KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Jedna namirnica koja nije toliko česta može oduševiti - pogledajte recepte za jela s batatom

Kuham slasno! Jedna namirnica koja nije toliko česta može oduševiti - pogledajte recepte za jela s batatom

Sama primjena u kulinarstvu biva sve veća, iako se najviše jede kuhan ili pečen. Preporuka je da se ne treba soliti, također moj savjet - bilo bi dobro da ga se kuha na pari, jer tako sačuva svoj aromatičan okus.

Prije svega želim Vam poželjeti dobru, zdravu i uspješnu ovu godinu. Neka nam osmijesi krase lice, neka pucamo od zdravlja, neka se debljamo od silne količine ljubavi, neka nas okružuju ljudi koji to zaslužuju, neka se veselimo malim stvarima koje život, ustvari i znače.

U ovo vrijeme blagdana malo sam zakazala s objavama i podjelom recepata, ali nadoknaditi ćemo kroz ovu godinu. Ponekad se nema vremena od silnih obaveza, a ponekad zakaže i inspiracija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razmišljajući sa čime da otvorim ovu godinu, imajući na umu da smo u svim mogućim delicijama pretjerali za blagdane, odlučila sam se za batat.

Već dugo prisutan na našem tržištu, ali tek unatrag nekoliko godina ima prepoznatljivu ulogu što u našoj gastro sceni, što u domaćinstvima, a samim time raste i interes za proizvodnju. Prezentirat ću nekoliko jela sa batatom, od predjela, salate, preko glavnog jela do deserta. Zaista ima široku primjenu.

No, uvodno, upoznajmo se malo s ovom namirnicom. Batat - ili kako ga još volimo zvati slatki krumpir. Višegodišnja gomoljasta biljka kojoj se u prehrani koristi i korijen i list. Može se kuhati, peći, pržiti, a sve više se koristi i u slastičarstvu.

Kao i krumpir sadrži mnogo škroba, vitamina, željeza i kalcija. Dobar je izvor vlakana. Ima veliku nutricionističku vrijednost, pogodan za dijabetičare, kao i za osobe koje se bave sportom te i  one koji zbog zdravlja moraju paziti na prehranu. Podrijetlom je iz Južne Amerike, koristi se preko 5000 godina, iako ga se sad proizvodi najviše u Kini. Proizvodi se i kod nas, gdje je veću popularnost stekao unatrag 15 godina. Kao biljka ne podnosi niske temperature, pa tako i u samom skladištenju. Iako ga, kako sam spomenula, mnogi zovu i slatkim krumpirom, on je njemu ustvari samo nalik, ne pripadaju istoj botaničkoj vrsti. Korijen batata je kvrgav, izduženog i šiljastog oblika, glatke kože. Može biti različite boje: bijela, žuta, narančasta, crvena, ružičasta i ljubičasta.

Blagotvorno utječe na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, bubrege i želudac.
Jača imunološki sustav. Pošto je veliki izvor vitamina B6, smanjuje rizik od srčanih bolesti, kalij pak, kojem batat obiluje pomaže u kontroliranju krvnog tlaka.

Sama primjena u kulinarstvu biva sve veća, iako se najviše jede kuhan ili pečen. Preporuka je da se ne treba soliti, također moj savjet ..bilo bi dobro da ga se kuha na pari, jer tako sačuva svoj aromatičan okus.

BATAT NA KRUHU SA SIROM

Jedan brzinski recept za malo drugačije tople sendviče.

Batat oguliti te narezati na krugove debljine 3cm, te posložiti po papiru za pečenje i premazati maslinovim uljem. Staviti u pećnicu i peći dok ne omekša. Za to vrijeme pripremiti kruh, ( može i tost kruh), te ga narezati na tanke fete. Pečeni batat samo ugrubo usitniti vilicom, popapriti, dodati vrlo malo češnjaka i kao takvog ga nanijeti na kruh. Od sira sam koristila šta imam...mješavina parmezana i gaude, iako može bilo koji topljeni.
Posuti sirom te kratko gratinirati u pećnici na visokoj temperaturi.

Ovi sendviči se također mogu pripremiti i u tosteru!

TOPLA SALATA SA BATATOM I JEČMENOM KAŠOM

POTREBNE NAMIRNICE (za 6 osoba)

250 g batata, 250 g ječmene kaše, 150 g matovilca, rikole ili mladog špinata, 50 g grubo sjeckanih oraha, 100 g feta sira, maslinovo ulje, aceto balsamico, mljeveni papar.

PRIPREMA

Ječmenu kašu namočiti, kad malo nabubri kuhati u slanoj vodi. Batat oguliti, izrezati na krugove jednake debljine te posložiti na papir za pečenje.
Popapriti, premazati maslinovim uljem te peći u pećnici. Kad je gotov izrezati po želji, na prutiće, kockice. Na tanjur staviti pripremljenu opranu salatu, dodati kuhanu toplu kašu te na to batat. Posuti grubo sjeckanim orasima, kockicama feta sira te dresingom od ulja i octa.

JUHA OD BATATA SA NARANČOM

POTREBNE NAMIRNICE ( za 6 osoba)

400 g batata, 2 manje mrkve, 1 sitan luk, 3 žlice maslinovog ulja, sok i korica jedne naranče, đumbir, sol, papar.

PRIPREMA

Oguljenu mrkvu i batat kuhati. Na maslinovom ulju pirjati sitno kosani luk uz dodatak đumbira i narančine korice. Kuhani batat i mrkvu ocijediti te dodati na luk, začiniti solju i paprom. Štapnim mikserom usitniti te uz dodatak povratnog temeljca ili vode napraviti juhu. Mora biti gusta, gotovo kao kašica. Pred sam kraj umiješati sok od naranče.

SVINJSKI FILE U ORAŠASTIM PLODOVIMA, PIRE OD BATATA

POTREBNE NAMIRNICE (za 4 osobe)

800 g svinjskog filea, 100 g grubo usitnjenih orašastih plodova ( orasi, pistacija, bademi), 400 g batata, šareni papar, maslinovo ulje, sol, 60 g maslaca, 80 g suhih šljiva, 2 dcl crnog vina, šećer.

PRIPREMA

Svinjski file posoliti i popapriti. U komadu ga uvaljati u mješavinu orašastih plodova sa maslinovim uljem. Tako pripremljen file umotati u prozirnu foliju te staviti u hladnjak na 2 sata. Batat kuhati na pari ili peći u pećnici (po želji). U lonac staviti vino, suhe šljive, nekoliko žlica šećera,(3-4 žlice), te još barem 1 dcl vode. Kad zavrije, ukuhavati do gustoće umaka na laganoj vatri. Pripremljeni file peći u tavi, na umjereno jakoj vatri, okrećući na sve strane. Nakon pečenja, meso odmoriti u aluminijskoj foliji.

Osobno volim srednje pečeno meso, prema krvavom, ali Vi ga pecite prema vlastitom ukusu. Od batata i maslaca pripremite pire, odnosno kremu. File izrezati na medaljone, posložiti na pire od batata, te dodati umak od šljiva i vina.

Ovo je jedno pravo svečano, otmjeno jelo, dostojno svake lijepe situacije za stolom.

TART SA KREMOM OD BATATA

POTREBNE NAMIRNICE

TIJESTO

250 g glatkog brašna, 125 g maslaca, 1 žlica kiselog vrhnja, 60 g šećera, 1 jaje, pola praška za pecivo, malo soli, ribana korica limuna.

KREMA

600 g pirea od batata, 150 g šećera, 3 jaja, cimet, đumbir, 100 g krem sira (mascarpone, sirni namaz, ricotta), 400 ml vrhnja za šlag, 250 g čokolade za kuhanje.

PRIPREMA

Brašno, prašak za pecivo, sol i šećer izmiješati u posudi. Dodati izrezani maslac, jaje, ribanu koricu te vrhnje. Rukama umijesiti u brašno dok se ne dobije kompaktna smjesa pogodna za oblikovanje. Pripremljeno tijesto staviti na jedan sat u hladnjak.

Kuhani batat sa štapnim mikserom pretvoriti u pire. Miksati jaja sa šećerom dok se ne dobije glatka smjesa. Dodati krem sir, đumbir i cimet. Na kraju dodati i pire od batata.

Razvaljati tijesto i prebaciti ga u maslacem premazani kalup za pite ili tart. Tijesto na nekoliko mjesta izbockati vilicom te ga preliti kremom od batata i sira. Peći u unaprijed ugrijanoj pećnici oko 50 min. Ugrijati vrhnje za kuhanje te u njemu otopiti čokoladu. Preliti preko toplog kolača.

Uživala sam pripremajući ova jela, ali i degustirajući iste. Znam da će svi ljubitelji batata uživati u ovim jelima, a Vas ostale molim da mu date priliku. Sigurna sam da će Vam se sviđati, barem desert.

Uživajte u kuhanju!

Do sljedećeg puta ostajte zdravo i dobro. Budite negativni, ali duhom pozitivni!

Monika.

#kuhamslasno #konobacrnikos #kaportal #karlovac #konobomoja #kadsesasrcemkuha #hranailjubav #jatotako

Izdvojeno


Reci što misliš!