Spomen na 1687. kada je Hrvatski sabor stavio pod zaštitu svetog Josipa Kraljevinu Hrvatsku, a s njom i hrvatski narod

Uz brojne svećenike, slaveći svetu misu povodom 328. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske, prisustvovali su i predstavnici gradskih vlasti, Hrvatske vojske i policije.

Poput četiri rijeke koje se okupljaju u vašem gradu okupili smo se u ovom Nacionalnom svetištu svetog Josipa prisjećajući se današnjeg dana 1687. kada je Hrvatski sabor stavio pod zaštitu svetog Josipa Kraljevinu Hrvatsku, a s njom i hrvatski narod – riječi su koje je na početku propovijedi izrekao mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, slaveći svetu misu povodom 328. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

NAJAVLJUJEMO: Svetkovina Presvetog Srca Isusova Svetkovina Presvetog Srca Isusova započela je trodnevicom u župnoj crkvi u Novom centru, 9., 10. i 11. lipnja. Na sam dan svetkovine, u četvrtak 12. lipnja, svete mise su u 9,00 sati, 10,30 sati (predvodit će je mons. Ferdinand Vražić) i glavna sveta misa u 19,00 sati (predvodit će preč. dr. Josip Šalković, prof. i sudac crkvenog suda u Zagrebu). Nakon večernje mise uslijedit će prigodni koncert u crkvi.

Mons. Uzinić pozvao je kršćane da, osim molitve i utjecanja zagovoru svetom Josipu, nasljeduju zaštitnika Hrvatske i u djelima:

Ne možemo promijeniti prošlost ali trebamo učiti iz nje i graditi bolju budućnost. Mi kršćani moramo prednjačiti u pomirenju i oprostu i biti nositelji budućnosti hrvatskog naroda – propovijedao je dubrovački biskup istaknuvši nasljedovanje triju Josipovih odlika: pravednosti, poniznosti i strpljivosti kao put ka obnovi i obogaćenju hrvatskog društva rekavši da svoje interese moramo podrediti interesima drugih kao što je i sveti Josip to učinio.

Na kraju misnog slavlja peteročlana obitelj Žaja u znak zahvalnosti darovala je mons. Uziniću sliku raspetog Krista, slikara Daniela Butale. Proslavu svetog Josipa zaštitnika Hrvatske prije svete mise nagovijestili su pucnjem iz kubure članovi Kuburaškog društva Vinagorska kubura a za svečanu atmosferu pobrinula se klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj” koja je animirala euharistijsko slavlje i na oduševljenje okupljenih vjernika na kraju svete mise održala kratki koncert.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest