LIKA

Ploča Juri Francetiću ipak nije postavljena, zbog pjesme "Jure i Boban" prijavljena dvojica vremešnih muškaraca

Ploča Juri Francetiću ipak nije postavljena, zbog pjesme

Umjesto najavljenog postavljanja spomen-ploče u drugom pokušaju na rodnu kuću ustaškog časnika Jure Francetića u Vivozama kod Otočca, u subotu su 87-godišnjak i 73-godišnjak koji su zapjevali "Juru i Bobana" dobili prekršajne prijave, a kako se doznaje u policiji, ploča nije ni donesena.

U ličko-senjskoj Policijskoj policiji rečeno je da su protiv dviju osoba podnijeli optužni prijedlog po osnovi članka 5. Zakona o prekršaju javnog reda i mira.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako policija nije otkrila identitet prijavljenih, iz pouzdanih izvora Hina doznaje da je riječ o predstavnicima udruge Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dijaspore (HAZUD), koja je najavila postavljanje ploče, 87-godišnjem Draganu Hazleru i njegovu bliskom suradniku 74-godišnjem Ivi Biondiću. Policija ih je prijavila zbog pjevanja pjesama o "Juri i Bobanu" na izlasku iz crkve u Brlogu, gdje je služena misa zadušnica za Francetića.

S obzirom na to da je drugi pokušaj stavljanja spomen ploče na rodnu kuću Jure Francetića bio najavljen, pripadnici policije bili su već od jutra razmješteni ispred i oko te kuće kako bi spriječili postavljanje ploče za čiji sadržaj organizatori toga čina nemaju odgovarajuću suglasnost, no do pokušaja postavljanja ploče nije ni došlo, jer nije bila ni donesena. Kako je priopćeno iz policije, da je ploča bila donesena i da ju je bilo tko pokušao postaviti, policajci bi ga u tom činu bili spriječili.

Inače, udruga je postavljanje spomen-ploče Francetići bila najavila za 1. srpnja. Vlada je 28. lipnja osudila tu namjeru ocijenivši da bi to bilo "veličanje ustaškog zločinačkog režima", upozorila kako je postavljanje ploče Francetiću protivno izvorišnim osnovama Ustava, te poručila da će postupati u skladu s Ustavom i zakonima i štititi ugled i interese Hrvatske. Vodstvo Grada Otočca je tada poručilo da "ne želi ekstremizam" u Otočcu.

Ličko - senjska policija tada je organizatorima oduzela ploču, koja tako nije postavljena 1. srpnja, a protiv organizatora skupa obilježavanja obljetnice rođenja Francetića u Otočcu podnijela optužne prijedloge tereteći ih da su uzvikom 'Za dom spremni' i isticanjem nezakonitih simbola remetili javni red i mir. Optužni prijedlozi podneseni su i tada protiv 87-godišnjeg predsjednika udruge HAZUD-a Dragana Hazlera, koji je kod rodne kuće Juri Francetiću uzvikivao 'Za dom spremni' i glasnogovornika te udruge 74-godišnjeg Ivana Biondića, koji je papirnatu presliku ploče Francetiću nalijepio na spomenik braniteljima Domovinskog rata.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!