MOZAIK / POZDRAV IZ KARLOVCA

Pozdrav iz Karlovca: Čestitka gradonačelnika Josipa Vrbanića

Pozdrav iz Karlovca: Čestitka gradonačelnika Josipa Vrbanića

Na našoj razglednici iz 1899. godine nalazi se panorama grada Karlovca na kojoj se u pozadini vidi Vunsko polje. Bijeli puteljak što dijeli dva polja današnja je Kurelčeva ulica prema Hrvatskom domu i Ekonomskoj školi. Uz jedan od visokih jablana naziremo neobičnu konstrukciju - visoki toranj za vježbanje "sokolaša" koji su tu u blizini imali i svoje prostorije.

Na donjoj je razglednici (1899.) panorama identična gornjoj ( izgleda da su nakladnici Reich i Fogina upotrijebili istu ploču!). Iznimnost donje razglednice čini čestitka za novu 1900. godinu i potpis karlovačkog gradonačenika Josipa Vrbanića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čestitka je upućena izvjesnom "blagorodnom" gospodinu Ferdi Stejskalu prvog siječnja 1900. godine u Zagrebu, a u pošti na zagrebačkom kolodvoru bila je istog dana što svjedoči zagrebački pošanski žig na poleđini.

Josip Vrbanić bio je karlovački ljekarnik, a od 1895. do 1903. i gradonačelnik. Rodio se u Zagrebu 1854. godine, a farmaciju diplomirao u Beču. Umro je 1906. u Karlovcu. Danas ga se sjećamo po kupalištu i parku na Korani, podignutim za njegova načelnikovanja.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

Izdvojeno


Reci što misliš!