NEDJELJOM U PODNE

NEDJELJNI INTERVJU

"Nedjeljom u podne", Kvizaška ekipa Lisko ITSWD: Pehar je napokon u našim rukama, jer nismo morali igrati protiv najslabijih ekipa!

Devetu, pandemijom obilježenu, isprekidanu i skraćenu sezonu karlovačkog pub kviza KA47 u Ziggyju osvojila je, mnogi pratitelji scene reći će napokon, ekipa Lisko in the Sky With Diamonds. Stalno u samom vrhu, ali nikako i na njemu, sada su napokon uspjeli doći i do naslova. Odlučili smo ih i predstaviti... Ekipu čine Denis Lisac kao "naslovni lik" i, potom, abecedom: Matija Brgan, Goran Koprenica i Hrvoje Rožman. A oni su...

DENIS - Ja sam profesor engleskog i filozofije, no predajem samo engleski jezik, u Medicinskoj školi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

MATIJA - Ja sam tiskar i zavarivač, pa ti sad vidi...

HRVOJE - Odvjetnik u odvjetničkom uredu Rožman & Oredić.

Koprenica mi je već bio gost u "Nedjeljom u podne" drugim povodom pa je s prijezirom odbio doći još jednom... ali znam da je voditelj break dance odjela u Baletnom studiju Zorin doma.

DENIS - Ma mislio je doći, ali iskrsnuli su mu neki radovi. 

HRVOJE - Zato jednostavno stavi da je plesač. Break dancer. Tko mu je kriv što nije došao!

MATIJA - Pleše break dance na ćoškovima, s tranzistorom. Tim se bavi (smijeh). 

Pehar je napokon u vašim rukama, kako ste počeli s kvizovima? 

DENIS - Ja sam jedini imao neku "povijest" ako se tako može reći i ako se ne varam. Mene su kvizovi oduvijek zanimali, bio sam i na onom prvom Milijunašu...

Kako si prošao?

DENIS - Došao do 64 pa pao na 32 tisuće. Ali okej. Kažem, dosta sam pratio kvizove, ali ne i pub scenu nisam zapravo ni znao za nju, a onda je par frendova spomenulo da će biti veliki kviz na Foginovom. Uz malo nagovaranja odlučili smo se prijaviti, a kolegica je bila i "kuma" ovom imenu kojeg i danas nosimo.

Nastupali ste u ovom sastavu od početka?

DENIS - Ne, ma kakvi. Zapravo je na tom prvom kvizu bila potpuno druga ekipa. Taj prvi kviz igrao je, a bio je i svojevrsni inicijator da se prijavimo, Siniša Radetić, ali on je brzo odustao. Branko Stojanov i Dražen Drakulić su, pak, bili od samog početka u ekipi, nažalost Branko je preminuo, a Dražen se upisao na spisak iseljenika u Njemačku. Gorana sam prvog angažirao, a Hrvoja sam nagovarao jako jako dugo. 

HRVOJE - To su bili pakleni pregovori, mislim da me stvarno jedno dvije godine "gnjavio" oko toga. Ali, eto, jednom kad sam popustio nije bilo povratka!

Ti nisi imao prije iskustava s kvizovim? Isto pitanje i za Matiju...

HRVOJE - Ma nikakvih. 

MATIJA - Ni ja, osim ako se uzme u obzir manijakalno zvanje Upitnika, s rezultatom da nisam nikad uspio ući u eter.

HRVOJE - E, kad smo kod etera, ja sam jednom na radio kvizu na Dugoj Resi dobio pretplatu na Comic Strip!

DENIS - Što mu je vjerojatno najbolja zamisliva nagrada, jer je pasionirani stripoljubac...

Samo čitaš, ili i skupljaš?

HRVOJE - Skupljam, skupljam.

DENIS i MATIJA - I ne posuđuje (smijeh).

HRVOJE - Ne, ne, opekao sam se s posuđivanjem. Imam kompletne zbirke Torpeda i Aster Blistoka, ali bilo je toga još, Alan Fordovi svi, Princ Valiant... i što se dogodilo? Posudio sam ih! (smijeh).

Matija, ti si međutim na pub kviz sceni od samih početaka?

MATIJA - Da, uključio sam se skoro od samog početka, ali uvijek sam nekako bio u funkciji rezerve, jer sam i radio u Sloveniji pa nisam uvijek ni mogao doći. Igrao sam za onu prvotnu ekipu Amadeusa, zatim za "kućnu" Ivkinu ekipu Čarobnjaci iz voza, na kraju sam pronašao stalno mjesto kod Liska.

DENIS - Ja moram reći da je meni kviz užasno drag, ali koliko mi je kviz drag, toliko me živcira ono "pripetavanje" s ispijanjem piva, tu smo uvijek bili najgori, a Drgi (Matija op.a.) nam je tu predstavljao najveće pojačanje. 

HRVOJE - Da, donio nam je puno bodova na pivu.

MATIJA - Ove sezone sam nešto bio u slabijoj formi haha, pobijedili su me i Miško i Peris, prije toga nitko, samo još na samom početku jednom Kosta, što je katastrofa koju si nikada neću oprostiti (smijeh). 

Kako ste proživjeli epidemiološke mjere, jesu vam nedostajali kvizovi? Jeste igrali one online kvizove?

DENIS - Ja nisam ništa igrao, falilo mi je naravno, ali online mi nije to to. 

HRVOJE - Igrali smo onaj preko aplikacije ti i ja!

DENIS - E da, to jesmo, ali to je druga stvar. 

HRVOJE - Meni je jako falio kviz, drago mi je baš da opet igramo, nadam se da nas neće uskoro opet "zatvoriti". 

MATIJA - Uvuče te to, jednom kad se zaraziš nema povratka. Znaš i sam. Nije tu stvar samo kviza, nego lijepog druženja i zezanja, općenito jedna jako pozitivna atmosfera vlada. 

Jeste li dobro složeni kao ekipa, što su vam najjače strane?

DENIS - Da, mislim da se dobro nadopunjavamo. Ja sam najjači iz povijesti, umjetnosti, zemljopisa, kada se zalomi pitanje iz filozofije također super za nas!

HRVOJE - I meni je povijest dosta jaka, posebno vojna, zatim znanstvena fantastika, naravno stripovi, književnost...

MATIJA - Ja sam jak u pop kulturi, filmovima i serijama prvenstveno, ali znam dosta i iz područja neke tehnologije u širem smislu.

A Goran? Da i njega spomenemo mada nas bojkotira?

HRVOJE - Break dance (svi se smiju). 

DENIS - On je dobar iz kulture općenito i maher je za zastave, kada su pitanja sa zastavama možemo se mirno nasloniti i pustiti njega da odgovori.

Imate li neke velike rivale? Ogorčene suparnike?

DENIS - Kalibar naravno. Ali nema tu animoziteta, mi smo prijatelji, samo oni su uvijek u vrhu i njih je uvijek gušt pobijediti.

HRVOJE - I čim završi krug odmah se nacrtaju kod našeg stola i pitaju koliko imamo bodova. Onda im mi obično kažemo puno više nego što stvarno imamo pa se "smrznu" haha. 

MATIJA - Ja bih čak rekao da su nama glavni rivali ovi najslabiji. Stvarno imamo nevjerojatan niz kikseva s ekipama koje su inače zadnje ili predzadnje. Nanižemo pobjede protiv svih glavnih konkurenata, a onda totalno "zadebilimo" protiv nekog tko je stalno zadnji. 

Sad vam je onda dobro došla ova skraćena sezona i odmah upad u veliko finale!

MATIJA - Pa da, nije bilo frke s Pačičima, Lucky Loserima i slično!

Što radite van kviza i posla?

HRVOJE - Ja puno čitam, knjige, stripove, sve čega se dohvatim. I najveći sam donor Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, ali ne u knjigama nego u novcu, jer često plaćam i ogromne kazne. Ne mogu se suzdržati, posudim maksimalan broj knjiga na svoju iskaznicu, na ženinu iskaznicu, na kćerkinu iskaznicu... natrpam se knjigama, onda ipak posao uzme svoje pa kasnim i plaćam "penale"!

DENIS - Šećem! Svaki dan prošetam barem 7 kilometara, u biti je krenulo vezano uz zdravlje i dijabetes, rekao mi doktor ajde ti šetaj 10.000 koraka svaki dan i ne odustajem od toga. Volim otići na nogomet, pratim Karlovac 1919 u dobru i u, češće, zlu. 

MATIJA - Ja uglavnom skupljam neupotrebljivo znanje u ogromnim količinama i na sve načine (smijeh).

HRVOJE - Goran pleše break dance (smijeh). 

Razgovarao: Darko Lisac

(foto: Maja Vražić)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!