KULTURA

U Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici otvorena izložba Sanje Pribić "Sama pod zvijezdama", možete je razgledati do 21. lipnja

U Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici otvorena izložba Sanje Pribić

U Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici otvorena je posljednja izložba prije ljetne stanke. Karlovačkoj publici predstavlja se akademska umjetnica Sanja Pribić samostalnom izložbom pod nazivom "Sama pod zvijezdama", na kojoj je izložila izbor grafika iz ciklusa "Sazviježđa". Na otvorenju su govorili kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnica Sanja Pribić, a izložbu je otvorila ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat.

Zanimljivo je kako je Sanja Pribić točno prije 10 godina prvi put prisustvovala na Malom ZILIK-u, te je ove godine ponovno održala iznimno kvalitetno osmišljene i vrlo dobro posjećene likovne radionice za djecu na kojoj su mališani napravili svoje prve knjige!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tehnici dubokog i plošnog tiska Sanja Pribić oblikuje zvjezdane skupove nebeske sfere stvarajući pritom jedinstvene kompozicije vlastitog ritma kretanja i dinamike ostvarene među pojedinim elementima. Veliki formati papira podloga su uhvaćenog kadra zvijezda u nastanku, eksploziji ili nestanku, te ostalih nebeskih tijela koja su se našla u oblaku plinova i prašine iz kojih nastaju zvijezde. Apstraktne kompozicije definirane su odnosom kontrasta veličina, oblika, boja i tretmana površine. Istražujući neočekivane trenutke u grafici Sanja Pribić koristi boju, te taljenjem ploče dobiva teksturu kojom oblikuje izbrazdane fragmente nepravilnih rubova i površine različitog stupnja udubljenja i razvedenosti. Kontrast glatke ravnomjerne ploče i vatrom obrađene "ožiljkaste" ploče unosi specifičnu dinamiku lebdećih elemenata koji supostoje na površini papira. Naknadno dodan zlatni prah dodatno ističe boju i slojevitost pojedine forme, dok ujedno asocira na svjetlost koju zvijezde isijavaju,  objedinjujući pritom i njihovu koncentriranu energiju koja se povremeno raspršuje u Svemir.

Izložba se može razgledati do 21. lipnja.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!