Tribina u sklopu Clubture Foruma: Za 20 društveno-kulturnih centara predviđeno 12 milijuna eura

Denis Mikšić[/caption]

Dodaje da ne vidi političku volju za suradnju na razvoju nezavisne kulture. Martina Furdek Hajdin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada, poziva na osmišljavanje konkretnih ideja i izradu konkretnih programa. Podsjeća da je Grad prije dvije godine obnovio Malu scenu Hrvatskog doma, a da je statika ostatka zgrade upitna, pa je nemoguće čitav objekt staviti u funkciju.

Naša je dužnost odgajati mlade da se uklone iz parkova i ne treba se povući, nego stvarati kulturnu scenu i ponudu – kaže M. Furdek Hajdin.

Melita Spahić, predsjednica Udruge F. R. E. E. D. A. N. C. E. upozorava da je stvaralaštvo u nezavisnoj kulturi zanemareno, da se ne podržava profesionalan rad i da nedostaju i politička volja vlasti, ali i stalan pritisak Kaoperative. Glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske Mirela Travar ističe da pritisak “odozdo” ne smije jenjavati.

Najteže je proizvesti političku volju, no važno je pronaći zajednički interes između udruga civilnog društva i vlasti – smatra M. Travar. Mladi arhitekt Luka Lipšinić smatra da Karlovac ima dovoljno sadržaja.

– Za sve ostalo postoji Zagreb. No, tko su uopće mladi u Karlovcu? To su srednjoškolci i studenti. Pitanje je kako te studente, koji dolaze iz drugih sredina, potaknuti da se poistovjete s gradom u kojem studiraju – kaže Lipšinić.

Pravilo je ipak da se ne usredotoči samo na mlade, nego i na ostalu populaciju, odnosno da društveno-kulturni centri budu namijenjeni širem građanstvu.

Marin Bakić/Aktiviraj Karlovac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest