KULTURA

Stefan Milenković na druženju s učenicima Glazbene škole: Strast prema muzici možete njegovati bez obzira je li vam to profesija ili ne

Stefan Milenković na druženju s učenicima Glazbene škole: Strast
prema muzici možete njegovati bez obzira je li vam to profesija ili
ne

Trideseta obljetnica Karlovačkog komornog orkestra zaista će biti proslavljena na više nego dostojan način, jer s njima će večeras u Domu OSRH zasvirati nekadašnje "čudo od djeteta", a danas renomirani svjetski glazbenik, maestro Stefan Milenković. Zanimljivo da Milenković neće nastupiti kao solist, već kao dio orkestra s kojim je imao i nekoliko probi.

Milenkovića su u Glazbenoj školi danas ugostili učenici te ga u ugodnom druženju obasipali pitanjima na koja je simpatični i duhoviti glazbenik sa zadovoljstvom odgovarao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Violina od milijun i pol eura

Tako su saznali da često vježba i do osam sati dnevno, da voli jogu i padobranske skokove kojih je skupio čak 600, da je violina na kojoj svira stara dva i po stoljeća i da vrijedi milijun i pol eura, te da je svirati počeo dok je imao samo tri godine. Kako je rekao, rani početak nije preduvjet da se napravi glazbena karijera, no kao i u svakom poslu, bitno je da voliš ono što radiš, te da se u tome pronađe svrha.

- Bitno je da njeguju tu strast prema nekome instrumentu i općenito prema muzici i to je ono što je najvažnije, bez obzira hoće li im to biti profesija jednog dana ili ne, poručio je mladim naraštajima škole Milenković te dodao da ljubav prema muzici mogu imati uvijek i da ona može pratiti u životu.

- Danas je veoma širok pojam što se sve može raditi u muzici, ima mnogo načina da se bude muzičar. Ovo je jedna podloga, jedan neophodan "klasični trening", bez obzira da li ćete poslije otići u jazz, pedagogiju, svirati u orkestru, biti solist ili sve to, kaže Milenković, a može se baviti i nečim što je između - kao crossover ili multimedija. mulimedijom.

Nužan trening

- Danas ima puno miješanja disciplina, ovo je nužan trening ali dalje kao baza možete raditi mnoge stvari i zato apsolutno vrijedi posvetiti život muzici, rekao je Milenković.

Više od pola sata druženja za učenike ali i njihove profesore s maestrom svjetskog glasa brzo je prošlo, a više njih je zaželjelo snimiti selfie ili zatražilo autogram. Milenković je rado pozirao, te se kratko osvrnuo i na tehnologiju koja nas, kaže, sve više odvlači jedne od drugih.

- Treba koristiti tehnologiju ali i dalje zadržati humanost jer postajemo robovi toga. Muzika je samo jedan dio tog sindroma, i dalje imamo sav potencijal koji imamo prirodom kao ljudska bića i tehnologija to može proširiti, ali oper treba naći i vremena za bilo što vas interesira.

Pomanjkanje vremena - iluzija

Pomanjkanje vremena je samo jedna iluzija, jer toliko se brzo nižu informacije da smo non - stop zatrpani i nemamo više sposobnost da ih procesuiramo i sjetimo se što je bilo prije dva, tri dana. Ako stanemo samo na sekundu, možemo shvatiti da imamo sve vrijeme koje nam treba, samo ga treba spoznati i iskoristiti, rekao je.

Koncert u Domu OSRH počinje večeras u 20 sati i rasprodan je, međutim, iz Glazbene škole koja je organizator ovog događaja kažu da će na ulazu biti još ulaznica, ali tek mali broj.

KAportal.hr

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!