MOZAIK / POZDRAV IZ KARLOVCA

Pozdrav iz Karlovca: Sajam petkom - događaj tjedna

Pozdrav iz Karlovca: Sajam petkom - događaj tjedna

Nalazimo se na polju točno preko puta Dječačke škole (danas OŠ Dragojla Jarnević). Sada su tu višekatnice, a prije više od sto godina bio je tu stočni trg. Sasvim desno je spomenuta Dječačka škola. Bijele pruge što presijecaju tamno polje su obori za stoku - drvene grede što uokviruju dijelove polja. Uz pomoć povećala nabrojali smo ih dvadeset.

Karlovčani su bili ponosni na svoje sajmove petkom (održavaju se petkom od 1639. godine). Kad je ban Rauch 1909. godine htio dati općini Draganić vlastiti sajam, pobunio se cijeli grad. Odgovor Karlovčana bio je, malo je reći, prepotentan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Hoće li mesari, trgovci i tvorničari, iz Pešte, Beča, Rijeke, Trsta i  pak i oni iz Zagreba dolaziti u Draganić... jok! Dajte vi Draganiću i mjesečni i tjedni, pak ako hoćete i dnevni sajam - petak u Karlovcu ostat će ipak petak... Jer sajmovi, kakovi su tjedni sajmovi karlovački, niti se stvaraju niti se uništavaju naredbama, tada je rečeno.

S vremena na vrijeme karlovački sajam je zatvaran zbog pojave stočne bolesti, pa je zabrana 1911. trajala čak devet mjeseci. Lokalne novine "Narodni glas" pišu da je ta odluka "veterinarsko birokratsko nedonošče, jedna sprdačina na oltaru naše sv. Birokracije..."

Još 1931. prodavalo se ovdje više od 17.000 goveda i oko 9.000 teladi godišnje!

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

Izdvojeno


Reci što misliš!