Kobasice i špek su se zavijorile na trsovima, no to je bio samo djelić cjelodnevnog događanja i dobre zabave.
Vincekovo se tradicionalno slavilo i u brojnim vinogradima na širem karlovačkom području, a posebno na dugoreškom i ozaljskom vinogorju.
Početak vinogradarske godine počeo je sa snijegom, no tome unatoč, posebno je svečano i veselo bilo na Vivodini gdje su vinari i vikendaši koji se amaterski bave vinogradarstvom imali i poseban razlog za feštu. Izbrisana je šengenska granica i sad svi koji u ovom kraju imaju svoje kleti ili po slovenski “zidanice”, mogu se bez problema posjećivati i družiti bez formalnosti koje je pretpostavljala granica.
Karlovačka ekipa, njih 12, tako se uputila do svojih prijatelja, karlovačkog ugostitelja Dževada Karića i poduzetnika Željka Šajatovića, inače šogore koji svoje kleti imaju u Kamenici, na obroncima Vivodine koja je sa slovenske strane. Kobasice i špek su se zavijorile na trsovima, no to je bio samo djelić cjelodnevnog događanja i dobre zabave. Karlovčani su se uputili kod susjeda, slovenskog vinara Mavretiča u njegovoj zidanici i podrumu uživali u kvalitetnim vinima.
Kušalo se, kažu nam, sedam vrsta vina uz tradicionalnu zakusku. Prvo rezanje loze u vinogradu onda je išlo kao podmazano, a topli odojak s ražnja i domaća vinska kapljica kod domaćina bili su logičan nastavak priče.
Kako je to izgledalo na granici, pogledajte u fotografijama…