LIKA

HGSS U AKCIJI

Gorski spašavatelji tražili izgubljenu djevojčicu i spasili planinara na Velebitu - djevojčica odlutala igrajući igru na mobitelu

Gorski spašavatelji tražili izgubljenu djevojčicu i spasili planinara na Velebitu - djevojčica odlutala igrajući igru na mobitelu

Djevojčica se igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta iz razloga što je cilj igre pronaći „skriveno blago“ na određenim lokacijama, kažu HGSS-ovci.

HGSS-ovci iz Stanice Gospić ovog su vikenda imali pune ruke posla no trud se isplatio jer su spasili jednu djevojčicu i planinara.

- Gospićki spašavatelji zaprimili su u petak poziv od osobe s područja Pazarišta koja je prijavila nestanak djevojčice. Djevojčica se igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta iz razloga što je cilj igre pronaći „skriveno blago“ na određenim lokacijama, kažu HGSS-ovci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je tražila „blago“ došla je i na teren gdje nije bilo signala za mobitel a potom je i izgubila mobitel. Upravo zbog nemogućnosti lociranja djevojčice putem mobilnog uređaja i ne posjedovanja informacija o pravcu odlaska djevojčice potraga je bila otežana i zahtijevala je brzu reakciju. 14 spašavatelja s 5 vozila odmah izlazi na teren kako bi pokrili moguće pravce kretanja i u što kraćem vremenu pretražili šire područje. Na svu sreću u večernjim satima pronašli smo djevojčicu nekoliko kilometar od kuće neozlijeđenu.  

Iako je djevojčica putem aplikacije igrala rekreacijsku igru koja podrazumijeva aktivnost na otvorenom što podržavamo da djeca čim više borave na otvorenom i u prirodi, vidimo da se i u ovakvim aktivnostima kriju opasnosti.

Nakon malo odmora za gospićke spašavatelje, idući dan u 17.30 sati zaprimili smo poziv od grupe planinara koji su planinarili na Južnom Velebitu točnije Medačkom stazom prema  Strugama  i Vaganskom vrhu. Međutim prilikom silaska ispod Medačkih vrata jedan od planinara zadobio je jaku vrtoglavicu i povraćanje što je izazvalo slabost i nemogućnost daljnjeg kretanja. U ovoj akciji olakotna okolnost bila je što smo bili u telefonskom kontaktu i znali točnu lokaciju planinara. 

- 10 spašavatelja odmah je krenulo u akciju spašavanja kako bi čim prije osobu spustili u podnožje. Iako je nakon nekog vremena planinar krenuo hodati dalje jer se osjećao malo bolje nakon kratkog hodanja stanje mu se opet pogoršalo te više nije mogao nastaviti. Nakon što su spašavatelji pregledali i stabilizirali unesrećenog  u nosilima su ga transportirali do podnožja. Stanje s unesrećenim do kraja transporta bilo je stabilno. Unesrećenom i kolegama planinarima sugerirano je da obavezno ode na pregled u Opću bolnicu u Gospić, što su i učinili.
Povratkom spašavatelja u bazu zaključili smo da smo mi ipak ovaj vikend pronašli „blago“ jer naše blago je svaki spašeni ljudski život, kažu gorski spasitelji. 

Izdvojeno


Reci što misliš!