LIKA

Završen 1. Plitvice Film Festival, publiku preko video poruke pozdravio i slavni Sir David Attenbourough

Završen 1. Plitvice Film Festival, publiku preko video poruke
pozdravio i slavni Sir David Attenbourough

Prvo izdanje Plitvice Film Festivala nakon četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa završilo je u kampu Korana, u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Posljednji dan Plitvice Film Festivala obilježila je slavljenička atmosfera, projekcijom dvanaest izabranih filmskih naslova prijavljenih na natječaj za djecu i mlade Snimi film o prirodi, nakon čega su se mladim filmašicama i filmašima dodijelile diplome i nagrade.

Diplome i nagrade je u ime NP Plitvička jezera uručio stručni voditelj Parka, Kazimir Miculinić uz pomoć voditelja ceremonije Nine Kovačića. Nagradu za najbolje film je osvojila Sara Marin s filmom Nature, učenica Srednje škole Pakrac, a drugo mjesto je osvojio film Moderna kuharica Droje Cug i Dee Vitas koje su branile boje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Nakon ceremonije dodjele nagrade mladi filmaši su se zaputili u obilazak Plitvica. Festival je zatvoren izvrsnim solo nastupom glazbenika J.R. Augusta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na festivalu je prikazano 20 mahom dokumentarnih filmova, koji su u fokusu imali prirodu i njeno očuvanje. U prekrasnom okruženju Plitvičkih jezera prikazani su filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa, održale se svjetske i hrvatske premijere, a festival su posjetili značajni i zanimljivi filmski gosti. Uz podršku HBO Adria na Plitvice Film Festivalu održala se hrvatska festivalska premijera filma Led u plamenu, u režiji Leile Conners i produkciji Leonarda DiCaprija u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić. Publiku je oduševila i hrvatska premijera makedonskog filma Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazanog na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade.

Na samom otvorenju festivala predstavljen je novi BBC-jev serijal Green Planet, koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi, Sir Davidom Attenboroughom tih dana snimao na Plitvičkim jezerima. Projekt je predstavio Peter Basset, redatelj i autor, a Sir David Attenborough obratio se prisutnima putem video poruke u kojoj je pozdravio rad festivala, zahvalio se na toploj dobrodošlici te između ostalog rekao:

"Svi znamo za probleme u kojima se našao prirodni svijet, i to zahtjeva od sviju nas da napravimo sve što možemo da pomognemo prirodi riješiti se problema koje smo joj mi nametnuli."

KAportal.hr


Reci što misliš!