LIKA

Skupnik Nikola Knežević najspremniji je pripadnik Hrvatske vojske - 40 kilometara, sa 17 kilograma tereta, svladao brže od ostalih 145 natjecatelja

Skupnik Nikola Knežević najspremniji je pripadnik Hrvatske vojske -
40 kilometara, sa 17 kilograma tereta, svladao brže od ostalih 145
natjecatelja
foto: MORH/T. Brandt

Skupnik Nikola Knežević iz Zapovjedništva specijalnih snaga pobjednik je natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.“ u najbrojnijoj kategoriji natjecatelja iz Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova RH. Drugo mjesto osvojio je natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH, a treće skupnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga. Natjecanje je u Udbini organiziralo Zapovjedništvo za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske.

Natjecatelji i natjecateljice iz triju kategorija, njih ukupno 146, trebali su svladati stazu duljine 40 kilometara postavljenu na području vojarne „Josip Jović“ i na Krbavskom polju. Redoslijed starta u vojarni u ranim jutarnjim satima bio je određen rezultatima na kvalifikacijskim gađanjima održanim jučer. Na cilj ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini natjecatelji su trebali stići u što kraćem vremenu, s tim da su nosili opremu i naoružanje težine oko 17 kilograma. Tijekom utrke trebali su pravilno i što brže svladavati dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih na dvanaest radnih točaka, priopćili su iz MORH-a.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević najboljem pripadniku je uručio pehar, te nagrade ostalim najboljim natjecateljima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pokazao si vrhunsku spremnost, sposobnost, snagu, požrtvovnost i odlučnost hrvatskog vojnika, poručio je ministar, čestitajući i uručujući pehar najspremnijem pripadniku HV-a.

Krstičević je čestitao svim natjecateljima na svemu što su pokazali na utrci, naglasivši kako su pokazali izvrsnu motoričku i psihičku spremnost koje i moraju krasiti vojnike. Podsjetivši na činjenicu da natjecanje nosi ime čovjeka koji je bio jedan od heroja Domovinskog rata, ministar je istaknuo da je Davor Jović svojim sportskim načinom života, vrlinama i vrijednostima bio i treba biti uzor i današnjim vojnicima.

Pobjednik natjecanja skupnik Nikola Knežević je istaknuo kako mu je ovo najveći uspjeh u karijeri.

- Najteži je bio završni put, odnosno križni put ispod crkve. Pripremali smo se u postrojbi koja je imala veliku ulogu u ovoj pobjedi. Na kraju, svi smo bili jednaki, netko je na utrci imao više sreće, a netko manje da bih ja ipak stigao prvi, izjavio je Knežević.

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je zadovoljstvo dosad najvećim brojem sudionika na ovom natjecanju, ponajviše onih iz savezničkih i partnerskih zemalja.

KAportal.hr


Reci što misliš!