MOZAIK / POZDRAV IZ KARLOVCA

Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu

Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu

Rakovac, koji je danas dio Karlovca, s razvedenim ulicama i višekatnicama, nekada je bio samo jedna ulica. Kuće su bile sagrađene uz tzv. poštansku cestu u 18. stoljeću ( 1780.). Godine 1835. imao je 21 kuću i stotinjak stanovnika. Ime mu vjerojatno dolazi od rakova, kojih je u Korani bilo.

Naselje je u to vrijeme pripadalo Slunjskoj pukovniji, pa je tu od 1819. i škola, koja je kasnije prerasla u realnu gimnaziju. Njoj se 1883. priključila i karlovačka gimnazija, što je do tada radila u samostanskim prostorijama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva zgrada desno nekadašnja je rakovačka škola (poslije stambena kuća, pa Šumarska škola, a danas je dio karlovačke Gimnazije. Iza nje viri kapelica sv. Ivana Nepomuka sagrađena 1854. godine. Strohal spominje i kip sv. Ivana Nepomuka "nedaleko rakovačkog mosta" koji je bio porušen, a sagrađena kapela. Srušena je poslije 1945. godine.

Rakovački kameni most prelazio je preko potoka što je od Dubovca odvodio vode do rijeke Korane. Ova razglednica Rakovca sa kamenim mostom, starom školom i kapelicom je nastala 1915. godine u nakladi I. Sagana.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

Izdvojeno


Reci što misliš!