LIKA

USKORO POD VODOM

Nakon ekshumacije groblja u Kosinju, ostale kosti: 'Ako se remeti mir pokojnih, što će onda tek s nama živima...

Nakon ekshumacije groblja u Kosinju, ostale kosti: 'Ako se remeti mir pokojnih, što će onda tek s nama živima...
RTL

Mrtve su iskapali bagerima, a sad su kiše isprale zemlju i ostatke brojnih pokojnika


U ličkom selu Gornji Kosinj mira ovih dana nemaju ni živi ni mrtvi! Stanovnici su godinama uznemireni zbog plana iseljavanja i potapanja mjesta zbog akumulacijskog jezera, a sada ih je uznemirio i prizor na groblju.

Dolina u Kosinju će postat jezero, zbog toga će potopiti selo , pa će deložirati žive i mrtve! A mrtve su već počeli i to bagerima iza kojih su ostala zubala, dijelovi lubanje druge ljudske kosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo su sada kiše isprale i te kosti su izišle, to znači da posao je katastrofa. Oni su to iskapali bagerima jer smo mi ovdje davali otpor da se to tako. Bager uzme onu kašiku i to istresaju i poberu to što ima", ispričao je Dragan Prša.

Gospodin Nikola pokazuje nam da su mu na ovom mjestu bile pokopane baka i teta, a nakon ekshumacije bagerima, tvrdi da ne zna gdje su njihovi ostaci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekao da ću ja odrediti gdje će moja baka, a oni su to sve uzeli i odnijeli ja nemam pojma kuda. Da moguće da hodamo po tim kostima", tvrdi Nikola

Za posao je odgovorno komunalno poduzeće iz Perušića, nazvali smo direktora koji kaže da je sve po pravilima.

"Još na tome groblju je aktivna ekshumacija, ona nije završena. Mi smo koliko se moglo, odradilo se, vršeno je prekapanjem i prebiranjem lokacijama gdje su nađeni posmrtni ostaci. Da li postoji mogućnost da je nešto ostalo pa su kiše isprale, ne znam. Obavijestili smo pogrebnike i oni kažu da je sve u redu", kazao je direktor komunalnog poduzeća Mihael Kurteš.

Direktor pogrebnog poduzeća koje radi na tome, ne želi da mu se spominje ime i optužuje mještane za podmetanje.

"To se nije moglo dogoditi, to mještani podmeću. Zato kad se radila ekshumacija, mještani su hodali tamo pa su kupili. Bila je zabrana radova, pa je sud dopustio radove. Bilo je zaštićeno, oni su prolazili", tvrdi pogrebnik.

Ako je tako kako kažu u pogrebnom, onda bi velečasni Pero Jurčević prekršio Božju zapovijed koja kaže: Ne reci lažna svjedočanstva!

"Ovo se ne može nazvati ekshumacijom, ovo je oskvrnjivanje groblja. Znamo što je ekshumacija, gledali smo svi kako se to radi ka se nađu posmrtni ostaci jame ili branitelja poginulih. S kakvim dostojanstvom se to radi, kao da je njiva prekapanja", rekao je velečasni.

Odvjetnik župe Gornji Kosinj zgrožen je i pita se gdje su institucije, prvenstveno Državni inspektorat.

"Ono što mene zanima je reakcija sanitarnog inspektora. Gdje je bio i zašto nisu reagirali do sada? I što sada kažu na ovo? Bilo bi zanimljivo čuti njihov odgovor. Apsolutno se otvara prostor za podnošenje kaznene prijave. Mislim da je sada na DORH-u potez jer su ostvareni elementi povrede mira pokojnika", izjavio je odvjetnik Andro Marijanović.

Mira očito u Kosinju nema ni među živima ni mrtvima! Dok, gazeći po kostima svojih predaka, napuštaju groblje, pitaju se samo jedno:

"Ako se narušava mir pokojnika, što je onda tek s nama živima!".

Izdvojeno


Reci što misliš!