KULTURA

Izložbom Priča iz Staljinove ulice obilježava se 70 godina od rušenja crkve sv. Ćirila i Metoda - bit će otvorena do 31. listopada

Izložbom Priča iz Staljinove ulice obilježava se 70 godina od
rušenja crkve sv. Ćirila i Metoda - bit će otvorena do 31.
listopada

Povodom Dana europske baštine u parku pokraj Zorin doma jučer je otvorena izložba Priča iz Staljinove ulice, kojom se obilježava 70 godina od rušenja crkve sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu. Izložba će za javnost biti otvorena do 31. listopada ove godine.

- Ovom izložbom Gradski muzej izlazi iz svojih prostora u punom smislu te riječi, te želi na samom mjestu predstaviti kulturne i sakralne znamenitosti našeg grada, istaknula je ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glavni autor i inicijator izložbe bio je vlč. dr.s c. Vlado Mikšić, a o izložbi su govorili i drugi autori, profesor Tomislav Šegina i kustos Igor Čulig. Izložbu je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

Gradnja crkve sv. Ćirila i Metoda započela je 1906. godine inicijativom tadašnjeg dubovačkog župnika Alojzija Hegedića. Tijekom gradnje ubrzo su se pojavili problemi u radovima, ali 1910. godine gradnja crkve je završena. Komunističke vlasti su na osnovu, kako su navele "stručne komisije" 1948. proglasile crkvu ruševinom te su 5. srpnja iste godine započele njezino rušenje koje je trajalo dvije godine.

- Svatko tko se bavio poviješću grada sigurno je čuo za tu crkvu koja je od samih početaka imala vrlo interesantnu, rekao bi teatralnu povijest pa je s pravom zovu „crkva prkosa“. Usudio bih se reći da je prerasla u jedan od naših gradskih mitova. Kao da se o njoj zna puno, ali kada se počne o njoj pričati otvaraju se brojna pitanja bez odgovora, kazao je vlč. Vlado Mikšić.

Ova jedinstvena izložba vodi kroz nastanak, poteškoće i nestanak „karlovačke katedrale“ čije su "posljedice" današnje crkve - Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu i crkva Presvetog Srca Isusova u Novom Centru.

KAportal. hr

Izdvojeno


Reci što misliš!