LIKA

NEIZOSTAVNA DESTINACIJA

Lika - bogatstvo prirode i dom tri nacionalna parka

Lika - bogatstvo prirode i dom tri nacionalna parka
foto Shutterstock

U Lici se nalaze tri nacionalna parka - Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i Paklenica, no uz njih, Lika u svojim njedrima skriva i park prirode Velebit te rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi.

Lika je povijesno-georgafska regija smještena na jugozapadu Hrvatske, a pokriva djelove Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Na 5 283 km² živi samo 50 000 stanovnika, no unatoč tome, Lika je neizostavna destinacija za turiste iz Hrvatske i cijelog svijeta.

U Lici se nalaze tri nacionalna parka - Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i Paklenica, no uz njih, Lika u svojim njedrima skriva i park prirode Velebit te rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi. Nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica zajedno sa Hajdučkim i Rožanskim kukovima nalaze se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi pod nazivom Bukove šume Karpata i drugih područja Europe.

NP Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit, dio je najduže planine u Hrvatskoj - Velebita, kojeg kraii krški raj flore i faune sa mnoštvom botaničkih i šumskih rezervata u kojima možete pronaći endemičnu hrvatsku sibireju. Nacionalni park pun je prekrasnih vidika i gustih šuma, te u sklopu parka možete posjetiti Lukinu jamu, najdublju jamu u Hrvatskoj sa 1431 m dubine, ujedno i devetu najdublju na svijetu. Za planinare ovdje je i poznata Premužićeva staza sa svojih 57 km od Zavižana preko Alana, sve do Oštarijskih vrata.

NP Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera je najveći i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj - proglašen je nacionalnim parkom već davne 1949. godine.Park se sastoji od 16 prirodnih jezera povezanih nepreglednim rječicama i potocima, a Plitvice su blistavi primjer prekrasnih sedrenih barijere nastalih taloženjem kalcita kroz desetke tisuća godina. U parku se nalazi i izvor Korane, a s vremenom su napravljena i još dva umjetna jezera. Imena prirodnih jezera su Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget, Kozjak, Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. U parku se nalazi i mnoštvo špilja i jama dostupnih posjetiteljima, a u Mračnoj i Rodića-špilji nađeni su i ostaci kostiju špiljskog medvjeda, vrste izumrle prije 24 000 godina.

NP Paklenica

Nacionalni park Paklenica drugi je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Proteže se obroncima Južnog Velebita, sve do Starigrada, koji je odličan izbor za smjestiti se u luksuznim vilama ako si želite uzeti vremena za razgledati Paklenicu. U NP Paklenica istražite dva kanjona - Veliku Paklenicu dugu 14 km i široku do 800 m, i Malu Paklenicu dugu 12 km i široku do 500 m. Uz poučne staze, špilju Manita peć i Zadar trail magic - planinarske rute koje se protežu na preko 200 km presjecajući cijeli Velebit, Paklenica je česti izbor ljubitelja penjanja i adrenalina sa najpoznatijim penjalištem Anića kuk koji ima 350 m penjačkih dionica.

Uz prekrasne nacionalne parkove smještene u Lici, obavezno posjetite i park prirode Velebit, najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj, rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, raj za planinare, alpiniste i speleologe, ali ne zaboravite i navratiti u Kuterevo. Ovo Velebitsko utočište za mlade medvjede koji su ostali bez majki zbog krivolova ili nesretnim slučajem omogućuje vam da tokom proljeća, ljeta i jeseni pobliže upoznate medvjede i njihove navike. Ovdje se možete okušati i u volontiranju - Kuterevo prima volontere iz cijeloga svijeta. Utočište za medvjede Kuterevo postoji od 2002. godine,a pokrenula ga je Velebitska udruga Kuterevo.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.