LIKA

poništili im ispit

Lički učenici moraju ponovno na maturu: Roditelji traže dokaze da su varali na ispitu i najavljuju tužbu

Dio roditelja će pokrenuti upravni postupak i tražiti predočenje dokaza o prepisivanju, prije ponavljanja testa

Više od 31.000 maturanata pisalo je ispit, a poništeno ih je 27. Među njima i šestero gospićkih gimnazijalaca koji su pisali testove 23. i 24. lipnja, a obavijest o poništenju dobili čak 15 dana nakon ispita, uz obavijest da novi moraju pisati već sutra u Zagrebu.

No neki to neće napraviti prije nego što im se predoče dokazi da su prepisivali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njihovoj djeci poništen je maturalni ispit iz matematike jer je utvrđena mogućnost da su prepisivali. Roditelji šestero gospićkih maturanata su ogorčeni jer im nisu predočeni nikakvi dokazi na temelju kojih je donesena ta odluka. Starčevići, roditelji dvojice blizanaca, angažirali su i odvjetnika.

"Djeca su se pripremala pola godine. Prošli su pripreme na Trinomu u Zagrebu i u vrijeme korone je njima dolazio profesor koji ih je skupa spremao za tu maturu. Kad su došli na polaganje, bili su razmaknuti. Jedan je sjedio kraj prozora, a jedan u redu do zida. Između njih je bio još jedan red", rekla je Tina Starčević, majka dvojica maturanta iz Gospića.

Točna rješenja i odgovore trebalo je zaokružiti, a neki zadatci su zahtijevali i ispisivanje postupka rješavanja.

"Postupak ima računanja i da se sve zapravo može pročitati u tom konceptu. Baš mi je rekao da su dobili četiri stranice i da je on još stiskao da mu to sve stane na taj papir", izjavila je Ivana Đapić, majka maturanta iz Gospića.

Iznenađeni su i u Gimnaziji Gospić. Ni oni nisu dobili detaljno obrazloženje, a profesori nisu primijetili nikakve nepravilnosti niti kršenja pravila.

"Nismo nikada imali sličnu situaciju. Prema mojim saznanjima koje imam službeno prema zapisniku voditelja ispitne prostorije i dežurnog nastavnika ispit se odvijao u najboljem redu", poručio je Josip Štampar, ravnatelj Gimnazije Gospić.

Roditeljima smeta i činjenica da su o poništavanju ispita njihova djeca saznala 15 dana kasnije. U petak oko 21 sat su dobili obavijest da se ispit ponavlja u Zagrebu u ponedjeljak ujutro u 9.

"Nisi ima koga više pitat, nemaš di reagirat, subota je, nedjelja, nitko se ne javlja, ravnatelj je nedostupan, Centar je nedostupan. To nam je najviše zasmetalo", rekao je Petar Đapić iz Gospića.

Iz Nacionalnog centra kažu kako treba vremena da ocjenjivači utvrde visoku razinu podudaranja u sadržaju ili nedopušteni način pisanja.

"Ocjenjivanje ne ide odmah neposredno, nego ide u jednom kasnijem terminu. Dakle, nakon ocjenjivanja svih ispita i višednevne analize tih koji su bili u uzorku da su mogli prepisivati, nažalost to je bilo moguće donijeti tu odluku tek u petak", rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Škola im je dužna osigurati prijevoz do Zagreba na ponavljanje testa, ali svi ga neće ponavljati.

"Moj sin će ići u ponedjeljak na polaganje državne mature iz matematike i dokazat će da nije prepisivao", poručila je Đapić.

"Moja djeca neće ići na to polaganje mature u devet sati u ponedjeljak iz toga razloga što mislim da to nema smisla, da je to jedno degradiranje djece, da je to nekorektno", izjavila je Starčević.

Dio roditelja će pokrenuti upravni postupak i tražiti predočenje dokaza o prepisivanju, prije ponavljanja testa.

Izdvojeno


Reci što misliš!