MOZAIK / GIMNAZIJSKE PRIČE

250 gimnazijskih priča (119): Učenički izleti

250 gimnazijskih priča (119): Učenički izleti

Učenički izleti

Svake školske godine išao je uz nadzor profesora priličan broj učenika na izlete, koliko je to vrijeme dopuštalo. Dne 13. svibnja 1911. bili su učenici IV.  gimn. razreda uz vodstvo prof. dra. Vuksana na geografskoj ekskurziji na Vinici. Učenicima bi rastumačen postanak i razvitak karlovačke ravnice, hidrografija rijeka Korane i Mrežnice, postanak gora i pojedini morfološki oblici same Vinice, postanak Krasa, njegovi fenomenalni oblici, koji su se na mjestu mogli opaziti. Izletnici se zatim spustiše u Dugu Resu, gdje su razgledali mjesto, a onda se vlakom povratiše u Karlovac. Dne 16. svibnja 1911. krenulo je na izlet u Novigrad kraj Karlovca 13 učenika 4. realnog i jedan učenik 4. gimn. razreda pod vodstvom profesora M. Vukićevića, R. Perkovića i dra. Đ. Kesića. Putem su se izvodile vježbe u orijentiranju, dok izletnici ne stigoše u krasnu dolinu rijeke Dobre do staroga frankopanskog grada koji razgledaše. U neprisiljenu razgovoru iznijelo se glavno iz povijesti obitelji Zrinjskih i Frankopana. Njemački natpis na gradu, koji veli da je ovuda prolazio car Josip II. 4. svibnja 1783. putujući u Primorje, svrnu razgovor na njegova vremena, sam oblik grada na način gradnje i svrhu ovakovih gradova. U selu Novigradu učenici se odmoriše i krenuše Karolinskom cestom natrag u Karlovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dne 5. srpnja 1911. pošlo je 65 učenika iz raznih razreda pod vodstvom prof. L. Marčetića na izlet vlakom do Jaske, od Jaske pješice do Plješivice i odavde u Samobor, te preko Zagreba željeznicom natrag u Karlovac. Izlet je trajao cijeli dan. Iz krasne prirode, dalekih vidika, bajki, koje su se nanizale oko crkvice sv. Lenarda (po putu s Plješivice u Samobor), iz pregledavanja rudokopa u Rudama, iz povijesti grada Samoborskog – crpili su učenici obilno pouke i naslade.

Dne 7. lipnja 1911. išlo je uz vodstvo istog profesora 60 učenika na izlet vlakom u Ogulin, otkuda se uspeše na Klek. S Kleka se otvori učenicima dalek pogled sve do Primorja, koji je dao pobude za pretresanje topografije toga kraja. Kad su izletnici razgledali stari frankopanski grad u Ogulinu, povrativši se s ekskurzije na Klek bez ikakve nezgode, ispripovjedio im je profesor ukratko njegovu povijest. Đulin ponor, u koji ponire Dobra, dao je opet prilike za tumačenje ponornica, djelovanje slatkih voda itd. I taj je izlet trajao cijeli dan.

Izdvojeno


Reci što misliš!