LIKA

U SKLOPU PROJEKTA

Nacionalni park Plitvička jezera dobio je danas posebnog stanovnika - ris Kras stigao je iz rumunjskih Karpata

Nacionalni park Plitvička jezera dobio je danas posebnog stanovnika - ris Kras stigao je iz rumunjskih Karpata
Goga Iskrić

Ris Kras je dobio ime po hrvatskom i slovenskom izrazu kras koji označava korozivne pojave na vodotopljivim stijenama kao što je vapnenac, najprošireniji tip stijena Dinarskog gorja i Like

Danas je u Nacionalnom parku Plitvička jezera ispušten odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta kako bi se povećala genska raznolikost naše populacije i zaustavilo njeno izumiranje, dok je u Sloveniju do sada naseljeno deset životinja.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među njima su i životinje naseljene iz Karpata. Analizom DNA i pomoću automatskih kamera dokazani su potomci naseljenih risova te posljedični rast genske raznolikosti populacije u Dinaridima. Poseban uspjeh LIFE Lynx projekta je naseljavanje risova u slovenske Alpe, područje gdje razmnožavanje ove vrste nije zabilježeno duže od 100 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovaj izniman uspjeh je rezultat odlične dugogodišnje suradnje i zajedničkog rada međunarodnih stručnjaka, uz podršku lovaca i lokalnog stanovništva, prilikom ispuštanja je rekla Magda Sindičić, koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj. 

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević je ovom prilikom izjavio je kako Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera posljednjih sedam godina provodi sustavno praćenja risova. 

FOTO: Vedran Slijepčević
 

- Prošle godine je zabilježeno osam odraslih jedinki koje koriste područje parka. No zabrinjavajuća je činjenica da u razdoblju 2018. - 2021. godine nisu zabilježeni mladunci na području parka, što bi potencijalno mogla biti posljedica parenja u srodstvu koje ugrožava opstanak risa u Dinaridima. Srećom, krajem 2022. u parku je automatskim kamerama zabilježeno da ženka nazvana Shiny ima dva mladunca i nadamo se da će naseljeni ris Kras pomoći da se ovaj pozitivni tred reprodukcije na Plitvicama nastavi.

Ris Kras je dobio ime po hrvatskom i slovenskom izrazu kras koji označava korozivne pojave na vodotopljivim stijenama kao što je vapnenac, najprošireniji tip stijena Dinarskog gorja i Like, te značajnom obilježju krškog krajobraza Plitvičkih jezera. Kras je posljednja životinja koja će u sklopu LIFE Lynx projekta biti naseljena u Hrvatsku, dok u Sloveniju ovog proljeća stižu još dvije jedinke.

Provedba ovog uspješnog projekta završava u ožujku 2024. godine, ali završetkom projekta ne prestaje naša odgovornost da očuvamo ovu vrstu i prekrasne šume u kojima živi.

Inače, LIFE Lynx je međunarodni projekt s ciljem zaustavljanja izumiranja populacije risa u Dinaridima. Provodi se u razdoblju 2017. - 2024. godine, u Hrvatskoj pod sufinanciranjem Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ureda za udruge Republike Hrvatske te Euronatura.

Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, populacija risa u Dinaridima je ponovno uspostavljena 1973. reintrodukcijom šest jedinki iz Slovačke u Sloveniju. Svi risovi u Sloveniji, Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini su potomci tih šest životinja i stoga je došlo do parenja u uskom srodstvu. Jedini spas za održavanje populacije je bilo naseljavanje novih, zdravih jedinki, koje će zaustaviti parenje u srodstvu što je i realizirano u sklopu LIFE Lynx projekta.   

Izdvojeno


Reci što misliš!