NEDJELJOM U PODNE

NEDJELJNI INTERVJU

"Nedjeljom u podne", Igor Gec: Nije točno da nema djece, više od 2000 ih trenira nogomet, samo se danas oko njih treba puno više truditi

Naš današnji sugovornik "nakrcan" je nogometnim obavezama. Instruktor NSKŽ, povjerenik za natjecanja mladeži, trener mlađih pionira Karlovca 1919, tajnik Udruge trenera...

Nije zato čudo da i na razgovor dolazi s jedne od tih obaveza. S dobrim vijestima...

- Da, igra se već i drugi dio 2. NL Središte za mlađe pionire i pionire, danas smo ugostili NK Devetku iz Zagreba i moji mlađi pioniri Karlovca 1919 pobijedili su sa 4:1. Pioniri još igraju u ovom trenutku, vode 2:0, vjerujem da će i oni dobiti (kasnije saznajemo da je tako i završilo, op.a.) i da ćemo još jedan korak biti bliži povratku u 1. NL Središte. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je zapravo i najviši stupanj u tom uzrastu?

- Za mlađe pionire da. Pioniri imaju odnedavno i 1. HNL, odnosno zajedničku ligu na razini cijele države, kod mlađih pionira prvoligaško natjecanje je podijeljeno na regije. No, do tog prvog stupnja ove dvije generacije, odnosno njihovi rezultati su povezani i na toj zajedničkoj tablici imamo zaista uvjerljivo vodstvo, drugoplasiranom bježimo 9 bodova, a prva dva će u 1. NL Središte tako da vjerujem kako nam ne može izmaknuti promocija u viši rang. 

Kao instruktor Nogometnog saveza Karlovačke županije i povjerenik za natjecanja mladeži izravno si vezan baš uz najmlađe kategorije i u širem smislu. Koliko mladih danas trenira nogomet u županiji?

- Ne mogu ti reći u brojku, ali dosta. Karlovačka županija trenutačno ima 3000 registriranih nogometaša i to zaista baš doslovno 3000, lijepa okrugla brojka. U tome su i seniori, veterani te ženski nogomet, ali negdje između 2000 i 2500 od tog broja, vjerujem da je bliže ovoj gornjoj granici, su nogometaši mlađih kategorija.

Kako onda često čujemo da nema djece u sportu, da je teško sklopiti mlađe ekipe, neki zbog toga i ne mogu u viši rang? Zapravo mi se čini da tu postoji jedna kontradikcija, jer jedni tvrde ovo, a neki klubovi istovremeno imaju samo dječje uzraste, a ugasili su seniorski pogon?

- Generalno gledano moj stav je da djece ima. Ali su se vremena promijenila i toj djeci treba aktivnije pristupati. Jasno, izuzimam iz toga stvarno male sredine i mala sela, gdje taj problem objektivno zaista postoji. No, već i sama brojka djece koja treniraju aktivno nogomet pokazuje da ih ima, ali isto tako je činjenica da ih je danas teže animirati, a i kada se bave sportom ponekad nisu baš toliko u tome koliko su možda bile naše generacije. To onda dovodi do ovog drugog problema, točno je, imamo nekoliko klubova u županiji koji rade s mlađim kategorijama, ali već godinama ne mogu sastaviti seniorski sastav. Negdje je to zbog pada interesa djece kako dođu u neke godine, a negdje su tu i objektivne okolnosti. Recimo, jako dobro s mladima rade u NK Eugen Kvaternik u Rakovici, ali oni već po dolasku djece do dobi za srednju školu imaju ogromne probleme, jer jednostavno svi odu iz Rakovice. Djeca odu u školu u Karlovac, neki i u Zagreb, ne mogu putovati na treninge svaki dan i prestaju s nogometom. 

Ima li djevojčica? Naravno, izvan samog ŽNK 4 rijeke...

- Ima još uvijek, da. Imamo pravilo da do 12. godine djevojčice mogu igrati s dječacima, odnosno do tog uzrasta klubovi su dječji, ne muški ili ženski. I curice iz mjesta u kojima nema ženskog nogometa, a nažalost trenutno ga ima samo Karlovac, često igraju s dječacima i to sasvim ravnopravno u toj dobi, dok se ipak ne počinje pojavljivati veća razlika u snazi. Također, djevojčice iz ŽNK 4 rijeke imaju pravo nastupati i u svim službenim natjecanjima NSKŽ s dječacima, s tim da one koriste pravo da igraju s godinu dana starijom ekipom, dakle ako je liga za dječake 2009. godišta, ŽNK 4 rijeke nastupa sa 2008. godištem.

Ima li kakvih inicijativa za pokretanje ženskog nogometa u nekom drugom gradu ili mjestu Karlovačke županije?

- Nažalost, ne mogu reći da trenutno znam za neku takvu inicijativu, ali svakako bih spomenuo program UEFA Playmakers koji provodimo i u Karlovcu od 1. ožujka. Riječ je o besplatnim treninzima nogometa za djevojčice najmlađe dobi, od 5 do 8 godina starosti. To je ujedno i igra, s tematskim teninzima koji su vezani uz neke crtiće i slično i interes djevojčica je velik, imamo čak i neke koje dolaze iz Slunja, Ozlja... I važno je reći da je još uvijek moguće uključiti se, ovaj ciklus trajat će do kraja travnja, a potom će se održati i drugi tijekom svibnja i lipnja i svi nam se mogu javiti i priključiti. Sve je potpuno besplatno.

Nedavno je završila Zimska malonogometna liga u dvorani na Borlinu koja je isto na neki način pokazatelj da djece zainteresirane za nogomet ima, i to dosta?

- Pa je, mogu reći da smo tom ligom stvarno svi jako zadovoljni i odaziv je bio izuzetno dobar. Uz pandemiju i periode bez treninga bilo je važno osigurati djeci kontinuiranu mogućnost natjecanja i igranja, pogotovo onima iz manjih sredina koji inače nemaju tu mogućnost u svojim mjestima preko zime. U raznim kategorijama nastupile su ukupno 73 selekcije iz 17 klubova, s ukupno blizu 800 djece i mladih nogometaša i to je svakako jedan projekt koji moramo nastaviti i koji je pokazao da ima svoju vrijednost. A, igrali su svi, od "minića" kako zovemo djecu predškolskog uzrasta i kod kojih ni ne zbrajamo rezultate pa do juniora. 

Postoji li još uvijek problem "odljeva" talentiranije djece u Zagreb?

- Postoji i mislim da se toga nažalost ne možemo riješiti, s tim da to ipak gledam iz dva kuta. Ne moramo se opterećivati Dinamom, ako je dijete zaista za Dinamo onda ga je teško zadržati, a možda ga i ne treba zadržavati, sad druga je priča žure li nekada i sami roditelji, no vrhunske talente ne možemo spriječavati u boljem razvoju, jednako kako uostalom i najtalentiranija djeca iz manjih županijskih klubova dolaze u Karlovac 1919. Ono što je puno veći problem je da smo u jednom trenutku došli u situaciju da zaostajemo i po uvjetima, a i po kvaliteti seniorskog nogometa koja sigurno ima svoj značaj za privlačenje djece, i za klubovima za kojima ne bismo smjeli. Kažem, neka dijete ode u Dinamo ako ga Dinamo želi, tu nitko ne može ništa, ali ne bi se smjelo događati da dijete iz Karlovca ili Duge Rese odlazi u Kustošiju, Lučko...

Spomenuo si kvalitetu pa moram pitati kako prokomentirati tako niski stupanj kvalitete nogometa u Karlovačkoj županiji? Karlovac 1919 se počeo napokon malo dizati, ali evo imamo primjerice 4. NL Središte u kojoj su Duga Resa 1929 i Slunj debelo na začelju... 

- Volio bih da imam odgovor na to pitanje. Dijelom je svakako riječ o uvjetima, kao i činjenici da smo u najkvalitetnijoj regiji, s klubovima iz Zagreba i Zagorja koji u pravilu imaju znatno bolje uvjete, ali i lakše pronalaze izvore financiranja. U Zagrebu praktički svaki klub ima teren s umjetnom travom, kod nas cijela županija ima jedan. To su problemi koje je teško zaobići, iako se slažem da su rezultati loši i da ne bi to smjelo baš tako izgledati. Karlovac 1919 bi trebao biti barem stabilan trećeligaš u ovoj novoj jedinstvenoj Trećoj ligi, a potom i drugoligaš, a klub ili dva bi trebali biti stabilni četvrtoligaši. 

Kakvi su klinci u odmjeravanju snaga s vršnjacima iz županija u regiji Središte?

- Tu smo napravili pomak i to me jako veseli. Postoji već nekoliko godina redovan selekcijski program po županijama i moram priznati da smo u početku bili uvjerljivo najlošiji i gubili ponekad i katastrofalnim rezultatima. No, baš u tom dijelu se vidi da ipak jesmo napredovali i da je rad s djecom bolji. Sada smo definitivno prestigli Sisačko-moslavačku županiju, a posve ravnopravno igramo i s dječacima iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Selekcija ZNS, odnosno baš samog grada Zagreba, je na ovom prostoru ipak prejaka. No, u završnoj selekciji prošle sezone, dakle uz sve zagrebačke klubove, ipak je bilo čak šest dječaka iz NK Karlovca 1919 što je isto lijepo priznanje. Doduše i mali teret, jer onda kad se pojave u jednoj takvoj selekciji odmah kreću pozivi i otimanje za njih od strane većih klubova.

Kada su mlade selekcije u pitanju za pohvaliti je i dobar odnos sa HNS-om, zbog kojeg je Karlovac sve češće domaćin reprezentativnim akcijama?

- Istina, tu smo prepoznati kao dobar domaćin i organizator pa evo već par godina U15 reprezentacija održava svoje kampove u Karlovcu i Dugoj Resi, bili smo domaćin i UEFA-inih razvojnih turnira za taj uzrast, sada smo već i gotovo tradicionalan domaćin i U19 reprezentacije, što je već ozbiljan nogomet i igrači koji će uskoro zakucati i na vrata A reprezentacije. Možemo pozvati i gledatelje da dođu od 23. do 29. na Elitnu rundu kvalifikacija za Euro U19 koja se odigrava u Karlovcu, uz naše mlade "Vatrene" tu su i reprezentacije Islanda, Rumunjske i Gruzije i nadamo se da će naši mladići osvojiti prvo mjesto i otići na Euro. 

Spomenuli smo već da se dosta klubova u proteklim godinama gasilo, odustajalo, sada ima i nekih novih imena?

- Ima, da. Nove selekcije najavljuju i neki klubovi koji su ugasili seniorski pogon, a tu su i dva nova kluba, Tuškani i Borlin. Tuškani bi se sljedeće sezone prema nekim najavama trebali uključiti u 2. ŽNL, a Borlin bi se, pak, želio aktivirati u futsalu, nadam se da će im to uspjeti. 

Iz klubova 2. ŽNL ponekad ima prigovora na račun uvjeta koje moraju zadovoljavati za napredovanje, zbog čega su neke momčadi "osuđene" na ostanak u najnižem rangu, jer ne zadovoljavaju uvjete. Stoje li ti prigovori?

- Mislim da najvećim dijelom ne stoje. Tu je stvaran problem ono čega smo se već dotaknuli, a to je nedostatak djece u najmanjim sredinama. A, postoji uvjet da ekipa u 1. ŽNL mora imati tri mlade selekcije, što nije naša lokalna izmišljotina nego je u skladu s pravilima i propisima svugdje. Nažalost, neki jači klubovi u 2. ŽNL ne da nemaju tri nego nemaju niti jednu selekciju. Što se tiče ostalih uvjeta, tu svakako prigovorima nema mjesta. Uvjeti za 1. ŽNL su minimalni i svatko tko se želi imalo ozbiljnije baviti nogometom ne bi mu trebao biti ni najmanji problem ispuniti ih. 

U cijeloj toj priči sigurno ulogu imaju i treneri. Tajnik si nedavno osnovane Udruge trenera Karlovačke županije, kakva je situacija na tom polju, nedostaje li trenera?

- Svakako nedostaje, ali moram priznati i da smo mi s udrugom malo "zapeli", odnosno imali smo puno ideja, no što zbog pandemije, što zbog drugih obaveza zasad smo odradili samo jedan seminar i par tečajeva, ali planiramo puno ozbiljnije krenuti s radom. Iskoristio bih i priliku da pozovem sve trenere koji još nisu to učinili da nam se pridruže. 

Prošli smo skoro sve sektore, ostaje još sudački, jel i sudiš?

- Haha, ne toga se jedinog nisam prihvatio! Ali jesam delegat...

A izvan nogometa?

- Izvan nogometa? Što je to? (smijeh) Stvarno sam inficiran nogometom, kada se dogodi i da nemam baš nikakvih obaveza, opet na kraju to završi tako da odem na neku utakmicu...

Razgovarao: Darko Lisac

Izdvojeno


Reci što misliš!