NEDJELJOM U PODNE

NEDJELJNI INTERVJU

"Nedjeljom u podne": Na šale iz Fašničkog ričeta još se nitko nije uvrijedio, ove godine bit će još sadržajniji, ali svi jedva čekamo povratak karnevala

Ovotjedno izdanje nedjeljnih razgovora malo je drugačije. Nemamo jednog sugovornika, već čak pet. Riječ je o tvorcima "Fašničkog ričeta".

S nama su, abecednim redom, Davorin Balon, Matej Blažić, Neven Cetinjanin, Goran Glavač i Morana Rožman, ključni ljudi "Fašničkog ričeta", koji ćete vrlo skoro moći nabaviti i dobro se uz njega nasmijati, a svojevrsni "teaser" što vas u njemu očekuje možete pronaći na Facebook stranici istog imena. 

Nimalo čudno uzevši u obzir način rada na "Ričetu", gotovo svi okupljeni se bave grafičkim dizajnom. Goran i Davorin imaju gotovo nevjerojatno sličnu priču - obojica su, naime, osim grafičkog dizajna i bubnjari. Kako u više nekadašnjih i sadašnjih bendova (Goran u EoT i Opakim jahačima vatrenih riffova iz pakla; Davorin u Sensitive Guerilli, Nosu od mene i slona, Sunčanom danu, Četiri rijeke...) na karlovačkoj rock sceni, tako i donedavno u Karlovačkim bubnjarima. Ipak, obojica gotovo jednoglasno ističu da je to slučajnost i da nikakve poveznice između bubnjanja i dizajna nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Uz to, ja sam i inspicijent u Zorin domu tako da, eto, barem nas to razlikuje. Imam i povremene glumačke uloge, kaže Goran, dok Davorin dodaje kako je on član Karlovačke građanske garde. 

Karikaturist, grafički dizajner, crtač, animator i još štošta Neven Cetinjanin trenutačno je zaposlen od strane poljske tvrtke GroMar, no nije kao mnogi građani Hrvatske otišao "trbuhom za kruhom", već su Poljaci došli ovdje, točnije u Ogulin. Morana Rožman ričetske fore smišlja u svom Paviljonu Katzler, a piše i blog na stranicama turističke zajednice. Najmlađi, Matej Blažić, nakon završene srednje škole upisao je fakultet koji mu se baš i nije svidio pa je trenutačno na pauzi i smišlja kuda će na jesen.

No, od kuda "Ričet"? 

- Tradicija Ričeta je počela negdje na prijelazu sa 19. na 20. stoljeće, dakle stara je više od 120 godina. Dugo se održavala u raznim oblicima da bi u posljednje vrijeme malo zamrla, a obnovili smo je zapravo igrom slučaja. Ja sam imao svoju "ričetsku" stranicu na osobnom profilu na Facebooku, a kako sam bio vrlo aktivan u organizaciji obnovljenog Karlovačkog karnevala, kada je nastupila pandemija i karneval se nije mogao održavati, odlučio sam to proširiti i pokrenuti posebnu stranicu, priča Neven, a Morana dodaje kako je, što se samog imena tiče, ričet - kaša. Kaša u koju se svašta stavlja pa tako i u Fašnički ričet, koji je bio tradicionalni ispušni ventil građanima koji su se na dan Fašnika mogli ispucati na svemu čime su nezadovoljni pa bi onda ostatak godine bio mir. 

Većinu suradnika okupio je sam Neven zahvaljujući njihovim radovima i šalama na drugim online lokacijama. Matej se, pak, nametnuo sam šaljući brojne priloge u inbox stranice sve dok nije pozvan da postane i stalan suradnik.

Zbog pandemije karlovačkog karnevala, koji je zaista bio pun pogodak, neće biti ni ove godine, kao ni karnevala diljem zemlje, ali zato će biti Ričeta, a i skromnog obilježavanja naredne subote, 26. veljače.

- U 11 sati okupit ćemo se kod Gradskog poglavarstva i preuzeti ključeve grada, a potom pozivamo sve građane da nam se pridruže kod Paviljona Katzler, gdje će moći nabaviti drugo izdanje Fašničkog ričeta, a ujedno ćemo ih počastiti s krafnama, poziva Morana. 

Fašnik je kao tradicijski običaj svima u lijepom sjećanju od malih nogu. Goran se prisjeća velikih fašničkih zabava u školi, povorki po gradu, ali i skupljanja sitniša i slatkiša po stanovima. Svi su prošli taj dio djetinjstva, a danas su uglavnom s druge strane vrata.

- Ove godine su mi već 2. siječnja došli prvi klinci, primjećuje Davorin pa komentiramo kako su se vremena promijenila i nekada su svi bili sretni i uzbuđeni kada začuju zvono na vratima, danas se odmah namrštimo i pitamo se tko nam to smeta.

- Ali naravno da uvijek daš nešto klincima, sjetiš se koliko je tebi to značilo pa im nećeš zatvoriti vrata pred nosom, kaže Davorin.

Kod Gorana je, doduše, bilo i toga. 

- Kad bi zaredali baš u velikim brojevima moj stari bi ih znao zezat, klinci pjevaju ono svoje "mi smo male maske, došli smo iz Jaske", a stari "aha, dobro, recite mi gdje je ta Jaska"? Pa ako znaju dobiju nešto, ako ne - ništa, smije se Goran.

S nostalgijom se sjećaju i odličnih maskenbala na Maloj sceni Hrvatskog doma, odmah se spominje i mogućnost da se to obnovi čim završi pandemija. A, na pitanje koja je njihova omiljena ili najuspjelija maska odgovori su različiti:

Goran se često maskirao, ali posebno je bio zadovoljan Bubimirom i Ludim šeširdžijom. Matej je izradio i gradski lanac pa se prerušio u "karlonačelnika", a Morana kaže kako joj je najzanimljiviji tijek maskiranja:

- Kad sam bila mala maskirala sam se u razne dame, princeze i slično, a kako sam odrastala sve više sam se maskirala u razne uličarke hahah.

Davorin (kao i autor teksta!) voli fašnik, ali se ne voli maskirati.

- Ali kada bih se maskirao možda bih najbolje izgledao kao neki Minion, možda Minion kralj ovrha (smijeh). 

Neven, pak, razne kostime, odijela i maske stavlja i kad nije fašnik pa mu je teško odabrati najbolji, ali zato se sjeća urnebesne scene za jednog davnog fašnika...

- Prijatelj, također Neven, i ja, spremali smo se baš na neki od tih organiziranih maskenbala i prerušili smo se u katoličke redovnike. I to onako baš ful razrađena maska. Kad zvoni netko na vratima, mi otvorimo, a ispred Mormoni šire vjeru. Kad su nas vidjeli počeli su se duboko ispričavati i nismo im stigli ni objasniti o čemu je riječ (smijeh). 

Osim krafni i časopisa punog dobrih šala, sljedeće subote prvih 50 kupaca Fašničkog ričeta dobit će i posebnu fašničku novčanicu koju je izradio Matej. 

- Onima koji nas već prate na Facebooku treba reći da je tamo samo mali dio onog što će se naći u časopisu, koji će biti puno sadržajniji, a i puno toga smo sačuvali kao ekskluzivu, poručuje Davorin.

Što se gradskih ključeva tiče, u nekim gradovima s dugom tradicijom karnevala, oni su u rukama maškara i puno dulje. Morana kaže da njima to nije potrebno:

- Nama je tri dana dovoljno da sredimo Karlovac!

Prošlogodišnje prvo izdanje Fašničkog ričeta tiskano je u 100 primjeraka koji su jednostavno razgrabljeni pa će ih ove godine biti 200. Uvrijeđenih - nije bilo.

- Ma ne, pa to je Fašnik! Zaista se nitko nije žalio ili prigovarao, za Fašnik nema tabu tema i nema zaštićenih, kaže Neven. 

Fašnički ričet postat će, vjeruju svi, tradicija, iako se jednako tako nadaju da će već sljedeće godine situacija biti puno bolja i sigurnija i da će pandemija i mjere biti iza nas pa će opet biti organiziran i pravi karneval na gradskim ulicama. Do tada, svratite ove subote oko 11:30 do Paviljona Katzler na malo, ali veselo fašničko druženje!

Razgovarao: Darko Lisac

Izdvojeno


Reci što misliš!