Gradovi i općine u Karlovačkoj županiji najtransparentnije u zemlji – zato jer je kod ostalih otvorenost “katastrofalna”

Karlovačka županija je po ukupnoj prosječnoj otvorenosti proračuna svih jedinica na području županije najotvorenija županija u Hrvatskoj. Pokazalo je to netom objavljeno istraživanje Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna lokalnih jedinica kojim je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u zemlji.

Otvorenost je Institut ovaj put mjerio brojem objavljenih proračunskih dokumenata od studenog prošle do ožujka ove godine i to o godišnjem izvršenju proračuna za 2013., njegovom polugodišnjem izvršenju za 2014., te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za ovu godinu, dakle, za pet proračunskih dokumenata pa se razina otvorenosti mogla kretati od 0 do 5.

U našoj županiji prosječna otvorenost proračuna svih jedinica je 2,7, dok je Karlovačka županija dobila ocjenu 4 – nije objavila izglasani proračuna za 2015. Od svih županija u zemlji, samo je pet objavilo svih pet promatranih dokumenata.

Četiri grada za četvorku, samo Ozlju trojka

Od pet gradova u županiji, četiri su zaslužila četvorku: Karlovac, Ogulin, Duga Resa i Slunj jer nisu objavili proračunski vodič za građane, dok je Ozalj dobio 3 – nije objavio ni spomenuti vodič ni polugodišnji izvještaj o izvršenju za 2014.

Doprinjelo je to ocjeni Instituta da su gradovi prosječno najotvoreniji upravo u Karlovačkoj županiji, s ocjenom 3,8 – slijedi Istarska s 3,7 – jer je prosječna otvorenost gradova u državi “niska (2,7), te ih je samo 15 od 128 objavilo svih pet dokumenata”.

Općine najotvorenije – ocjene od 0 do 4

I općine su najotvorenije u našoj županiji, s prosječnom ocjenom 2,4, jer prosječna otvorenost općina u zemlji je 1,4, odnosno, po ocjeni Instituta, “katastrofalna”: trećina ih nije objavila ni jedan dokument, četvrtina je objavila samo jedan, a jedina od njih 428 – Viškovo – objavila je svih pet dokumenata.

Od općina u Karlovačkoj županiji, najlošiji su Cetingrad i Plaški, s ništicom, jer nisu objavili niti jedan dokument. Jedinicu su dobili Barilović, Draganić, Netretić i Žakanje, objavivši samo po jedan, Josipdol i Saborsko prošli su s dvojkom, Bosiljevo, Generalski Stol, Kamanje i Lasinja su dobili trojku, dok su Krnjak, Rakovica, Ribnik, Tounj i Vojnić zaslužili 4 jer su od pet dokumenata objavili četiri.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest