KULTURA

Svjetski dan community arta - zahvaljujući karlovačkoj Platformi F12 na ulicama hrvatskih gradova danas će "niknuti" umjetnost

Svjetski dan community arta - zahvaljujući karlovačkoj Platformi
F12 na ulicama hrvatskih gradova danas će

Karlovačka nezavisna umjetnička inicijativa Platforma F12 pokretač je obilježavanja Svjetskog dana community arta u Hrvatskoj. Osnovna ideja je vrlo jednostavna - svatko tko želi sudjelovati u akciji danas negdje na ulicama svoga grada treba postaviti svoj autorski rad ili djelo (likovni radovi, fotografije, digitalni kolaži, skulpture, ručni radovi, literarni radovi, poezija, itd) i postavi ga negdje na lokaciji po izboru u svome gradu ili mjestu gdje se trenutno nalazi. Na radu je potrebno naznačiti da je namijenjen za udomljavanje, što je još jedno od glavnih obilježja ovakvih gerilskih umjetničkih akcija - svi izloženi radovi poklon su prolaznicima! Dovoljno je na rad staviti natpis na papiru s tekstom „UDOMI ME“. Uz rad se može postaviti osobni kontakt, informacija, link od portfolia, facebook stranice i slično.

Nakon postavljanja, rad se fotografira te se fotografije izloženih radova individualno postavljaju u event gdje publika može popratiti lokacije i ciljano sudjelovati u akciji. Sudjelovati može bilo tko, bez obzira na akademsko obrazovanje, umjetnički status, lokaciju, vrijeme postavljanja, itd. Nije potrebno na bilo kakav način prijaviti sudjelovanje u akciji, svi zainteresirani autori su slobodni objaviti fotografije svoje intervencije i označiti lokaciju na kojoj je postavljena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cjelokupna akcija sprovodi se bez sponzora, donatora i financijske podrške, odnosno, radi kroz „pogon na dobru volju“.

Prošle godine akcija je okupila 23 autora koji su izložili oko 60 autorskih radova u Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Varaždinu, Opuzenu, Visu, Zadru, Rijeci i Puli. Ove godine, sudeći po interesu, ta bi brojka mogla biti i daleko veća, jer su akcije Platforme F12 izazvale izuzetnu pozornost i simpatije na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Karlovački ranoranioci već su mogli naići na prva umjetnička djela u Radićevoj ulici, na Hrvatskom domu... u svakom slučaju, danas tijekom šetnje svojim gradovima obratite pozornost na sve skrivene kutke - negdje vas možda dočeka umjetničko djelo!

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!