predvečer prošetati po našem lijepom Korzu sa paketićem mirisnih, slatkih kestena. Ili još bolje u toplini doma, dok vani pada kiša, a iz tave za kestene dopire mirisno pucketanje ovih plodova. Pa uz to još koja čaša vina ....

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako su nam pečeni kesteni usuđujem se reći omiljeni, oni se također kuhaju, te kao takvi služe za raznorazne kreativne delicije iz naše kuhinje.

Kesten se najviše upotrebljavao za slastice, (najpopularniji kesten pire), ali oduševljava činjenica da je sve popularniji i među slanim jelima. Od raznih umaka, juha, tjestenina sa kestenom, nadjeva za svečana pečenja, priloga uz mesna jela, kruh, pa preko štrudli, moussa, kolača i torti.

Kesten spada u šumsko drveće zbog mjesta i načina rasta ( u srodstvu je sa hrastom i bukvom), iako ga botaničari ubrajaju u voćke. Može narasti i preko 25 metara visine, dati preko 200 kilograma ploda i doseći daleku starost. Kesten kao biljka, odnosno drvo seže u daleku prošlost. Uzgoj počinje još u 9.stoljeću prije Krista na području Crnog mora, odakle se širi preko Azije, Grčke i na Balkan. U okolici Lovrana i Opatije se cijepi plemkama maruna.

Kora u kestena je glatka i sivosmeđa, a listovi su duguljasti. Kesten počne cvjetati tek početkom ljeta, a prvi plodovi dolaze početkom mjeseca listopada. Plodovi su sjajni, glatki, smeđe boje koji se nalaze u ježolikom omotaču.

Spada u hranjive namirnice; 50% voda, 44% škrob ( puno usporedbe ima sa krumpirom), sadrži željezo, kalcij i kalij. Jedan od najcjenjenijih i zdravih proizvoda  je kestenov med (pomaže kod gastritisa, štiti jetru, poboljšava cirkulaciju).

Dok nam naša priroda omogućava uživanje u blagodatima svojih proizvoda, iskoristimo to i uživajmo u ovoj pravoj jesenskoj namirnici. Donosim tri recepta.

JUHA OD KESTENA

POTREBNE NAMIRNICE

250 g oguljenih, kuhanih kestena
50 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 manja glavica luka
150 g  krumpira
1 kisela, oguljena jabuka
100 g kesten pirea
sol, papar, đumbir, svježi peršin, limunov sok
2 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA

Kesten zarežite, te kuhajte u slanoj vodi. Iako treba podosta vremena i truda za čišćenje, odnosno guljenje, isplati se.

Luk izrezati na sitne kockice i pržiti na maslinovom ulju. Podlijevati povrtnim temeljcem dok luk ne omekša. Dodati kestene i usitnjeni češnjak. Krumpir izrezati na kocke i staviti kuhati zajedno sa kestenima. Dodati začine. Nakon što je krumpir omekšao, dodati kesten pire, kratko prokuhati te sve miksati štapnim mikserom. U još toplu juhu umutiti kiselo vrhnje. Dodati malo đumbira, limunovog soka te začina po potrebi. Ako ste ostavili koji kuhani kesten, iskoristite za dekoraciju.

Neka Vam ova juha ugrije jesenske dane.

NJOKI OD KESTENA SA GLJIVAMA I PANCETOM

POTREBNE NAMIRNICE

250 g kuhanog protisnutog kestena
100 g krumpira
200-250 g glatkog brašna
2 jaja
sol i papar
muškatni oraščić
pola praška za pecivo
300 g pancete
300 g gljiva (vrganji, lisičarke, ako nema, šampinjoni)
malo maslaca

PRIPREMA

Kuhani kesten pritisnuti, kuhani krumpir također, ili izribati na ribež. Dodati jaja, prašak za pecivo, muškatni orah, začine i lagano dodavati brašno dok oblikujemo tijesto.
Tijesto se ne smije lijepiti za ruke, ali također i ne smije biti pretvrdo. Na radnoj površini raditi manje valjke od tijesta, jednake debljine, te ih rezati na veličinu po želji. Tako pripremljene njoke kuhati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Za to vrijeme pripremiti umak. Istopiti pancetu izrezanu na ploške, dok porumeni, dodati rezane gljive. Začiniti, malo protresti, po potrebi dodati temeljca ili vode, te u to ubaciti kuhane njoke. Izvrtiti tavu, dodati malo parmezana po želji, te poslužiti.

* Njoki su prikladni za zamrzavanje.

ČOKO KESTEN TORTA

POTREBNE NAMIRNICE

BISKVIT

4 jaja
100 g šećera u prahu
vanilin šećer
1 prašak za pecivo
100 g maslaca
2 žlice kakaa
180 g oštrog brašna

KREMA

300 g kesten pirea
400 ml vrhnja za šlag
7 listića želatine
2 žlice ruma.

PRIPREMA

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Žutanjke miksati sa šećerom dok ne postane gusta, sjajna krema te u to umiksati omekšali maslac. Bjelanjke tući posebno u čvrst snijeg. U smjesu od žutanjaka lagano špatulom dodavati suhe sastojke te na kraju snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu premazati maslacem i posuti sa malo brašna. Istresti smjesu u kalup, poravnati i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta na 180 stupnjeva.

Za to vrijeme pripremati kremu. Želatinu pripremiti po uputama na vrećici. Vrhnje za šlag istući, dodati rum, te kesten pire pa mikserom sjediniti kremu. Dodati otopljenu želatinu. Po pečenom i ohlađenom biskvitu nanijeti kremu. Poravnati. Po želji preliti granache kremom. (U 200 ml vrhnja, koje je toplo, umiješati jednaku količinu čokolade i pjenjačom otopiti. Pustiti da se malo ohladi te preliti preko torte.

Uživajte dragi moji u pripremi ovih jela, kao i u samom užitku za stolom. Ako pak nemate vremena za pripremu, ova jela (dok traje sezona), možete isprobati u našoj konobi. Posjetite nas i uvjerite se u fine okuse ove jesenske namirnice.
 
Ostajte mi dobro, Do sljedećeg puta pozdravljam Vas. Monika.

Izdvojeno


Reci što misliš!