Vlč. Dražen Karačić, dekan karlovački: Čovjeku ne treba puno da bi živio!

Župljani Župe Presvetog Srca Isusova, predvođeni župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem, hodočastili su, 3. veljače 2016. u Nacionalno svetište svetog Josipa i u zajedništvu s brojnim hodočasnicima častili svetog Josipa, glavnog zaštitnika Hrvatske, povodom treće srijede Velike pobožnosti. Uz karlovačkog dekana, koji je predvodio misno slavlje, koncelebrirali su preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata i mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta. Svetu misu pjesmom je obogatio zbor Župe Presvetog Srca Isusova.

Karlovački dekan propovijed je završio riječima: – Čovjeku ne treba puno da bi živio! Treba mu djelić Neba kako bi bio zadovoljan i radostan! Pa taj djelić Neba želimo i večeras ponijeti iz ovoga Svetišta u svoje domove, u svoje obitelji, na svoja radna mjesta i u ovu našu, često tmurnu, svakodnevnicu! Jedan savjet, manje televizije, manje politike, manje psovke, manje sekiranja, a više molitve, dolazimo radosniji, lakši, dolazimo, uistinu, brže do Neba koje se i večeras spustilo, kao i ona mana u pustinji, da bi barem malo dotaknulo svojom rosom, jednom kaplju, svakoga od nas. Ponesite tu manu u slici ove Riječi, u slici Nebeskoga Kruha koji će se lomiti na oltaru i u slici i zagovoru svetoga Josipa.

Novinar Jozo Barišić: Vjerujem u Boga od kad znam za sebe

Kao i prethodne dvije srijede, pri kraju svete mise uslijedilo je svjedočanstvo vjere jedne od osoba iz javnog života, a ovom prigodom svjedočio je Jozo Barišić, novinar, reporter, voditelj i urednik u informativnom programu HRT-a. – Bog je u mom životu stvarno učinio čuda ali ne vjerujem zbog toga ili od tada. Vjerujem od kad znam za sebe. Jesam li to zaslužio, ne znam. Što god da mi se dogodilo Bog je bio sa mnom. Jesam li tu ljubav zaslužio, nisam. Padao sam, ali Bog me uvijek dizao. Čudesa su mi se događala, ali ne vjerujem zbog njih – poručio je okupljenim vjernicima te im posvjedočio o teškom trenutku kroz koji je njegova obitelj prolazila kada su saznali da njihovo nerođeno dijete ima downov sindrom i nagovaranju liječnika na abortus, te o čudu kada je to dijete rođeno potpuno zdravo i bez ikakvih poremećaja.

Ipak, kao najveće čudo s kojim se često susreće istaknuo je praštanje na koje ga potiče njegova vjera: – Najveće čudo za mene je kad se s nekim doista posvađate, kad vam netko učini neko zlo da smognete snage oprostiti. To je za mene najveće čudo. Kroz vjeru sam mogao spoznati taj osjećaj istinskog opraštanja.

Na kraju svete mise vjernici su častili svetog Josipa uz pjesmu i hod oko zavjetnog kipa u Svetištu, nakon čega je uslijedio blagoslov grla, kako je to uobičajeno na blagdan svetog Blaža.

Noć muzeja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

U nacionalnu kulturnu manifestaciji “Noć muzeja 16” zajedno sa Gradskim muzejom Karlovac i brojnim drugim kulturnim institucijama grada Karlovca uključilo se  i Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu. Malo je poznato široj javnosti da u okviru Nacionalnog svetišta postoji i zbirka sakralne umjetnosti ovoga kraja koju je nedavno obradila Jelena Mužar Smenderovac. Zbog opravdanih okolnosti taj dio Dijecezanskog muzeja, podružnica Karlovac ove godine nije bio dostupan javnosti za razgledavanje. Posjetitelji “Noći muzeja” mogli su u Nacionalnom svetištu razgledati stalni postav “Štovanje Sv. Josipa u Hrvatskoj” uz vodstvo vlč. Vladimira Mikšić, a posebnost u kulturnoj ponudi bio je projekt “Muzej u gostima”. Radi se o tome da je Gradski muzej Karlovac, zajedno sa Zavičajnim muzejom Ozalj u posebnoj za tu zgodu izrađenoj vitrini  u svetištu sv. Josipa na Dubovcu izložio nekoliko vrijednih predmeta koji govore o počecima kršćanstva na širem karlovačkom području. Brončani prsten s kršćanskim znakom pronađen u spilji Vrlovka u Kamanju iz 3. stoljeća poslije Krista svakako zaslužuje posebnu pažnju. Brošura “Čudesni prsten iz spilje Vrlovke”, koja se dijelila posjetiteljima  na jedan jednostavan, pristupačan način donosi priču o navedenom prstenu kao i o spilji Vrlovka kao arheološkom nalazištu i prirodnoj ljepoti. Osim navedenog prstena izložen je brončani ključ (3-5. st. po Kristu) koji također ima kršćanske znakove. Nekoliko fibula (kopči) u obliku križa također iz kasne antike dokazuju proširenost kršćanstva ovim krajem. Numizmatičare će sigurno obradovati osam bakrenih novčića iz vremena cara Konstancija Gala (351-354) pronađen kod Topuskog koji na sebi ima natpis “In hoc signo victor eris” (U ovom ćeš znaku pobijediti). Dakako radi se o poznatom kršćanskoj izreci još od vremena cara Konstantina Velikog  (272- 337) koja se vezuje za bitku na Milivijskom mostu na Tibru 312. u kojoj je car Konstantin imao viđenje križa i riječi , “in hoc signo vinces“. Od tada kršćanstvo, od relativno male židovske – helenske vjerske zajednice prerasta u carsku religiju i širi se po cijelom Imperium Romanum pa i po ovim krajevima tadašnjeg Ilirika i Panonije. Iznad muzejske vitrine  nalazi se i plakat sa stručnim komentarom. Posjetiteljima je o svemu tome kazivala Sunčica Žapčić, kustos vježbenik.

Ova mala, ali zanimljiva zbirka antičkog kršćanstva ovoga kraja nije slučajno ovdje postavljena već uz kulturni ima i svoj vjerski značaj. Papa Franjo I,  8. prosinca prošle je godine proglasio Jubilarnu godinu milosrđa i pozvao da to učine sve biskupije. Naša Zagrebačka nadbiskupija tijekom ovog jubileja ima četiri jubilejske crkve, a među njim je i Nacionalno svetište sv. Josipa. Vjerski gledano prolazeći kroz “Sveta vrata” na bočnoj strani Svetišta dobivamo propisani oprost uz propisane uvijete, a pogled na kršćanske predmete prvih stoljeća kršćanstva treba nas potaknuti da tu istu vjeru i mi danas trebamo živjeti. Izložba je  dostupna  tijekom cijele Jubilarne godine milosrđa.

U “Noći muzeja” mladi župe Dubovac priredili su i prigodni duhovni program. Na kraju svakako treba spomenuti da je ta zanimljiva inicijativa “Muzej u gostina” plod suradnje Gradskog muzeja Karlovac, a posebno njegovog kustosa Igora Čulig i rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Za vrijeme manifestacije “Noć muzej” tokom noći izloženi postav vidjelo je nekoliko stotina znatiželjnika. Njima se pridružuju redoviti vjernici sudionici nedjeljnih misnim slavljima i brojni Josipovi hodočasnici obzirom da vitrina s izloženim artefaktima ostaje u Svetištu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest