KULTURA

U Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici večeras u 19 sati otvara se izložba akademske likovne umjetnice Sanje Pribić

U Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici večeras u 19 sati otvara se
izložba akademske likovne umjetnice Sanje Pribić

Večeras u 19 sati u Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici otvara se samostalna izložba akademske umjetnice Sanje Pribić pod nazivom "Sama pod zvijezdama".

Posjetitelji će moći razgledati izbor radova iz ciklusa grafika "Sazviježđa" autorice Sanje Pribić. U tehnici dubokog i plošnog tiska umjetnica oblikuje zvjezdane skupove nebeske sfere stvarajući pritom jedinstvene kompozicije vlastitog ritma kretanja i dinamike ostvarene među pojedinim elementima. Veliki formati papira podloga su uhvaćenog kadra zvijezda u nastanku, eksploziji ili nestanku, te ostalih nebeskih tijela koja su se našla u oblaku plinova i prašine iz kojih nastaju zvijezde. Apstraktne kompozicije definirane su odnosom kontrasta veličina, oblika, boja i tretmana površine. Istražujući neočekivane trenutke u grafici Sanja Pribić koristi boju, te taljenjem ploče dobiva teksturu kojom oblikuje izbrazdane fragmente nepravilnih rubova i površine različitog stupnja udubljenja i razvedenosti. Kontrast glatke ravnomjerne ploče i vatrom obrađene "ožiljkaste" ploče unosi specifičnu dinamiku lebdećih elemenata koji supostoje na površini papira. Naknadno dodan zlatni prah dodatno ističe boju i slojevitost pojedine forme, dok ujedno asocira na svjetlost koju zvijezde isijavaju,  objedinjujući pritom i njihovu koncentriranu energiju koja se povremeno raspršuje u Svemir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sanja Pribić rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986. godine s pohvalom Nastavničkog vijeća, u klasi prof. Frane Para. Priredila je 26 samostalnih izložbi i sudjelovala na 104 skupne izložbe diljem Hrvatske i inozemstva (Austrija, Azerbajdžan, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Italija, Makedonija, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija, Srbija, Turska). Dosad je ilustrirala više udžbenika, slikovnica, brošura, plakata i knjiga za djecu i odrasle, a ilustracije objavljuje i u hrvatskim časopisima za djecu. Autorica je čestitke za UNICEF “Baby, hi”. Dobitnica je Specijalne nagrade na međunarodnom Biennalu ilustracije u Zagrebu (2016.) i pohvale nagrade Grigor Vitez za ilustracije u autorskoj slikovnici “Putovanje plave suze” (2014.). Finalistica je nagrade “Ovca u kutiji” (2016.).

Izložba ostaje otvorena do 21. lipnja.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!