LIKA

Otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić” u Udbini - slogan Centra je Znoj štedi krv

Otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić” u
Udbini - slogan Centra je Znoj štedi krv

U Udbini je počelo s radom novoustrojeno Središte za razvoj vođa „Marko Babić“, čija je glavna namjena na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a uvažavajući nove izazove i potrebe, ciljanom obukom razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja.

Kako je rečeno na svečnosti kojoj je nazočila i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, središte za razvoj vođa „Marko Babić“ ustrojeno je na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, po modelu nekadašnjeg Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Središte za razvoj vođa organizacijski se nalazi u okviru Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske, a njegov zapovjednik je pukovnik Tomislav Kasumović. U prigodnom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović prisjetila se junaka i vođa iz Domovinskog rata koji su činili razliku između prosječnosti i izvrsnosti i između pobjede i poraza.

- Današnje otvaranje Središta za razvoj vođa “Marko Babić” još je jedna potvrda kako Hrvatska i Hrvatska vojska više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetliji dio naše povijesti, rekla je Grabar-Kitarović dodavši kako je proces obučavanja trajna zadaća, a ustrojavanje Središta dio stalne nadogradnje Hrvatske vojske.

Govoreći o strateškom značaju Udbine ministar Damir Krstičević je naglasio kako je Udbina, nakon Vukovara, Sinja, Ploča, Varaždina i Pule, ključna šesta lokacija strateški važna za Hrvatsku vojsku.

Posebni savjetnik ministra obrane general Gotovina ovom prigodom prisjetio se vremena Domovinskog rata i rekao kako je tadašnje Središte u Šepurinama bilo važno za stvaranje Hrvatske vojske i hrvatskog vojnika sposobnog da u cijelosti izvrši borbenu zadaću koja je pred njim i da se vrati kući.

-  Što je svrha takvog središta. Ovo Središte ubuduće će stvarati takve dočasnike i časnike koji će biti izvrsni zapovjednici i o njima će ovisiti sposobnost i spremnost Hrvatske vojske, istaknuo je Gotovina.

Ime je Centar dobio  po heroju Domovinskog rata, branitelju Vukovara, pukovniku Marku Babiću koji je bio zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade, legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre. Nakon njegove pogibije, Marko Babić preuzeo je zapovijedanje bojnom. Babić i njegovi suborci uspješno su uništavali neprijateljske tenkove na Trpinjskoj cesti, poznatoj kao „Groblje tenkova“ i uspjeli je obraniti od napada JNA do zadnjih dana Bitke za Vukovar.

Generalu Anti Gotovini simbolično je uručena uokvirena beretka, a obitelji Babić značka novoustrojenog Središta. Sestra i brat Marka Babića, Kata Lozančić i Ivan Babić, otvorili su i obilježje Središta.

Uzvanici su obišli Zapovjedništvo i naselje za smještaj polaznika obuke „Velebno“, a prezentirana je i atraktivna pokazna vježba pripadnika Središta za razvoj vođa, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i Pukovnije vojne policije te taktičko-tehnički zbor opreme koja će biti korištena u obuci u SzRV.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!