Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih učinaka.
Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića te zauzima drugo
mjesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i babilonskim
kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće.
Tijekom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona
pivo se dijelilo radnicima, a redovnici su ga proizvodili tijekom
srednjeg vijeka, piše portal N1.
Kako navodi, pivo danas rivlači pozornost ne zbog svojih
psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih
funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola,
dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako
zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i potiču zdravlje na
različite načine u tijelu.
Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim
aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim
tvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških
funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju
piva također su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na
crijevni mikrobiom, piše Vitamini.hr.
Prethodna istraživanja su se usredotočila na to kako ove
bioaktivne tvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju
arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije
krvi, kao podrška imunosnoj funkciji za poticanje
antioksidativnih i protuupalnih učinaka i za poticanje
proizvodnje estrogena.
Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima,
kineski znanstvenici su otkrili kako niska ili umjerena
konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podržava zdravu
imunosnu funkciju.
Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge
hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u
crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i
imunomodulatornih učinaka.
Ovaj pregled istraživanja sugerira da se poboljšanja u imunosnom
sustavu mogu pripisati interakciji između polifenola piva,
vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma.
Unatoč tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se
potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u
budućnosti, zaključuje Vitamini.hr.