Karlovac nakon Ploča drugi hrvatski grad po apsolutno najvišoj izmjerenoj temperaturi zraka – 1950. “gorio” na 42,4 Celzija

Otkad se u Hrvatskoj mjeri temperatura zraka prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, Karlovac je nakon apsolutnog rekordera, Ploča u Dalmaciji, drugi hrvatski grad po najvišoj izmjerenoj temperaturi na meteorološkoj postaji.

Bilo je to, navode u Državnom hidrometeorološkom zavodu, 5. srpnja davne 1950. godine kad se živa u termometru službene postaje podigla do visokih 42,4 stupnja Celzija. U Karlovcu se temperatura zraka službeno mjeri od 1949. godine. 

U Pločama je “kamen gorio” 1981. godine kad je izmjereno 42,8 “celzijevaca”. U novije vrijeme iznad 40 stupnjeva bilo je u Osijeku, 24. kolovoza 2012. godine, dok je istog dana 40 stupnjeva bilo u Sisku.

– I u danima koji su pred nama temperatura će rasti te će rasti opasnost od toplinskog vala, stoga vas upućujemo da se pridržavate propisanih preporuka kako biste smanjili negativni učinak ljetnih vrućina na zdravlje, kažu u DHMZ-u.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest