LIKA

HGSS-ovci održali veliku vježbu u Mudima labudovim, jami koja se spaja s Kitom Gaćešinom, našim najvećim speleološkim objektom

HGSS-ovci održali veliku vježbu u Mudima labudovim, jami koja se
spaja s Kitom Gaćešinom, našim najvećim speleološkim objektom

Hrvatski gorski spašavatelji održali su vježbu speleološkog spašavanja u jami Muda labudova, Crnopac – Gračac. Voditelj vježbe bio je Ivan Mišur iz HGSS Stanice Zagreb.

- Ulaz u jamu Muda labudova nalazi se na nadmorskoj visini od 1.033 mnv (Crnopac, južni Velebit). Jama se u kontinuitetu istražuje od 2008. godine, te je istražena do dubine od -682 m i ukupne duljine 4.676 m., te ima potencijala da se spoji sa sustavom Kita Gaćešina - Draženova puhaljka, najduljim speleološkim objektom u Hrvatskoj (preko 35 km). Do dubine od oko -300m, uglavnom je vertikalnog karaktera, nakon čega dolazi do izraženijeg razvoja horizontalnih kanala. Jamu istražuju u najvećem intenzitetu speleolozi SO HPD

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Željezničar a u istraživanjima su sudjelovali do sad i speleolozi iz SU Estavela, SU Spelunka, SD Istra, SK Ozren Lukić, SO Velebit, SO Liburnija, SO Profunda, SO HPD Mosor i SO HPK Sv. Mihovil, javlja HGSS.

Na vježbi se radilo na implementaciji znanja naučenih na obukama iz speleospašavanja, primjeni novostečenih znanja s tečaja proširivanja suženja u speleološkim objektima te na isprobavanju nove opreme. Plan vježbe je predviđao proširivanje suženja u jami kako bi nosila s unesrećenim mogla proći te potom izvlačenje “unesrećenog speleologa” sa dubine -250m.

- U vježbi je sudjelovalo 34 pripadnika HGSS-a sa područja cijele Hrvatske. Svi zadani ciljevi vježbe uspješno su odrađeni. Na kraju možemo zaključiti da HGSS ima vrlo dobro uvježban i školovan kadar za tu vrstu spašavanja, koji je spreman izvoditi spašavanje na području cijele Hrvatske i sposoban je priključiti se bilo kojoj drugoj akciji spašavanja u svijetu - poručili su gorski spašavatelji.

 

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!