LIKA

POTPUN DOŽIVLJAJ

Novi adut NP Plitvička jezera: Nove poučne staze sve privlačnije posjetiteljima. Sada je moguće doživjeti sve boje jeseni u Lici

Novi adut NP Plitvička jezera: Nove poučne staze sve privlačnije posjetiteljima. Sada je moguće doživjeti sve boje jeseni u Lici
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tu treba prije svega izdvojiti stazu Čorkova uvala duljine 21 kilometar. Posebnost ove staze je u činjenici što se ona dobrim dijelom proteže kroz istinsku prašumu

Čini se kako je ova blaga jesen idealna za obaranje rekorda broja posjetitelja NP-a Plitvička jezera. Kako je za Novi list podijelio glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić, već dulje vrijeme posjetitelji, osim 22 kilometra staza i šetnica u jezerskoj zoni, žele obići i poučno-rekreativne staze u parku. 

- Osobito u ovo doba godine. Tu treba prije svega izdvojiti stazu Čorkova uvala duljine 21 kilometar. Posebnost ove staze je u činjenici što se ona dobrim dijelom proteže kroz istinsku prašumu, kaže Borčić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Druga staza nosi naziv Plitvica, koja je duljine oko 9 kilometara. Obje staze propisno su markirane i lako dostupne posjetiteljima. Posebice onima koji su već uživali u šetnicama uz jezera.

Potpun doživljaj Nacionalnog parka Plitvička jezera nije moguć bez upoznavanja ovdašnjih šumskih ekosustava koji prekrivaju više od tri četvrtine njegove površine.

- Poučne staze imaju za cilj približiti šumski ekosustav posjetiteljima koji svoj boravak u Nacionalnom parku Plitvička jezera žele, uz aktivni odmor, obogatiti i znanjem o šumama i šumskim ekosustavima te spoznati ulogu šume u očuvanju jezera, napominju iz ustanove. 

Staze vode kroz velike šumske komplekse i gorske livade s prekrasnim vidikovcima. Duž staza postavljeni su poučni panoi čija je osnovna zadaća upoznati posjetitelje sa šumskim ekosustavima te drugim prirodnim i kulturnim znamenitostima.

Osim edukativnog karaktera, zbog svoje duljine i konfiguracije terena, staze imaju i rekreativni karakter, napominje glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić. Poseban naglasak ove priče vezan je uz vrlo bogatu faunu parka. Naime, ne treba zaboraviti da okruženje diljem parka predstavlja životno stanište brojnih životinjskih vrsta. 

- Veselite se susretu sa svakom životinjom poštujući pravila ponašanja u njihovom životnom prostoru. Nemojte ih loviti, dirati, hraniti ili na bilo koji način uznemiravati. Vrlo je važno da tijekom kretanja kroz prostranstva parka nastojite uvijek dovoljno glasno razgovarati kako bi vas životinje na vrijeme čule, osjetile vaše prisustvo i udaljile se od staze. Na ovaj način će se u dijelovima parka udaljenima od uobičajenih staza od ljudi na vrijeme udaljiti plahi stanovnici šuma i proplanaka: medvjedi, vukovi, divlje svinje, lisice, jazavci, srne, jeleni i ostali žitelji nacionalnog parka koji su inače skriveni od ljudskih pogleda, ističu u NP Plitvička jezera. 

Izdvojeno


Reci što misliš!