KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Ova namirnica može postati savršeni obrok, naša Monika je pretvara u vrhunsku deliciju

Kuham slasno! Ova namirnica može postati savršeni obrok, naša Monika je pretvara u vrhunsku deliciju

Vrlo je zdrav, pun B i C vitamina, dobar izvor kalija, mangana i željeza. Povoljno djeluje na rad štitnjače, a zbog velikog izvora antioksidansa pomaže u detoksikaciji organizma.

Iako nam je proljeće već naveliko pokucalo na vrata, što temperaturno, što prvim vjesnicima proljeća, što ipak malo boljem raspoloženju ljudi, još ćemo ovim blokom recepata ostati malo u zimi. Meni osobno jedna od najdražih namirnica, inspiracija za mnoge ideje u kuhinji kroz cijelu godinu.

Po mom poimanju, previše zapostavljena namirnica, s predrasudama, teško iskače što u restoranskim kuhinjama te  u našim domaćinstvima. Obično u dječjoj dobi već nailazi na otpor i u vrtićkoj i školskoj kuhinji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I moj sin je na sam spomen, donio zaključak da to ne valja, dok nije pojeo odlično jelo u kombinaciji sa piletinom i zaključio da je manje ljut od luka.

Kao što i slutite, riječ je o poriluku. Podrijetlom je iz Azije, odakle se širi na ostatak svijeta. Poriluk je srodan luku, češnjaku, vlascu. Nije osjetljiv na niske temperature ( zato je kao biljka vrlo omiljen u sjevernim krajevima Europe), može se saditi u rano proljeće, ili krajem kolovoza, gdje ga onda beremo od jeseni do početka proljeća.

Vrlo je zdrav, pun B i C vitamina, dobar izvor kalija, mangana i željeza. Povoljno djeluje na rad štitnjače, a zbog velikog izvora antioksidansa pomaže u detoksikaciji organizma. Ima malu energetsku vrijednost zbog čega je jedan od boljih izbora za gubitak tjelesne težine. Postoji priča koja kaže da je rimski imperator Neron čak naredio da se jednom tjedno jede poriluk, dok ga je on sam obožavao i navodno jeo sirovog vjerujući da mu čuva glasnice. (Ali, ne i dobar glas)!

Mislim da ne postoji netko kome poriluk nije asocijacija na bakino varivo, ili vrtićko i školsko jelo... Međutim, ima on i širu primjenu. Odličan je u svježem obliku kao dodatak salatama, savršen prilog nekom mesnom jelu, odličan izbor za rižota i tjestenine, jer po svom sastavu daje izvrsnu kremoznost. Od poriluka nastaju odlični omleti, guste juhe, već spomenuta variva, pite, štrudle.... U svim oblicima može biti pogodan i za vegetarijance kao i vegane, dok se odlično slaže s mnogim suhomesnatim proizvodima, piletinom, puretinom, mljevenim mesom...

Donosim nekoliko recepata za koje se nadam da ćete ih probati napraviti, a ako se na to ne odlučite, posjetite nas u našoj @konoba Črni kos.

KREM JUHA OD PORILUKA I KRUMPIRA

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE

300 g poriluka, 150 g krumpira, sol, papar, maslinovo ulje, 0,1l vrhnja za kuhanje, 1 l povrtnog temeljca ili vode, žlica soka od limuna.

PRIPREMA

Očistiti i oprati poriluk i krumpir, izrezati na manje dijelove te staviti kuhati u posoljenu vodu. (Sve zeleno povrće stavljam kuhati tek kad voda zavrije, da se ne izgubi boja i okus, uključujući i poriluk). Kada je povrće kuhano, ocijediti ga, usitniti štapnim mikserom. Vratiti u lonac, dodati začine, temeljac ili vodu, maslinovo ulje, vrhnje za kuhanje te limunov sok. Sve izmiješati i pustiti da prokuha.

PITA OD PORILUKA I SLANINE

Kada radim tart, ili otvorene pite, uvijek tijesto izrađujem po istom receptu.
Isprobano, brzo, ne lomi se, odličnog okusa.

POTREBNE NAMIRNICE

TIJESTO
160-180 g glatkog brašna
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice maslinovog ulja
1 jaje 
100 g maslaca
malo soli

NADJEV
1-2 komada poriluka, ovisi o veličini
100 g svježeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar, svježi peršin
150 g slanine
1 žumanjak
30 g parmezana

PRIPREMA

Od tijesta umijesiti jednolično, kompaktno tijesto te ga omotati u prozirnu foliju i ostaviti bar jedan sat u hladnjaku. Za to vrijeme pripremite nadjev. Poriluk očistiti, oprati, prepoloviti po dužini te izrezati. U kipuću slanu vodu staviti poriluk da se blanšira, kratko - 3-4 minute. Ocijediti, šokirati u hladnoj vodi da sačuva boju, te ponovno ocijediti. Od sira, vrhnja, začina, svježeg peršina i žumanjka napraviti smjesu koja ide na tijesto. Tijesto razvaljati na veličinu posude u kojoj se peče, premazati nadjevom, na njega posložiti poriluk, te po vrhu posuti trakice slanine. Peći oko pola sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200 stupnjeva.

ODRESCI OD PORILUKA S DIMLJENOM PASTRVOM

POTREBNE NAMIRNICE 

2 poriluka
80 g dimljene pastrve
2 jaja
40 g maslaca
200 g oštrog brašna
0, 05 l mlijeka
30 g parmezana
malo praška za pecivo
papar

PRIPREMA

Poriluk očistiti, prepoloviti i narezati na polumjesece. Pirjati na maslacu na laganoj vatri. Pomiješati brašno, parmezan, papar, mlijeko te jaja i onda sve pomiješati sa porilukom. U smjesu dodati na rezance izrezanu dimljenu pastrvu pa sve dobro sjediniti. Obložiti lim za pečenje papirom, oblikovati odreske, te ih špatulom poravnati.
Peći na 180 stupnjeva oko 30 min, u prethodno zagrijanoj pećnici.

RIŽOTO S PORILUKOM I PILETINOM

POTREBNE NAMIRNICE ZA 4 OSOBE

320 g riže Arborio za rižota
250 g pilećeg filea
1 veći poriluk
manja glavica luka
0,15 l bijelog vina
maslinovo ulje
maslac
sol i papar, svježi peršin
parmezan
temeljac, povrtni ili pileći

PRIPREMA

Poriluk prerezati po dužini te ga oprati i narezati na rezance. Luk sitno nasjeckati te ga pirjati na maslinovom ulju dok ne omekša, onda dodati poriluk. Kad samo malo uvene, dodati piletinu rezanu na rezance i začiniti. Lagano popržiti, dodati rižu uz neprestano miješanje. Kada riža postane staklasta, uliti bijelo vino, pustiti da ispari. Uz stalno miješanje dodavati temeljac tek toliko koliko riža upije pa ponavljati dok ne bude gotovo. Kuhanje riže ovisi o Vašem osobnom ukusu, ja osobno volim da je malo pod zub. Pred sam kraj umiješati maslac i ribani parmezan. Ovo jelo se može raditi i bez piletine, te je kao takvo idealan obrok za vegetarijance.

Eto toliko za sada...do smišljanja nekog novog ciklusa, puno Vas pozdravljam.
Posjetite nas u našoj @konoba Črni kos, i tamo se kuha svašta novo!

#konoba #konobacrnikos #visitkarlovac #iqmdestinationkarlovac #kuhamslasno #hranailjubav #hranaistrast #jatotako #volimsvojposao@KAportal @Monika Čulig

Odabrala sam posao koji volim i niti jedan dan u životu ne moram raditi!

Monika.

Izdvojeno


Reci što misliš!