NEDJELJOM U PODNE

NEDJELJNI INTERVJU

"Nedjeljom u podne", Kristina Čunović: Nisam mislila ni da ću biti knjižničarka, kamoli ravnateljica - a sad imam toliko planova da ti ne bi stali u tekst!

Na ravnateljsku poziciju Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića ove je godine stupila Kristina Čunović. Može se slobodno reći "prava osoba na pravom mjestu" i sa stručne i s kreativne strane.

Naime, Kristina jedina u Karlovačkoj županiji ima zvanje knjižničarske savjetnice, što je najviše stručno zvanje u knjižičarstvu, a isto tako za svoje je brojne originalne projekte dobila niz priznanja i nagrada, ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj razini.

Jesi li voljela čitati već kao klinka? Jesi li čitala lektiru? Sjećaš li se nekih knjiga iz djetinjstva koje bi se mogle nazvati omiljenima?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Voljela sam čitati kao klinka, ali ja sam odrastala u vrijeme bez mobitela i interneta. S nestrpljenjem sam čekala svaki mjesec novi broj Modre laste i stripova. Sjećam se da sam obožavala knjigu „Ključić oko vrata“ Nikole Puljića. Što se tiče lektire, tu su mi puno življa sjećanja na srednjoškolske dane i tada sam je zaista voljela. Obožavala sam knjige i priče o ženskim likovima, Ana Karenjina, Ema Bovary, Laura  iz "U registraturi" i druge. Bez obzira na neravnopravnost, u brojnim su književnim djelima stvoreni snažni ženski likovi, fiktivne junakinje koje su me svojim postupcima i odlukama zadivile ili navele na razmišljanje.

Kako ti je išao hrvatski u školi?

- Odlično. I danas ga obožavam, a kćerkama sam uvijek nudila prilikom pisanja domaćih zadaća  gramatiku hrvatskoga jezika i pravopis i tumačila o važnosti očuvanja našeg jezika. Ali očito je to bio moj put, no ne i njihov, jedna kćer studira u Nizozemskoj, a druga je upisala Opću gimnaziju uz skupinu predmeta na engleskom jeziku.

Ovaj uvod je bio zapravo da dođemo do pitanja jesi li se u tim ranim danima ponekad zamišljala kao knjižničarka? Odnosno, je li slučajno to sve tako ispalo ili si imala konkretan interes baš za taj posao?

- Moram priznati da se nisam zamišljala kao knjižničarka. Sve je to slučajno ispalo. Baš zato što ni sama nisam znala koliko je posao knjižničarke zanimljiv, učenicima često u obilasku knjižnice govorim o tom izboru zanimanja i otkrivam im tajne zanimanja osobito ako vole raditi s ljudima, jer knjižničar nerijetko mora savjetovati korisnike o nekoj knjizi ili ju pronaći u knjižnici, obaviti informacijski upit s korisnikom. To nije tako samozatajan posao kao što neki misle tako da se kod knjižničara cijene vještine istraživanja, usredotočenost, vještine učenja i pamćenja, ljubaznost i slično.

Profesorica si sociologije, jesi li nakon fakulteta radila nešto u struci ili si stjecajem okolnosti odmah završila u knjižnici? 

- Jesam, radila sam i u struci. Ja sam se tijekom studija sociologije bavila pitanjem statusa žene, njezine važnosti i njezina doprinosa društvu. Stoga nije čudno da je moje prvo zaposlenje bilo u nevladinoj ustanovi Ženskom informacijsko-dokumentacijskom centru – Ženska infoteka. Provodila sam brojna sociološka istraživanja i analize medijskih članaka, objavljivala sam stručne radove u časopisima i zbornicima, organizirala konferencije za medije, kampanje za bolji položaj žena u Hrvatskoj. I već tada, prije dvadeset godina, radila sam na europskim projektima i stekla vještine pisanja tih projekata koji su mi kasnije koristili u radu. 

U ovaj posao si, pak, ušla u Knjižnici za mlade? I odmah se osjetila "kao doma"?

- Pa da, sigurno je sretna okolnost bila što sam već na samom početku posla dobila povjerenje da vodim programe u tek otvorenoj Knjižnici za mlade, izdvojenom odjelu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“. Danas je knjižnica mjesto susreta i komunikacije, a ne samo informacija. Zato se širi opseg djelatnosti knjižničara što je mene odmah oduševilo. 

Tu su krenuli i prvi konkretni projekti? 

- Naravno, programi Knjižnice za mlade su bili moj prvi projekt, a imalo je to i širi značaj, jer se radilo o prvoj knjižnici za mlade u Hrvatskoj. Bio je izazov osmisliti programe u kojima će knjižnica zauzimati mjesto u slobodnom vremenu mladih. Odrasli često zaboravljaju da se mladi nalaze u specifičnom prijelaznom razdoblju - više nisu zaštićeni kao djeca, a još ne uživaju sve mogućnosti i pogodnosti dostupne odraslima. Treba im sigurno mjesto i trebaju razumijevanje i podršku. Ja sam se skroz našla u toj ulozi i uključivala sam mlade ljude u planiranje, stvaranje, implementaciju i vrednovanje usluga i programa Knjižnice za mlade. Danas su ti mladi ljudi s kojima sam stvarala nove usluge i programe uspješni stručnjaci, sjećam se Igora Salopeka, Sanje Zanki i Marije Ratković iz Videodružine Gimnazije… Ne bojim se izazova i inovacija jer bude u meni kreativnost. Stvaramo i razvijamo da bi živjeli i napredovali, zar ne?

Projekt koji je odjeknuo doslovno i u cijelom svijetu je Čitateljski program za zatvorenike i djecu, za koji si u Madridu dobila i nagradu najveće svjetske organizacije za promicanje pismenosti. Kako je došlo do ideje? Je li bilo bojazni da može biti i neugodnih situacija?

- Čitateljski program za zatvorenike i njihovu djecu koji sam provodila sa članicama udruge RODA i Hrvatskim čitateljskim društvom zaista jest poseban projekt i ostavio je neizbrisiv trag u mom životu. Na TEDx konferenciji u Koprivnici održala sam govor o „roditeljstvu iza rešetaka“. I počela sam rečenicama „Zamislite da igrom slučaja završite u zatvoru. Odlaskom na izdržavanje kazne ne biste prestali biti roditelj, ne biste izgubili pravo na donošenje odluka važnih za skrb svojeg djeteta niti bi vam odnos s djetetom postao manje važan.“ I to je suština. Meni su zatvorenici u tom projektu prvenstveno bili - roditelji. Zato nije bilo bojazni. Bila sam svjesna da je važno da se svi povežemo jer je nužno poticati odnos između roditelja koji je u zatvoru i djeteta za uravnoteženo odrastanje i nadvladavanje razvojnih kriza djeteta. Ja sam taj odnos poticala putem knjige i čitanja. Treba naglasiti da do 2014. programa podrške za roditelje zatvorenike i njihovu djecu gotovo nije bilo, a u Republici Hrvatskoj oko 12.500 djece godišnje ima jednog ili oba roditelja u zatvorima. I danas kad čitam evaluacije roditelja koji su sudjelovali u projektu naviru mi suze na oči. Dirljive su to, i često tragične priče.

Projekata je bilo još puno, od "Bebe u knjižnici", kampanje za čitanje djeci naglas od rođenja... imaš li i novih planova? 

- Ja imam jako puno ideja u planu i dijele se na knjižnične projekte, ideje koje bih voljela realizirati kroz Hrvatsko čitateljsko društvo, Društvo knjižničara Karlovačke županije, ELINET - The European Literacy Policy Network, europske udruge u okviru koje s vrhunskim stručnjacima iz područja pismenosti potičem digitalnu pismenost… Nemamo u našem razgovoru dovoljno vremena za sve moje ideje!

Onda da suzimo raspon - koje su ti neke osnovne ideje s Gradskom knjižnicom? Ima li konkretnih projekata koje planiraš započeti?

- Najavila sam već i na predstavljanju brojne planove, koje ću nastojati realizirati u suradnji s djelatnicima. Prvo bih htjela naglasiti široj javnosti da sam svjesna odgovornosti koju sam preuzela kad sam imenovana ravnateljicom najstarije ustanove u kulturi grada Karlovca, izravne sljednice Ilirskoga čitanja društva iz 1838. godine. S jedne strane, nastojat ćemo čuvati i na zanimljiv način prezentirati korisnicima kulturnu baštinu, ali poticat ću i transformaciju odjela i usluga u skladu sa suvremenim trendovima. U suradnji sa stručnim djelatnicima nastojat ću uvesti niz inovativnih, ponekad eksperimentalnih praksi, jedinstvenih među hrvatskim knjižnicama. Tako ćemo prvi u Hrvatskoj otvoriti Centar za poticanje rane pismenosti.

Zašto je važno voditi brigu o čitateljskim navikama najmlađe djece?

- Ja smatram da je odgovornost cijelog društva za biološki potencijal s kojim se djeca rađaju, jer ono što je propušteno u ranim godinama djetetova razvoja gotovo je nenadoknadivo. Dijete kojem se čita i s kojim se razgovara u petoj godini života ima izuzetno razvijena područja koja su odgovorna za čitateljske i govorne sposobnosti. Zato posljednjih deset godina zagovaram da s čitanjem valja započeti od rođenja djeteta kako bi postalo dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece. U tu svrhu inicirala sam pokretanje nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ koja ove godine obilježava 10. rođendan. Kako bismo što učinkovitije poticali ranu i obiteljsku pismenost opremit ćemo spomenuti Centar na Odjelu za djecu i mlade koji će funkcionirati kao županijski centar u kojem će se odvijati predavanja, radionice, webinari za knjižničare, odgojitelje, roditelje, a surađivat ćemo s pedijatrima, odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, nakladnicima i medijima.

Spomenula si mi u jednom razgovoru da ima i planova za širenje knjižnice?

- Da, u planu je otvaranje izdvojenog dislociranog odjela Zelena knjižnica u prostoru Javne ustanove Aquatika. U skladu s novim trendovima poticat ću otvaranje i razvoj makerspacea ili stvaraonice. Ja sam svoje planove zaokružila ovako: zelena, održiva, inkluzivna i digitalna knjižnica. Ukratko, Knjižnicu želim razvijati kao otvoreno, pristupačno i gostoljubivo javno mjesto zajednice.

Što se tiče eventualnih konkretnih događanja?

- Bit će ih puno, ova godina nam je prepuna obljetnica. Slavimo 185. rođendan, a tu su i 30. obljetnica Središnje knjižnice Slovenaca u RH, 20. obljetnica Knjižnice za mlade te 185. rođendan Knjižnice. Bit će obilježena i 60. obljetnica dobivanja naziva Knjižnice prema našem piscu i pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću, zatim isto tako 60. obljetnica čitaonice na Švarči kao izdvojenog ogranka te 45. obljetnica nabave prvog karlovačkog bibliobusa.

Stiže i novi bibliobus...

- Da, projektom “Čitanje je važno, uključuje nas snažno” koji smo započeli 2021. godine u partnerstvu s Gradom Karlovcem i udrugom Carpe Diem planirana je i nabava novog bibliobusa. Za nabavu novog bibliobusa proveden je otvoreni postupak javne nabave, odabran je izvođač i sklopljen ugovor. Bibliobus trenutno čeka adaptaciju  i opremanje i stiže u lipnju, najkasnije srpnju ove godine. Puno nam znači novi bibliobus, jer ćemo uspješno pružati uslugu na području cijele Karlovačke županije što će njihovim stanovnicima omogućiti korištenje knjižničnih usluga (posudbenih, informacijskih, kulturno-animacijskih i dr.). Mi smo jedna od rijetkih županija koja ima sve općine i gradove pokrivene knjižničnom uslugom. 

Koliko trenutno knjižnica ima korisnika i jesi li zadovoljna s tim brojem? 

- Knjižnica je imala 10.367 članova 2022. godine, 16% više nego 2021. Polagano se oporavljamo od pandemije koronavirusa koja je utjecala na smanjenje članstva. Najveći broj članova su osnovnoškolci (30 %). Ono što nas jako raduje je broj članova u pokretnoj knjižnici – bibliobusu i bibliokombiju koji svake godine raste. 

Je li broj zaposlenika adekvatan?

- Zasad jest iako ove godine otvaramo izdvojeni odjel Zelena knjižnica u Aquatici, što će, uz već dva postojeća ogranka i dva vozila pokretne knjižnice, biti dodatni izazov i za mene i za djelatnike.

Imaš li kakve posebne zanimacije izvan posla? Što radiš u slobodno vrijeme? Dođeš kući pa čitaš ili ti je dosta knjiga?

- Haha, nije, čitam i u slobodno vrijeme! Ali nije to sve, članica sam Gljivarskog društva Karlovac, odlazimo na izlete, u šetnje šumom, slažemo izložbe gljiva i učimo ih prepoznati. Gljive su jedan od najmisterioznijih živih organizama na Zemlji, zanimljivo ih je pronalaziti u prirodi, ali i pripremati ukusna jela. 

Razgovarao: Darko Lisac

 

Izdvojeno


Reci što misliš!