LIKA

UZ POTPORU VLADE I HBOR-a

Veliki planovi uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera: Do kraja godine trebali bi krenuti radovi na investicijama u vrijednosti većoj od pola milijarde kuna

Veliki planovi uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera: Do kraja godine trebali bi krenuti radovi na investicijama u vrijednosti većoj od pola milijarde kuna
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prođe li sve po planu, oko nove godine kreću radovi na rekonstrukciji hotela Bellevue i Plitvice te rušenje hotela Grabovac, koji će se graditi nanovo i umjesto dosadašnje 32 sobe imati 130 soba.

Od kada su 15. srpnja Plitvice uvrštene na SkyLine, prizore uživo s web-kamera postavljenih na Plitvicama popratilo je više od 52 tisuće ljudi.

- Dobro je da se ta ljepota predstavlja svijetu i za one koji ne mogu doći, obići jezera te vidjeti i doživjeti tu jedinstvenu ljepotu, rekao je ravnatelj Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević u razgovoru za Hinu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknuo je da se na panoramskom pogledu uživo (livestream) vide nevjerojatne boje jezera, ujutro drukčije nego popodne ili navečer, a Uprava NP-a izuzetno je zadovoljna ovom turističkom atrakcijom, ali i ovogodišnjom turističkom sezonom u cjelini.

- Dnevno se proda oko 10.000 ulaznica, a to znači da nema gužvi, sve zahvaljujući provedbi Plana upravljanja posjetiteljima NP-a, rekao je Kovačević. Napominje kako oni izuzetno, u slučaju potrebe, mogu broj posjetitelja malo podignuti, ali da im je u pravilu granica postavljena na 10.000 ljudi.

Uvedene su neke nove staze i kružno kretanje, pa više nema sudaranja ljudi na stazama, a takav je kontakt još jedino dolje prema Velikom slapu. No Građevinski je fakultet napravio projekt za dodatnu stazu i u tom dijelu, pa kada ona bude postavljena, uz veliku stijenu, bit će vrlo atraktivna i kretanje prema Velikom slapu ići će jednom stazom, a od njega zasebnom stazom. To bi rješenje trebalo zaživjeti do idućeg ljeta.

Financijski Javna ustanova NP Plitvička jezera jako dobro stoji te planirane investicije idu svojim tokom, kaže Kovačević i nada se skorim i uspješnim pregovorima s HBOR-om, uz dozvolu Vlade RH, da bi oko nove godine krenuli radovi na rekonstrukciji hotela Bellevue i Plitvice te rušenje hotela Grabovac u Grabovcu, koji će se graditi nanovo i umjesto dosadašnje 32 sobe imati 130 soba.

Kovačević se nada da će uz te radove započeti i gradnja zgrade modernoga Prezentacijskog centra Medveđak, uz Ličku kuću. Za hotele se nada da će biti gotovi do iduće ljetne sezone, a za Prezentacijski centar kaže da bi bilo preoptimistično očekivati da i gradnja tako modernog i visokotehnološki opremljenog edukativnog centra bude gotova do sljedećeg ljeta. Sve investicije zajedno vrijede oko 550 milijuna kuna.

Izdvojeno


Reci što misliš!