Gradnja Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori počinje ove godine – bit će jedan od 13 u zemlji

Babina gora

Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori bit će jedan od 13 u zemlji čija će realizacija početi ove godine.

Najavio je to ministar Mihael Zmajlović za posjeta Karlovcu, odnosno Lemić Brdu, podsjetivši da Vlada želi, osim sanacije crnih točaka, sanirati i zatvoriti sva postojeća odlagališta u Hrvatskoj, te izgraditi centre za gospodarenje otpadom.

Gospodarenje otpadom i sirovinama

– Umjesto nedopustive prakse bacanja otpada po livadama i šumama konačno počinjemo gospodariti otpadom i vrijednim sirovinama koje su u njemu sadržane. Tako štedimo energiju i sirovine, osiguravamo čist i zdrav okoliš i omogućavamo nova, zelena, radna mjesta na poslovima obrade i recikliranja, poručio je Zmajlović.

Odgovarajući na pitanje o projektu budućeg karlovačkog centra, onog na Babinoj Gori, odgovorio je da napreduje dobro.

– Tu nam je važno da radimo cjeloviti sustav: paralelno gradimo centar za gospodarenje otpadom, uvodi se primarna selekcija, razvrstavanje otpada na kućnom pragu jer je važno da smanjimo količinu otpada koji završava na obradi ili odlagalištima i s druge strane, da saniramo ove lokacije na kojima se odlagao otpad.

Kroz koji dan raspisivanje natječaja

Ono što je dobro za Centar u Karlovačkoj županiji je da u idućih nekoliko dana očekujemo da će Županija, odnosno, županijska tvrtka raspisati natječaj za radove. Dokumentacija je praktično gotova i za aplikaciju za europske fondove i to je još jedan od 13 centara za gospodarenje otpadom koji ove godine kreće u fazu realiziranja, najavio je Zmajlović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest